Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Το πάσο δεν είναι εδώ (το ΠΑΣΟΚ όμως είναι)

Η μείωση των δικαιούχων του φοιτητικού πάσο, μέσω της ιδιωτικοποίησης της διανομής τους, εκτός από άδικη είναι και παράνομη
 
Του Πέτρου Στανγκανέλλη

Μπορεί οι μαθητές του δημοτικού να μην έχουν αναγνωστικά μέχρι την έλευση του Αϊ-Βασίλη, οι φοιτητές όμως θα διαθέτουν στο εξής «κάτι που μοιάζει» με πιστωτική κάρτα. Μην πάει ο νους σας στο κακό, η Υπουργός ΠΔΒΕ και Αδώνιδος δεν αποφάσισε να προσφέρει πλαστικό χρήμα σε φιλέρευνους νέους και νέες. «Απλώς», σκέφτηκε να ιδιωτικοποιήσει το φοιτητικό πάσο. Στο εξής, η φοιτητιώσα νεολαία δε θα χρειάζεται να στήνεται στην ουρά μιας γραμματείας για να προμηθευθεί το πολύτιμο χαρτάκι που της εξασφαλίζει τη γνωστή, υπέρογκη  έκπτωση στα ΜΜΜ. Η «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» να’ ναι καλά, ή μάλλον, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο λατρευτός «ανάδοχος του έργου»  (ίσως ο γνωστός-άγνωστος που ανέλαβε και τους διαδραστικούς πίνακες και τα σχολικά DVD).  Ξεκούραστοι πλέον οι φοιτητές, θα μπορούν  να κάνουν μια απλή ηλεκτρονική αίτηση και, εφόσον αυτή γίνει δεκτή, θα προμηθεύονται το πάσο τους με το πάσο τους, από …συμβεβλημένα εμπορικά καταστήματα. Πληρώνοντας, βέβαια, ένα «ευτελές αντίτιμο» της τάξης των τριών ευρώ. Με μόλις 3 ψωροευρώ, όμως, θα μπορούν να επιδεικνύουν (στους ελεγκτές) μια ντηζαϊνάτη (κάτι σαν) πιστωτική κάρτα, με τη φωτογραφία τους ψηφιοποιημένη αλλά, προπάντων, με τα στοιχεία τους γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες. Το γεγονός ότι το φοιτητικό αυτό πάσο δεν ισχύει στο εξωτερικό είναι ψιλά γράμματα για την κυρία υπουργό, η οποία διαφημίζει ως …επίτευγμα την αναγραφή των στοιχείων του κατόχου σε λατινική γραφή. 

Κάποιος απρόσεκτος αναγνώστης της είδησης θα μπορούσε να σκεφτεί ότι το νέο διαμαντοπούλειο εύρημα θα μειώσει τη γραφειοκρατία των πανεπιστημιακών γραμματειών. Αμ δε! Θα την αυξήσει, μάλλον, εφόσον, όχι μόνο η εργασία της πιστοποίησης των δικαιούχων θα συνεχίσει να γίνεται σε αυτές, αλλά, τώρα πια, οι γραμματείες θα είναι υποχρεωμένες και να στέλνουν τα στοιχεία στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου. Αυτή, με τη σειρά της, θα στέλνει τα ονόματα των δικαιούχων στον  ιδιώτη-ανάδοχο. Κάπως έτσι, φαντάζομαι, εννοεί η κυρία υπουργός την «ανάπτυξη» μέσω της μείωσης του κράτους και της γραφειοκρατίας. Ίσως να διαφημίσει το μέτρο της και ως προσπάθεια δημιουργίας θέσεων εργασίας: «πλαστικοποιητής φοιτητικών εισιτηρίων», το επάγγελμα του μέλλοντος. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, μπορεί να μην μειώνεται το «κράτος», μειώνονται όμως οι δικαιούχοι. Κι εδώ περνάμε, πλέον, σε μια εφαρμογή του νέου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.  Δικαιούχοι του νέου δελτίου είναι οι φοιτητές του πρώτου κύκλου σπουδών, (προπτυχιακά) εφόσον δεν έχουν υπερβεί τα ν+2 έτη φοίτησης, οι φοιτητές του δεύτερου κύκλου σπουδών  (μεταπτυχιακά) για όσα έτη διαρκεί η φοίτησή τους σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών και οι φοιτητές του τρίτου κύκλου σπουδών (διδακτορικά) για 4 έτη από την ημερομηνία εγγραφής τους. Άλλωστε, ως γνωστόν, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χρεοκόπησαν από τους «αιώνιους φοιτητές» οι οποίοι, ως τώρα, μόνο για την Άλωση της Πόλης και τη Μικρασιατική καταστροφή δεν έχουν κατηγορηθεί από την κυρία υπουργό ΠΔΒΜ και Αδώνιδος.

Ωστόσο,  σύμφωνα με την οικονόμα υπουργό, δεν δικαιούνται δελτίο ειδικού εισιτηρίου οι φοιτητές που έχουν υπερβεί το 29ο έτος της ηλικίας τους ή έχουν εισαχθεί στην ανώτατη εκπαίδευση με κατατακτήριες εξετάσεις. Κι εδώ περνάμε πλέον τα όρια της «πράσινης οικονομίας» αγγίζοντας τον παραλογισμό - και την παρανομία. Καταρχάς, με βάση ποια λογική επελέγη το 29ο έτος; Δεν της άρεσε το 30, γιατί το βρήκε στρογγυλό; Ή, μήπως, το 28ο το θεώρησε κακόηχο; Δεύτερον - και σημαντικότερον. Μπορεί να στερείται οποιασδήποτε λογικής βάσης αλλά, ταυτόχρονα, το αυθαίρετο αυτό ηλικιακό όριο, όχι μόνο στερεί από κάποιους φοιτητές ένα φοιτητικό δικαίωμα, όπως ορίζεται από τον ίδιο τον νόμο που ψήφισε πρόσφατα η φίλη του κυρίου Άδωνη, αλλά παραβαίνει κατάφωρα και συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία, η οποία έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο. Συνιστά διάκριση λόγω ηλικίας. Διότι ένας φοιτητής, οποιαδήποτε κι αν είναι η ηλικία που αποφασίζει ή καταφέρνει να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο, δικαιούται ό,τι και οι συμφοιτητές του.

Πέρα από τις απαραίτητες απαντήσεις-διεκδικήσεις-διαδηλώσεις, λοιπόν, καλό θα ήταν την κυρία Υπουργό (ΠΔΒΜ και Αδώνιδος) να την ταράξουμε και στη νομιμότητα…   
 
πηγή: RedNotebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου