Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Πλαίσιο Αριστερής Ενότητας ΓΣ 25/01/12


Έχουν περάσει περίπου δύο μήνες από τότε που ορκίστηκε η κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, με πρωθυπουργό το Λουκά Παπαδήμο και το επίπεδο ζωής των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας και όλων των αδύναμων τμημάτων της κοινωνίας χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Η ανεργία αυξάνεται διαρκώς, οι φόροι μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό, ενώ η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης προχωρεί σε μειώσεις μισθών και απολύσεις εργαζομένων, προκειμένου να διατηρήσει τα κέρδη της. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ένα νέο μέτρο: αυτό των μαζικών απολύσεων στο δημόσιο τομέα, στο οποίο όπως όλα δείχνουν θα προχωρήσει η κυβέρνηση μετά την «αποτυχία» της εφεδρείας.


Οι δυνάμεις της εργασίας, όμως, σε αυτήν την επίθεση δε μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Αρνούνται να συμβιβαστούν με τις συνθήκες μεσαίωνα που τους επιβάλλονται, οργανώνονται και διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν. Οι απεργοί της Χαλυβουργίας και του ALTER αλλά και όσοι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους στους χώρους δουλειάς δείχνουν το δρόμο ανυπακοής που πρέπει να ακολουθήσουν όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας.


Μαθητεία= μαύρη εργασία για τους νέους
Την ίδια στιγμή που η νεολαία στενάζει από την ανεργία και την ελαστική εργασία η κυβέρνηση και τρόικα επέλεξαν να τσακίσουν ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των νέων εργαζόμενων με τον αντιδραστικό νόμο περί “μαθητείας και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας” για άτομα 18-25 ετών.

Βάσει του νόμου, που στηρίχτηκε από όλο το αστικό μπλοκ, προβλέπεται η σύμβαση της 24μηνης διάρκειας, με απευθείας διαπραγμάτευση του μισθού μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, παρακάμπτοντας κάθε συλλογική σύμβαση (εθνική - γενική - κλαδική - επιχειρησιακή). Καταλαβαίνουμε λοιπόν ποιος θα μπορέσει να επιβάλλει τους όρους του στο διαπραγματευτικό δίπολο εργοδότη-εργαζόμενου. Παράλληλα επιτρέπεται στον εργοδότη να συνάπτει συμβάσεις, χωρίς καμία συνεννόηση με τον συνδικαλιστικό φορέα του εργαζόμενου, απαγορεύοντας με αυτόν τον τρόπο τη συνδικαλιστική δράση του δεύτερου . Τέλος ο νόμος προβλέπει ότι με την αλλαγή του εργασιακού αντικειμένου υπογράφεται εκ νέου 24μηνη σύμβαση. Για παράδειγμα εργαζόμενος ηλικίας 22 ετών σε θέση βοηθού λογιστή – όπου η σύμβασή του θα έληγε στα 24 του χρόνια- εάν αλλάξει αντικείμενο υπογράφει με την ίδια επιχείρηση νέα σύμβαση 24μηνης διάρκειας.

Η παραπάνω διάταξη συνδέεται άμεσα με το νόμο Διαμαντοπούλου που επιτάσσει εξοντωτικούς ρυθμούς σπουδών και απόκτησης πτυχίου σε αυστηρά χρονικά πλαίσια προκειμένου οι νέοι εργαζόμενοι να παραδίδονται στη φιλόξενη αγκαλιά της επισφάλειας και της εργασιακής εκμετάλλευσης. Ήταν η αντίστοιχη νομοθεσία για την εργασία των νέων που θεσπίστηκε στη Γαλλία το 2006 που οδήγησε στο ξέσπασμα ενός μεγαλειώδους κινήματος αντίδρασης με στόχο την ανατροπή αυτής της αντιδραστικής πολιτικής.


Συμβούλια Διοίκησης προ των πυλών!
Η επέμβαση της κυβερνητικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο δεν είναι τυχαία. Η λειτουργία του ως του βασικού ιδεολογικού μηχανισμού που δημιουργεί τους αυριανούς εργαζομένους καθιστά την εκπαιδευτική ’’μεταρρύθμιση’’ κομβική για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Με το πρόσχημα της αδιαφάνειας και ντυμένη με το μανδύα της προόδου η κυβέρνηση δημιουργεί το πανεπιστήμιο της εξειδίκευσης, του φόβου και της πειθαρχίας, των επισφαλών και ευέλικτων εργαζόμενων. Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου με την εμπλοκή εξωπανεπιστημιακών παραγόντων στη διοίκησή του, η εξάρτηση της χρηματοδότησης από την ιδιωτική πρωτοβουλία, η ουσιαστική υποβάθμιση και εντατικοποίηση των σπουδών και η κατάργηση του ασύλου, είναι κάποια βασικά σημεία αίσχους του νόμου Διαμαντοπούλου. Ήδη χρηματοδοτούν μέσω των σπουδαστικών κουπονιών με 44.εκατ. ευρώ τα ΙΕΚ κάνοντας ολοφάνερο ότι εσκεμμένα υποχρηματοδοτούν τη δημόσια παιδεία (σχολεία χωρίς βιβλία, μειώσεις στα συγγράμματα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολών, διάλυση της τεχνικής εκπαίδευσης) με σκοπό να προωθήσουν λογικές διδάκτρων και εξάρτησης των πανεπιστημίων από επιχειρηματικά συμφέροντα. Φτιάχνουν ένα πανεπιστήμιο που θα υπηρετεί τον πολλαπλασιασμό των κερδών τους και όχι την κάλυψη των αναγκών μας.

Ήδη αυτή τη στιγμή σε μια σειρά ΑΕΙ (ανάμεσα σε αυτά και το ΕΚΠΑ) έχουν συγκροτηθεί πενταμελής επιτροπές από τους ελάχιστους πρόθυμους που βρέθηκαν να τις στελεχώσουν και που έχουν σαν μοναδικό στόχο την συγκρότηση των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, με την συμμετοχή παραγόντων εκτός ακαδημαϊκής κοινότητας.

Υπό την απειλή της παύσης της χρηματοδότησης οι πρυτάνεις δεσμεύθηκαν προχθές για την εφαρμογή του νόμου και τον ορισμό των εκλογών των μελών των συμβουλίων διοίκησης των Πανεπιστημίων.

Άμεσος στόχος τόσο του δικού μας συλλόγου, όσο και των υπολοίπων πρέπει να είναι η παρεμπόδιση στην πράξη κάθε πρωτοβουλίας και απόφασης αυτών των οργάνων. Ήδη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μετατέθηκε για μία ακόμη φορά η διαδικασία της εκλογής Συμβουλίου Διοίκησης υπό την πίεση που άσκησε εκεί η πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας, με σειρά δράσεων και κινήσεων και με αποκορύφωμα την κατάληψη του πρωτόκολλου από πρωτοβουλία αποτελούμενη από καθηγητές του Παντείου (Συσπείρωση Πανεπιστημιακών), διοικητικούς υπαλλήλους (Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία), φοιτητές (Αριστερή Ενότητα) και μεταπτυχιακούς (Manifesto – Αυτόνομη Κίνηση Μεταπτυχιακών).


Με αγώνες μπορούμε να τους σταματήσουμε
Στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε το μόνο πράγμα που μπορούμε να αντιτάξουμε είναι μια ολομέτωπη αντίσταση. Παράδειγμα είναι οι ηρωικοί αγώνες που δίνουν οι εργαζόμενοι στην χαλυβουργία, οι αγώνες των εργαζομένων στα ΜΜΕ που υψώνουν τη δική τους φωνή ενάντια στα ψέματα και την παραπληροφόρηση των μεγαλοεκδοτών. Εμείς που ως φοιτητές έχουμε αναρίθμητους λόγους να αγωνιστούμε ενάντια στην κυβέρνηση της «εθνικής σωτηρίας» και την πολιτική της, πρέπει να συνταχθούμε στο πλευρών των εργαζομένων, και όλοι μαζί να συγκροτήσουμε ένα μαζικό κίνημα βάλει φρένο στις αντιδραστικές πολιτικές. Να αγωνιστούμε συλλογικά και ενωτικά για να μπλοκάρουμε τη νέα φορολεηλασία σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων, την ισοπέδωση των μισθών σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, την απόλυση δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων.

Απαιτούμε την άμεση ανατροπή της νεοσύστατης κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» που έρχεται να φέρει πιο αντιλαϊκά, πιο σκληρά μέτρα από αυτήν του ΠΑΣΟΚ. Να ανατραπούν αυτοί και οι πολιτικές τους, οι πολιτικές των μνημονίων, της λιτότητας, της κοινωνικής εξαθλίωσης.

Αποφασίζουμε:
  • Συμμετοχή του φοιτητικού συλλόγου στην πορεία της Πέμπτης 25/01 με κλειστή σχολή τη μέρα αυτή.
  • Μπλοκάρισμα κάθε προσπάθειας συγκρότησης Συμβουλίων Διοίκησης και εφαρμογής του νόμου-πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου