Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ


Η ακαδημαϊκή χρονιά αρχίζει εν μέσω της κατάθεσης του Ν. Πλαίσιο που έρχεται για διαλύσει συθέμελα το Ελληνικό πανεπιστήμιο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέρασε από την πίσω πόρτα ένα νομοσχέδιο που δεν θα προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα του πανεπιστημίου αλλά θα είναι μια συνέχεια των μεταρρυθμίσεων και των επιταγών του μνημονίου ως ακόμα μια προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης. Στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που επέβαλε η ΕΕ και το ΔΝΤ και εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (μνημόνια, Μεσοπρόθεσμο, αύξηση ΦΠΑ, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις), έρχεται να προστεθεί και η μεταρρύθμιση-τομή στην παιδεία.

Σε μία περίοδο που ο κοινωνικός αναβρασμός το επόμενο διάστημα προβλέπεται έντονος, με τις πλατείες να φουντώνουν και πάλι, και με πολλούς εργασιακούς κλάδους να έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν τις επιτυχημένες κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος και να καλούν σε κινητοποιήσεις και απεργίες, το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση επέλεξε να ανοίξει πόλεμο και να συγκρουστεί ανοιχτά με τη νεολαία ψηφίζοντας μέσα στο καλοκαίρι το νόμο. Μετά τις μεγαλειώδεις απεργίες στις 28 και 29 Ιούνη, κατά τη διάρκεια ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το Υπουργείο Παιδείας, μετά από σχεδόν ένα χρόνο παράτασης και εναντίωσης του φοιτητικού κινήματος και μεγάλου μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας, επιλέγει να ψηφίσει τον πιο σκληρό Νόμο Πλαίσιο για την παιδεία στις 24 Αυγούστου με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, του ΛΑΟΣ και λοιπά κομμάτια της δεξιάς.

Ο νόμος αυτός αποτελεί επιταγή της ΕΕ και της συνθήκης της Μπολόνια, ώστε να μετατρέψει το ελληνικό πανεπιστήμιο σε κολέγιο τόσο στο επίπεδο του δημόσιου χαρακτήρα του, όσο και σε επίπεδο της φοιτητικής καθημερινότητας.

Σπουδές και κατάρτιση διάρκειας από ένα έως τρία έτη
Κάτι τέτοιο σημαίνει την εισαγωγή μιας λογικής δύο κύκλων σπουδών και ακολουθεί την κατεύθυνση των διασπάσεων και κατατμήσεων σχολών, στην λογική των ειδικεύσεων και στην υιοθέτηση, από την πλευρά τους, μιας δομής σπουδών 3+2 σύμφωνα με τη συνθήκη της Μπολόνια και του αγγλοσαξονικού μοντέλου φοίτησης. Εισάγεται ακόμα ένας κατακερματισμός στο πεδίο των επαγγελματικών δικαιωμάτων με την ύπαρξη πτυχίων «πολλών ταχυτήτων» πάνω σε αλληλεπικαλυπτόμενα γνωστικά αντικείμενα, τα οποία αποτελούν κάθε άλλο παρά βάση για συλλογικές διεκδικήσεις στο πεδίο της εργασίας.

Πτυχία κατακερματισμένα και ενταγμένα σε ένα σύστημα «ακαδημαϊκών μονάδων»
Πλέον, με το νέο νομοσχέδιο οι φοιτητές μπαίνουν σε ένα συνεχές κυνήγι πιστωτικών μονάδων, πλήρως αποστοιχισμένο από τα γνωστικά αντικείμενα, προκειμένου να μπορέσουν να κατοχυρώσουν το πτυχίο τους. Η αξία του πτυχίου μεταφράζεται σε πιστωτικές μονάδες οι οποίες, ανάλογα με τον αριθμό τους, διαχωρίζουν τα πτυχία σε διαφορετικές ταχύτητες, δημιουργώντας έτσι μια στρατιά αποφοίτων με διαφορετικές διαβαθμίσεις και αξιώσεις στην αγορά εργασίας.

Ανώτατα Ιδρύματα πολλαπλών ταχυτήτων, υπαγόμενα στους κανόνες της αγοράς και με ρυθμιζόμενη δημόσια χρηματοδότηση
Σε μία γενικευμένη προσπάθεια περιστολής των δημοσίων δαπανών και κατάργησης των δημοσίων αγαθών, το υπουργείο επιτάσσει το κλείσιμο και τη συγχώνευση των σχολών καθώς και την περικοπή της χρηματοδότησής τους. Με αυτόν τον τρόπο αλλάζει καθοριστικά ο ρόλος και ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης. Επί της ουσίας, μπαίνουν επιχειρηματικά κριτήρια στην χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με βάση την αξιολόγηση (εσωτερική και εξωτερική) κρίνοντας την αποδοτικότητα των ιδρυμάτων με ανταποδοτικούς/επιχειρηματικούς όρους. Παράλληλα, η χρηματοδότηση εξαρτάται τα επιτεύγματα των Ιδρυμάτων. Άρα αν μια σχολή δεν παράγει έργο, θα κλείνει.

Πανεπιστήμια αυταρχικά για φοιτητές και καθηγητές, αφού θα μπορούν να διώχνουν αμφότερους αν δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις
Το καθεστώς φοίτησης γίνεται πλέον πολύ πιο αυστηρό. Οι φοιτητές, αν δεν εγγραφούν σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα, χάνουν την ιδιότητά τους. Επιπλέον, εντατικοποιούνται πλήρως μέσω μιας σειράς αλλαγών όπως είναι:
  • Μείωση του χρονικού ορίου φοίτησης (ν+2 χρόνια), δηλαδή οι φοιτητές που περνάνε αυτό το όριο θα διαγράφονται. Ειδικά στις σχολές που ο μέσος όρος φοίτησης είναι παραπάνω από το ν+2, όπως η δική μας (6,5 χρόνια), περισσότεροι φοιτητές θα υποχρεώνονται να σταματήσουν τις σπουδές τους.
  • Πλέον οι διαλέξεις θα είναι υποχρεωτικές, με απουσίες και με συνεχείς εξετάσεις και υποχρεωτικές εργασίες, δημιουργώντας ένα πιο ασφυκτικό πλαίσιο φοίτησης.
  • Επίσης, εισάγονται κι επίσημα οι αλυσίδες μαθημάτων, με τις οποίες δεν επιτρέπεται στον φοιτητή να παρακολουθήσει μαθήματα μεγαλύτερου εξαμήνου αν δεν έχει εξεταστεί επιτυχώς σε μαθήματα του προηγούμενου.
  • Στο μοτίβο ενσωμάτωσης και καταστολής οποιουδήποτε διαφορετικού λόγου αρθρώνεται μέσα στη πανεπιστημιακή κοινότητα (ανάπτυξη κινημάτων, εναντίωση σε παραβατικές συμπεριφορές καθηγητών) κινούνται και τα πειθαρχικά συμβούλια. Θα βλέπουμε συχνά να επιβάλλονται ποινές στους φοιτητές που θεωρούνται ότι «παρακωλύουν την εκπαιδευτική διαδικασία» και μπορεί να φτάσουν ακόμα και σε διαγραφή τους από το τμήμα.

Διοίκηση των τμημάτων και από διορισμένους εξωπανεπιστιμιακούς
Τη διοίκηση αναλαμβάνουν τα συμβούλια διοίκησης από καθηγητές των Ιδρυμάτων αλλά και εξωπανεπιστημιακούς, που θα έχουν στα χέρια τους και το στρατηγικό πλάνο. Τα πρυτανικά συμβούλια πλέον θα διορίζονται από το υπουργείο και όχι από την πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ θα διορίζονται και manager από πρότυπα ιδρύματα του εξωτερικού. Μια συνέπεια αυτού είναι ότι γίνεται προσπάθεια διάλυσης του φοιτητικού συνδικαλισμού, αφού οι πρυτανείες θα είναι το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο, η διοίκηση του Ιδρύματος, η κατανομή της χρηματοδότησης, το περιεχόμενο της ερευνητικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας θα καθορίζονται από ξένους προς το Πανεπιστήμιο παράγοντες. Τα προγράμματα σπουδών που θα καταρτίζονται από αυτά δεν θα ανταποκρίνονται στο επιστημονικό και γνωστικό πεδίο της κάθε σχολής αλλά στις ανάγκες των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτούν το κάθε ίδρυμα και θα απαιτούν από αυτό να παράγει τους εργαζομένους που η κάθε εταιρία θα έχει ανάγκη.

Αλλαγές στις φοιτητικές εκλογές – κατάργηση του λόγου των φοιτητών στη διοίκηση
Πλέον οι φοιτητικές εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο (συγκεκριμένα μέχρι τις 15/11/2011 «πρέπει» να γίνουν φοιτητικές εκλογές) και με ηλεκτρονική ψήφιση, όποιος θέλει. Αυτή η μεθόδευση του Υπουργείου Παιδείας για τις φοιτητικές εκλογές, επί της ουσίας, στοχεύει στη δημιουργία ενός απολίτικου κλίματος στα πανεπιστήμια και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες διατάξεις αποσκοπεί στην αποστροφή και παρεμπόδιση της φοιτητικής νεολαίας από κάθε αγωνιστική και κινηματική διαδικασία. Άρα ο φοιτητικός συνδικαλισμός, πλέον, θα εκφράζεται από φυσικά πρόσωπα και όχι από συλλογικότητες και παρατάξεις, οι οποίες έχουν μία συνολική πολιτική ανάλυση, διαδικασίες και δράσεις. Ο νέος νόμος πλαίσιο προωθεί ένα προσωποκεντρικό μοντέλο αντιπροσώπευσης των φοιτητών που προωθεί τον ατομισμό, τις συντεχνιακές λογικές, την αποστροφή από μαζικές διαδικασίες, όπως οι συνελεύσεις και βάζει τέλος στα φοιτητικά κινήματα.

Όσο για το άσυλο καταργείται οριστικά.
Το πανεπιστημιακό άσυλο δεν είναι ένα άσυλο ιδεών, όπως πολύ έντεχνα αναφέρεται στο νέο νομοσχέδιο. Είναι κτήμα όλου του λαού και μέσα σε αυτό συντελούνται όλες οι πολιτικές και κινηματικές διεργασίες που διαμορφώνουν το έδαφος για τη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων, την ανάδειξη αποφάσεων που συγκρούονται με τις επιταγές της εκάστοτε κυβέρνησης και την ελεύθερη δράση και κινητοποίηση των φοιτητών.

O νέος νόμος πλαίσιο συνθέτει ένα πανεπιστήμιο πλήρως εναρμονισμένο με τις ανάγκες τις αγοράς και της εποχής που ζούμε. Άλλωστε, η υπουργός Παιδείας με πρόσφατες δηλώσεις της είπε ότι ''κάθε μεταρρύθμιση απαντά στις ανάγκες της εποχής της''. Η εποχή της οικονομικής κρίσης έχει ανάγκη από εξειδικευμένους εργαζομένους χωρίς επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, εργαζομένους με γνώσεις που θα έχουν ημερομηνία λήξης (ανάλογα με τις ανάγκες τις αγοράς). Έχει ανάγκη από πανεπιστήμια τα οποία θα διαμορφώνουν τα προγράμματα σπουδών σύμφωνα με τις επιταγές των επιχειρήσεων. Πανεπιστήμια που θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, που θα δίνουν δάνεια, θα διαγράφουν φοιτητές και θα έχουν και μια ανάλογη διοίκηση από manager.

Ο νέος αυτός νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προωθεί ένα μοντέλο εργαζομένου σύμφωνα με τα νεοφιλελεύθερα πρότυπα προωθώντας ελαστικές μορφές εργασίας, συρρίκνωση εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων και γενικότερα την εργασιακή επισφάλεια. Το Σύμφωνο 1ης απασχόλησης σύμφωνα και με τις επιταγές της Ε.Ε, θεωρεί τους νέους εργαζόμενους ως μια ειδική κατηγορία που με ηλικιακά, και μόνο, κριτήρια θα πρέπει να πληρώνεται λιγότερο από το υπόλοιπο σώμα των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι θεσμοθετείται τριετής μαθητεία για νέους άνεργους με απολαβές γύρω στα 350 - 400 ευρώ, αλλά και δημιουργία "Συμβολαίου Πρώτης Απασχόλησης" που θα αφορά τις νέες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα οι οποίες θα αμείβονται με 550 ευρώ, έναντι των 740 ευρώ που ορίζει η τελευταία σύμβαση. Επί της ουσίας, μιλάμε για μια άνευ όρων παράδοση της νεολαίας στις ορέξεις της εργοδοσίας που με τη σειρά της σημαίνει ότι η δική μας γενιά θα είναι αυτή που θα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος για την έξοδο της χώρας από την κρίση προσφέροντας φτηνή κι ελαστική εργασία προκειμένου να συντηρηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Ο νέος νόμος για την παιδεία τοποθετείται στο πυρήνα μιας νεοφιλελεύθερης και σκληρά ταξικής πολιτικής. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική απάντηση δεν είναι ούτε η σιωπή, ούτε η συμμετοχή σε ένα προσχηματικό διάλογο. Απαιτούμε την απόσυρση του νέο νόμου, την απεμπλοκή των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων από την αγορά και τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου και των εργασιακών δικαιωμάτων. Τα αιτήματα αυτά όμως δε μπορούν να ικανοποιηθούν χωρίς την ήττα των εκφραστών των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων, του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, χωρίς να πέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό το πανεπιστήμιο δεν χωράει τα όνειρά μας, το φοιτητικό κίνημα θα νικήσει!
Ο νόμος αυτός και το πανεπιστήμιο που διαμορφώνει θα βρει το φοιτητικό κίνημα απέναντι του. Ένα φοιτητικό κίνημα που με προμετωπίδα την ανατροπή του νόμου, θα δίνει απαντήσεις συνολικότερα στα κοινωνικά ζητήματα του σήμερα. Ένα μαχητικό κίνημα από μια φοιτητική νεολαία που θα πρέπει να καταφέρει να έρθει σε σύνδεση με τις διεργασίες των πλατειών του προηγούμενου διαστήματος, να βρεθεί στο δρόμο με τις δυνάμεις της εργασίας που αποτελούν πραγματικές φωνές αντίστασης στους εργασιακούς χώρους στους δρόμους. Το φοιτητικό κίνημα με συνεχείς καταλήψεις-συνελεύσεις-διαδηλώσεις θα παλέψει μέχρι την ανατροπή του νόμου πλαισίου γιατί αυτό το πανεπιστήμιο δε μας χωράει. Θα παλέψει για μία δημόσια και δωρεάν παιδεία, θα σταθεί στο πλευρό των πλατειών και των εργαζομένων και θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα για ευρύτερες κοινωνικές αναταράξεις.


ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ
  • Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς, οικονομικούς κι εξεταστικούς φραγμούς.
  • Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους. Μία σχολή ανά γνωστικό αντικείμενο. Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα εργασιακά-επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό.
  • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, συγκοινωνίες για όλους.
  • Εκπαίδευση κι έρευνα για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.
  • Δραστική μείωση των ωρών εργασίας, με ταυτόχρονη αύξηση των αποδοχών ώστε να ζει ο καθένας αξιοπρεπώς από μία και μόνο σταθερή δουλειά. Λιγότερη δουλειά- δουλειά για όλους. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
  • Ανατροπή του Νόμου Διαμαντοπούλου και του συνόλου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης
  • Ανατροπή του μνημονίου, του προγράμματος σταθερότητας και των μέτρων που τα συνοδεύουν. Κάτω η κυβέρνηση, η πολιτική της, το μνημόνιο και κάθε επίδοξος διαχειριστής.
  • Άμεση απεμπλοκή της χώρας από την επιτήρηση ΕΕ και ΔΝΤ. Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση τους!
  • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Λεφτά για την Παιδεία, την Υγεία, την ασφάλιση, ούτε ένα ευρώ για το χρέος και τους τραπεζίτες.
  • Απαγόρευση των απολύσεων.
  • Καμία κατάργηση του ασύλου.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
  • Κατάληψη της σχολής από Τετάρτη 7/9 μέχρι και την Τρίτη 13/9..
  • Νέα Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών την Τρίτη 13/9 στις 13:00.
  • Συντονιστική επιτροπή κατάληψης αμέσως μετά την διεξαγωγή της Συνέλευσης.
  • Συμμετοχή του Συλλόγου στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, την Πέμπτη 8/9, με προσυγκέντρωση 12:00 στα Προπύλαια.
  • Συμμετοχή του Συλλόγου στο συλλαλητήριο στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σάββατο 10/9 με τους Φοιτητικούς Συλλόγους.
  • Συμμετοχή στο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων.


Ανοιχτή Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης, Δευτέρα 5/9/11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου