Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ψήφισμα 1ης Συνέλευσης Φοιτητών/Εργαζομένων/ΔΕΠ της ΣΘΕ του ΕΚΠΑ


Αθήνα 25/1/2012
Εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές και γενικότερα η τάξη όσων υφίστανται εκμετάλλευση βιώνουν τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα μια διαρκώς εντεινόμενη επίθεση, η οποία δεν είναι μόνο απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης αλλά και αποτέλεσμα συνειδητής πολιτικής επιλογής με ενορχηστρωτές την κυβέρνηση και την Τρόικα για την εξυπηρέτηση εθνικών και υπερεθνικών συμφερόντων του κεφαλαίου. Στόχος τους είναι η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η ακραία χειροτέρευση των όρων και των συνθηκών εργασίας και εκπαίδευσης.
Στο βωμό του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, για τη σωτηρία της καπιταλιστικής κερδοφορίας, θυσιάζονται κυριολεκτικά χιλιάδες συνάνθρωποί μας: βάρβαρες περικοπές μισθών, μαζικές απολύσεις εργαζομένων, φορολογικά χαράτσια, κατάργηση ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων προβάλλονται ως αναγκαία μέτρα για να δικαιολογήσουν την ακολουθούμενη πολιτική, η οποία οδηγεί το συντριπτικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας στην ανεργία, τη φτώχεια ή στην καλύτερη περίπτωση σε άθλιες, για κάθε εργαζόμενο, συνθήκες εργασίας προς όφελος του κεφαλαίου.

Το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, όπως εκφράζεται σήμερα στην πιο ακραία του μορφή με τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, με επικεφαλής τον τραπεζίτη δοτό-πρωθυπουργό Παπαδήμο, χωρίς την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση, ευθυγραμμισμένο συνειδητά με τις κατευθύνσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΔΝΤ, τραπεζών και βιομηχάνων εφαρμόζει τη μεγαλύτερη επίθεση κατά των εργαζομένων με την πρόθυμη συνδρομή και των εργοδοτικών ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
Αυτή η ατμόσφαιρα κυβερνητικής τρομοκρατίας και κοινωνικής ανασφάλειας εκτιμήθηκε ως κατάλληλη από την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση για να τελειώνουν με όσα χρόνια τώρα απεργάζονται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τόσο με την ψήφιση του ν. 4009/2011 (ν. Διαμαντοπούλου), όσο και με την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής τους.
Μέρος της πολιτικής αυτής είναι η αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης και η πλήρης προσαρμογή της στην πραγματικότητα του μνημονίου, υπό την απειλή διακοπής της κρατικής χρηματοδότησης. Στόχο τους είναι η μετακύλιση του κόστους εκπαίδευσης στους φοιτητές, με την επιβολή διδάκτρων, και η εξύψωση νέων ταξικών φραγμών στο Πανεπιστήμιο καθώς και οι εξαντλητικές περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων και των πανεπιστημιακών δασκάλων και η επιβολή ενός γενικευμένου κλίματος εργασιακής ανασφάλειας για το σύνολο των εργαζομένων με τις επικείμενες συγχωνεύσεις–καταργήσεις Σχολών και Ιδρυμάτων. Εντέλει θέλουν να επιτευχθεί ο διατυπωμένος στόχος της μείωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά 30%. Η αρχή έγινε ήδη με την εφεδρεία διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και άλλων ιδρυμάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο ν.4009/2011, γι’αυτό και επιχειρείται, μέσω απειλών και εκβιασμών, η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη εφαρμογή του, με απαρχή την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης. Ουσιαστικά εντείνεται και επιβάλλεται, πλήρως πλέον, η επιχειρηματική λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου υπό τον έλεγχο και τη διοίκηση της ίδιας της αγοράς, ενώ διαλύονται επιστημονικά αντικείμενα και υποβαθμίζεται και αλλοιώνεται το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών με ουσιαστική κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, εμπορευματοποιώντας κάθε μορφή παροχής γνώσης.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω η συνέλευση εργαζομένων, φοιτητών και διδασκόντων της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ κατέληξε στα ακόλουθα:
  • Εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στο ν.4009/2011 (ν. Διαμαντοπούλου), δηλώνοντας ότι δε θα επιτρέψουμε τη διενέργεια εκλογών για τα συμβούλια διοίκησης, που αποτελούν το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του νόμου, για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις και τελικά τις απολύσεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, για τη μετακύλιση του κόστους εκπαίδευσης στους φοιτητές και την περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.
  • Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στο μέτρο της εφεδρείας–απόλυσης των εργαζομένων και δηλώνουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο για την ακύρωσή του, αλλά και για τη συνολική ανατροπή του νόμου 4024/2011, ο οποίος καταργεί κάθε εργασιακό δικαίωμα των τελευταίων 100 χρόνων και ουσιαστικά θέτει τα συνδικάτα και εν γένει το συνδικαλισμό εκτός νόμου.
  • Δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη νομιμοποίηση των επερχόμενων μαζικών απολύσεων στα πανεπιστήμια και ευρύτερα στο δημόσιο τομέα.
  • Καλούμε όλα τα μέλη ΔΕΠ να μη στηρίξουν της διαδικασίες εφαρμογής του νόμου και να συστρατευτούν στους αγώνες για την ανατροπή και κατάργηση του νόμου. Καλούμε δε, τα εναπομείναντα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του ΕΚΠΑ να παραιτηθούν , επιδεικνύοντας θάρρος και ήθος και αποδεικνύοντας με αυτή την πράξη με ποια πλευρά συντάσσονται στον ταξικό πόλεμο, ο οποίος μαίνεται. Η τρομοκρατία πειθάρχησης στην αστική νομιμότητα μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει, ιδιαίτερα όταν γίνεται από μία κυβέρνηση που, μεταξύ άλλων, καταπατά συστηματικά και τους δικούς της νόμους. Νόμος για εμάς είναι οι ανάγκες των εργαζομένων και το δικαίωμά μας στη ζωή.
  • Παλεύουμε για κατάργηση κάθε μορφής ελαστική εργασία στο Πανεπιστήμιο, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλο το προσωπικό. Να καταργηθεί τώρα κάθε μορφής εργολαβία, παραχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτη και σύμβαση έργου.
  • Υπερασπιζόμαστε το Πανεπιστημιακό Άσυλο, που ανήκει σε όλο το λαό.
    • Αποφασίζουμε να παρευρεθούμε και να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας σε όποιο Πανεπιστήμιο προγραμματίζονται εκλογές για την ανάδειξη εσωτερικών μελών Συμβουλίων Διοίκησης. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα πρώτο είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (31/1).
    • Καλούμε, το προσεχές διάστημα, σε κοινές δράσεις μελών ΔΕΠ, εργαζομένων και φοιτητών για την ενημέρωση των υπολοίπων εργαζομένων σχετικά με τις συνέπειες της επιχειρούμενης αναδιάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης μέσω των εφεδρειών-απολύσεων, των δραματικών μισθολογικών περικοπών και του οικονομικού στραγγαλισμού των Ιδρυμάτων. Ο αγώνας για την ανατροπή του ν 4009/2011, της ταξικής επίθεσης και τρομοκρατίας, δεν προκύπτει από τα συντεχνιακά συμφέροντα ατόμων ή ομάδων εντός και εκτός των πανεπιστημίων, αλλά πατάει στις πραγματικές ανάγκες εργαζομένων, φοιτητών και διδασκόντων.
    • Οργανώνουμε, μαζί με τα άλλα ιδρύματα της Αθήνας διαδήλωση έξω από το ΥΠΔΒΜΘ την Πέμπτη 26/1, καλώντας τους Συλλόγους να υιοθετήσουν αντίστοιχες αποφάσεις.
    • Καλούμε όλους τους εργαζομένους, διδάσκοντες και φοιτητές σε από κοινού συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας την Παρασκευή 3/2, ημέρα κατά την οποία εκδικάζεται η προσφυγή των Πανεπιστημίων για το ν.4009/20011 αν και δεν διατηρούμε αυταπάτες σχετικά με το ρόλο της αστικής δικαιοσύνης.
    • Συμμετέχουμε σε αντίστοιχες διασυλλογικές πρωτοβουλίες άλλων Ιδρυμάτων με στόχο τον καλύτερο συντονισμό δράσεων όλων των εργαζομένων, φοιτητών και διδασκόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της Ελληνικής Χαλυβουργίας, του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, καθώς και σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται αυτό το διάστημα σε πολυήμερες, μαχητικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες χώρους δουλειάς. Η Αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.
    • Αποφασίζουμε την επίδοση του παρόντος ψηφίσματος στις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου