Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Όταν το ΠΑΣΟΚ κάνει την Κρίση Ευκαιρία!


Εδώ και ενάμιση χρόνο ζούμε την μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις της νεολαίας και του κόσμου της εργασίας που έχει συντελεστεί από την μεταπολίτευση. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκμεταλλευόμενη την κρίση υλοποιεί ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα με μοναδικό κριτήριο τη διασφάλιση της κερδοφορίας και των προνομίων του κεφαλαίου. Διάλυση των εργασιακών σχέσεων, μισθοί των 500 ευρώ για τους νέους εργαζόμενους, απελευθέρωση απολύσεων, γενίκευση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις και επίθεση σε κάθε κοινωνική υπηρεσία. Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν καινούργιο κομμάτι της πολιτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Χρησιμοποιούν όμως την κρίση σαν ευκαιρία για να φτιάξουν την Ελλάδα που το κεφάλαιο πάντα ονειρευόταν.



Τριτοβάθμια εκπαίδευση: κέντρο κατάρτισης για τη γενιά της επισφάλειας…

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συντελείται και η επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο νέος νόμος πλαίσιο αποτελεί φυσική συνέχεια της εκπαιδευτικής πολιτικής που χρόνια προσπαθούν να υλοποιήσουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Πρώτος στόχος της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης είναι η παραγωγή ενός νέου ευέλικτου και πειθαρχημένου εργατικού δυναμικού. 

Θέλουν να δημιουργήσουν αποφοίτους στενά ειδικευμένους πάνω στις εφήμερες ανάγκες της αγοράς εργασίας, χωρίς τη δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης. Αποφοίτους που σε όλη την διάρκεια του εργασιακού τους βίου θα επανακαταρτίζονται στις διάφορες σχολές δια βίου εκπαίδευσης με δικά τους έξοδα.

Το νέο πανεπιστήμιο βιάζεται να μας πετάξει στην φιλόξενη αγορά εργασίας των 500 ευρώ και της επισφάλειας. Ακριβώς για αυτό τον λόγο με τον νέο νόμο θα υπάρχουν πτυχία σύντομου κύκλου στα ένα ή δύο χρόνια ενώ το βασικό πτυχίο θα περιοριστεί στα τρία χρόνια και για την συνέχεια θα καταβάλλονται δίδακτρα. Ταυτόχρονα η εισαγωγή των πιστωτικών μονάδων οδηγεί στην εξατομίκευση των πτυχίων ακριβώς πάνω στο πρότυπο της ατομικής διαπραγμάτευσης με την εργοδοσία. Μετατρέπουν τη μόρφωση από δικαίωμα σε προνόμιο για τους λίγους. Για την πλειοψηφία θα μείνει απλά μια κατάρτιση με ημερομηνία λήξης.

Το σύνολο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων θα καθορίζεται όχι από τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά από την ανάγκη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Οποιαδήποτε φωνή κριτικής σκέψης θα εξαφανιστεί κάτω από την κυριαρχία των ταλιμπάν της ελεύθερης αγοράς. Ακριβώς για αυτό το λόγο στο νέο πανεπιστήμιο δεν υπάρχει χώρος για δημοκρατία. Ακριβώς για αυτό το λόγο καταργούν κάθε δημοκρατική διαδικασία στο εσωτερικό των σχολών και μαζί με αυτές το άσυλο, για να μπορούν να καταστείλουν τους αγώνες.


Ανατροπή του νόμου, ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της…
Η απάντηση του φοιτητικού κινήματος δεν μπορεί να είναι άλλη από αγώνας διαρκείας μέχρι την ανατροπή του νόμου. Σήμερα όμως περισσότερο από ποτέ κάθε επιμέρους αγώνας αποκτά κεντρικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει σε όλους ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από την πολιτική της. Ανατροπή του νόμου χωρίς ανατροπή της κυβέρνησης δεν γίνεται. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να αποτελέσει τον καταλύτη για ένα συνολικότερο λαϊκό κίνημα που θα ανατρέψει την κυβέρνηση και την πολιτική της. Δεν διεκδικούμε τίποτα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν της απευθύνουμε κανένα αίτημα. Με την κυβέρνηση που μας έχει ήδη γυρίσει πίσω 50 χρόνια την κυβέρνηση, που θα εκτοξεύσει την ανεργία στο ένα εκατομμύριο δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης, το μόνο περιθώριο που υπάρχει είναι η ανατροπή. Δεν σκοπεύουμε να αγωνιστούμε παρέα με ΠΑΣΠ και ΔΑΠ για την διασφάλιση κάποιων κεκτημένων όπως θέλει να το παρουσιάζει το υπουργείο και τα παπαγαλάκια τους στα κανάλια. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα μας στην μόρφωση στην εργασία, στην κριτική σκέψη και στην αξιοπρέπεια. Αγωνιζόμαστε για να υπερασπιστούμε ότι έχει μείνει όρθιο από το δημόσιο πανεπιστήμιο και ξέρουμε πολύ καλά ότι στον συγκεκριμένο αγώνα ΠΑΣΠ και ΔΑΠ τόσα χρόνια είναι απέναντι μας.

Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής και τη δημιουργία μις κοινωνίας που θα χωράει τα όνειρα και τις ανάγκες μας.

ΑΝΑΔΡΑΣΗ - 
           Αριστερή Ενότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου