Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Πλαίσιο Αριστερής Ενότητας, ΓΣ 11/10/12

Γυρίζοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση ακόμη πιο ζοφερή και αβέβαιη. Οι απολαβές των εργαζομένων μειώνονται και οι τιμές στα είδη πρώτης κατανάλωσης αυξάνονται διαρκώς, ενώ νέα το νέο πακέτο περικοπών ύψους 11,5 δις (!!!) βρίσκεται προ των πυλών. Το φόρτωμα των επιπτώσεων της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων που επιχειρεί κυβέρνηση, έχει επίσης ως απότοκο την επιδείνωση της ανεργίας και την καλλιέργεια ενός αισθήματος φόβου, αγωνίας και ανασφάλειας καθώς οι κινήσεις της κυβέρνησης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κοινωνική χρεωκοπία. Καθημερινά ο καπιταλισμός αποκαλύπτει όλο και πιο πολύ το αληθινό αποκρουστικό του πρόσωπο στις πλατιές εργαζόμενες μάζες. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ το εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2008 και η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών έχει ξεπέσει στα επίπεδα του 1978-79. Μάλιστα οι μέσες αποδοχές των εργαζόμενων το 2013 θα είναι πλέον στα επίπεδα χωρών όπως η Εσθονία, η Τσεχία και η Κροατία. Η ίδια έκθεση εκτιμά πως στο τέλος του έτους η ανεργία θα βρίσκεται στο 29%, με 1.200.000 περίπου ανέργους. Τα νέα μέτρα που θα παρθούν εις βάρος μιας κοινωνίας που έχει ήδη φτάσει και ξεπεράσει τα όριά της, κάνουν ακόμα πιο ξεκάθαρους τους στόχους των κυρίαρχων. Την θυσία μιας ολόκληρης κοινωνίας, με πρόσχημα την κρίση, στον βωμό του κερδοφορίας των αγορών.

EΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ
Λίγο πριν οριστικοποιηθούν τα μέτρα μάλιστα τη χώρα μας επισκέφτηκε ο υπ’ αριθμόν ένας πολιτικός εκπρόσωπος του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη: η καγκελάριος της Γερμανίας και πρόεδρος του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Άνγκελα Μέρκελ. Προφανής στόχος της επίσκεψης η στήριξη της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ που υπάκουα υλοποιεί τις νεοφιλελεύθερες προσταγές για ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου, εξαθλίωση του εργασιακού δυναμικού και διάλυση του κοινωνικού κράτους. Τη στιγμή λοιπόν που Σαμαράς και Μέρκελ συζητούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές είχαν περικυκλώσει τη βουλή αψηφώντας την πρωτοφανή (και βασισμένη σε νόμο της χούντας) απόφαση της αστυνομίας να απαγορεύσει τις δημόσιες συναθροίσεις σε τεράστιο κομμάτι του κέντρου της Αθήνας και ήρθαν εν τέλει για μία ακόμα φορά αντιμέτωποι με άγρια και αναίτια καταστολή.

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Σε ανύποπτο χρόνο, καταμεσής του καλοκαιριού, η κυβέρνηση κατέθεσε και ψήφισε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κάποιες αλλαγές και «μικρο»-τροποιήσεις στο νόμο της Διαμαντοπούλου για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Ο εν λόγω νόμος αν και είχε υπερψηφιστεί πέρσι τον Αύγουστο από την πλειοψηφία της βουλής, στην πλειονότητα των σχολών έχει μείνει «στα χαρτιά» λόγω της αντίστασης που συνάντησε από το φοιτητικό κίνημα, αλλά και λόγω της άρνησης της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να τον εφαρμόσουν.
Οι τροποποιήσεις που έφερε η νέα κυβέρνηση, όχι απλά δεν αλλάζουν σε τίποτα την αντιδραστική φύση αυτού του νόμου, αλλά αντιθέτως «δημιουργούν ένα καλύτερο περιβάλλον για την πληρέστερη εφαρμογή του» όπως τόνισε ο νέος υπουργός Παιδείας. Ταυτόχρονα οι διατάξεις αυτές επιτείνουν την μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις που θα υποτάσσουν τη γνώση και την έρευνα όχι στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, αλλά στα συμφέροντα των καπιταλιστών ιδιοκτητών τους.


ΤΙ «ΑΛΛΑΖΕΙ»
Η νέα εκδοχή του νόμου ορίζει ότι αν δεν καταστεί δυνατό να γίνουν οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης με κάλπη, μπορούν να γίνουν με επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο. Αν πάλι δεν υπάρχει συμμετοχή, προβλέπεται ότι θα διοριστούν στις θέσεις των μελών των συμβουλίων διοίκησης οι αρχαιότεροι από τους καθηγητές. Με τρόπους σαν κι αυτόν, η κυβέρνηση προσπαθεί να παρακάμψει τις αντιδράσεις των «βίαιων μειοψηφιών», αυταρχικοποιώντας όλο και πιο πολύ τις ενέργειές της και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων για τα ζητήματα που αφορούν τα Ιδρύματα. Αυτό που ξεχνά όμως είναι ότι ο νόμος δεν καταδικάστηκε από τις "βίαιες μειοψηφίες", αλλά από την μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών και των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τους ξαναβρεί μπροστά της σε ακόμα πιο σκληρές μάχες. Στο ΕΚΠΑ συγκεκριμένα οι εκλογές προκηρύχτηκαν για τις 22 Οκτώβρη. Αν εκείνη τη μέρα παρεμποδιστεί η διενέργεια τους, αναβάλλονται αυτομάτως για τις 24 Οκτώβρη. Αν και τότε δεν καταστεί δυνατή η διεξαγωγή τους ξεκινάει διαδικασία επιστολικής ψήφου και αν και αυτή δεν καταστεί δυνατή ως μέλη του συμβουλίου διορίζονται οι οκτώ αρχαιότεροι καθηγητές. Στόχος μας είναι να μπλοκαριστεί κάθε μια από τις παραπάνω διαδικασίες, εμποδίζοντας την συγκρότηση των συμβουλίων διοίκησης, καθώς αν κάτι τέτοιο συμβεί ουσιαστικά ισοδυναμεί με εφαρμογή του νόμου.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ!
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση στην οποία οδηγείται η κοινωνία είναι αναγκαία η αντεπίθεση της νεολαίας και των εργαζομένων. Η πολιτική αυτή δεν έχει καμία κοινωνική νομιμοποίηση, συνεχίζει να εφαρμόζεται βασισμένη σε μια “φτιαγμένη” εκλογική πλειοψηφία, βασισμένη στην τρομοκρατία και στον αυταρχισμό. Συνεχίζει μέχρι να την ανατρέψουμε! Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η επίθεση πρέπει οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και κάθε είδους κοινωνικό κίνημα να δώσουν έναν ενιαίο και συντονισμένο αγώνα. Να συντονιστούμε με τους καθηγητές και τους εργαζομένους που πλήττονται(και έχουν ήδη αρχίσει να κινητοποιούνται) και με οποιοδήποτε καταπιεζόμενο κομμάτι της κοινωνίας. Παράλληλα, μέσα στους δικούς μας πυρήνες αντίστασης να οικοδομήσουμε το δικό μας αντιπαράδειγμα προς το κυρίαρχο με πυρήνα την αλληλεγγύη, την συμμετοχή, την δημοκρατία. . Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και η παραμικρή αποδυνάμωση του κινήματος συνιστά έγκλημα. Καλούμε όλες τις δυνάμεις του κινήματος που βρεθήκαμε μαζί στους αγώνες των τελευταίων χρόνων αλλά και όποιον και όποια θέλει να αντισταθεί και να αγωνιστεί για να ανατραπούν τα νέα μέτρα της ντροπής, να δώσουμε ένα μαζικό και ενωτικό αγώνα. Έναν αγώνα για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής, που θα διεκδικεί παιδεία, εργασία, ζωή με αξιοπρέπεια, μέσα από μια διαφορετική πορεία με πυρήνα τις ανάγκες της κοινωνίας



ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
  • Ματαίωση των εξ αναβολής εκλογών για την ανάδειξη των συμβουλίων διοίκησης την Πέμπτη 11/10 στα ΤΕΙ Πειραιά και την Παρασκευή 12/10 στο Χαροκόπειο πανεπιστήμιο.
  • Κλειστή Σχολή την Παρασκευή 12/10 και κατάληψη της Πρυτανείας την Παρασκευή 12/10 με σκοπό την συμπόρευση των φοιτητών με τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο και με τους καθηγητές.
  • Συμμετοχή στις επιτροπές αγώνα που δημιουργούνται από τα αγωνιζόμενα κομμάτια του Πανεπιστημίου, στήριξη του αγώνα των μελών ΔΕΠ και των εργαζομένων του ΕΚΠΑ.
  • Νέα Γ.Σ. του συλλόγου την Τετάρτη 17/10, 1μμ.

1 σχόλιο: