Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Πλαίσιο Ανάδρασης, Γενική Συνέλευση 17/10



Ξεκινώντας τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση ακόμη πιο ζοφερή και αβέβαιη. Οι απολαβές των εργαζομένων μειώνονται και οι τιμές στα είδη πρώτης κατανάλωσης αυξάνονται διαρκώς, ενώ νέα το νέο πακέτο περικοπών ύψους 11,5 δις (!!!) βρίσκεται προ των πυλών. Ενδεικτικά, ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει είναι: Περικοπές σε μισθούς, συντάξεις (ακόμη και από συντάξεις των 700€), κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα - Περικοπές σε δαπάνες στην υγεία, στην παιδεία - 150.000 απολύσεις έως το τέλος του 2015 - Εκ νέου μόνιμη μείωση του κατώτατου μισθού με απόφαση πλέον του κράτους - Επιμήκυνση του ημερήσιου ωραρίου μέχρι και 13 ώρες - Κατάργηση του πενθημέρου και καθιέρωση του 6μερου ως τακτού εβδομαδιαίου ωραρίου - Αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη - Αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών .
Το φόρτωμα των επιπτώσεων της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων που επιχειρεί κυβέρνηση, έχει επίσης ως απότοκο την επιδείνωση της ανεργίας και την καλλιέργεια ενός αισθήματος φόβου, αγωνίας και ανασφάλειας καθώς οι κινήσεις της κυβέρνησης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κοινωνική χρεωκοπία. Καθημερινά ο καπιταλισμός αποκαλύπτει όλο και πιο πολύ το αληθινό αποκρουστικό του πρόσωπο στις πλατιές εργαζόμενες μάζες. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ το εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2008 και η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών έχει ξεπέσει στα επίπεδα του 1978-79. Μάλιστα οι μέσες αποδοχές των εργαζόμενων το 2013 θα είναι πλέον στα επίπεδα χωρών όπως η Εσθονία, η Τσεχία και η Κροατία. Η ίδια έκθεση εκτιμά πως στο τέλος του έτους η ανεργία θα βρίσκεται στο 29%, με 1.200.000 περίπου ανέργους.


ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Σε ανύποπτο χρόνο, καταμεσής του καλοκαιριού, η κυβέρνηση κατέθεσε και ψήφισε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κάποιες αλλαγές και μικρο-τροποποιήσεις στον νόμο της Διαμαντοπούλου για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Ο εν λόγω νόμος αν και είχε υπερψηφιστεί πέρσι τον Αύγουστο από την πλειοψηφία της βουλής, στην πλειονότητα των σχολών έχει μείνει «στα χαρτιά» λόγω της αντίστασης που συνάντησε από το φοιτητικό κίνημα, αλλά και λόγω της άρνησης της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να τον εφαρμόσουν.
Οι τροποποιήσεις που έφερε η νέα κυβέρνηση, όχι απλά δεν αλλάζουν σε τίποτα την αντιδραστική φύση αυτού του νόμου, αλλά αντιθέτως «δημιουργούν ένα καλύτερο περιβάλλον για την πληρέστερη εφαρμογή του» όπως τόνισε ο νέος υπουργός Παιδείας. Ταυτόχρονα οι διατάξεις αυτές επιτείνουν την μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις που θα υποτάσσουν την γνώση και την έρευνα όχι στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, αλλά στα συμφέροντα των καπιταλιστών ιδιοκτητών τους.

 Τι “αλλάζει”;

Η νέα εκδοχή του νόμου ορίζει ότι αν δεν καταστεί δυνατό να γίνουν οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης με κάλπη, μπορούν να γίνουν με επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο. Αν πάλι δεν υπάρχει συμμετοχή, προβλέπεται ότι θα διοριστούν στις θέσεις των μελών των συμβουλίων διοίκησης οι αρχαιότεροι από τους καθηγητές. Με τρόπους σαν κι αυτόν, η κυβέρνηση προσπαθεί να παρακάμψει τις αντιδράσεις των «βίαιων μειοψηφιών», αυταρχικοποιώντας όλο και πιο πολύ τις ενέργειές της και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων για τα ζητήματα που αφορούν τα Ιδρύματα. Αυτό που ξεχνά όμως είναι ότι ο νόμος δεν καταδικάστηκε από τις "βίαιες μειοψηφίες", αλλά από την μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών και των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τους ξαναβρεί μπροστά της σε ακόμα πιο σκληρές μάχες. Στο ΕΚΠΑ συγκεκριμένα οι εκλογές προκηρύχτηκαν για τις 22 Οκτώβρη. Αν εκείνη τη μέρα παρεμποδιστεί η διενέργεια τους, αναβάλλονται αυτομάτως για τις 24 Οκτώβρη. Αν και τότε δεν καταστεί δυνατή η διεξαγωγή τους ξεκινάει διαδικασία επιστολικής ψήφου και αν και αυτή δεν καταστεί δυνατή ως μέλη του συμβουλίου διορίζονται οι οκτώ αρχαιότεροι καθηγητές. Στόχος μας είναι να μπλοκαριστεί κάθε μια από τις παραπάνω διαδικασίες, εμποδίζοντας την συγκρότηση των συμβουλίων διοίκησης. Ήδη το φοιτητικό κίνημα έχει κάνει αισθητή την παρουσία του με την παρεμπόδιση της διεξαγωγής εκλογών σε ιδρύματα όλης της χώρας. Είναι χρέος μας να μην αφήσουμε να πραγματοποιηθεί αυτό το βήμα που θα μας φέρει πιο κοντά στην εφαρμογή του νόμου.
Η πιο σημαντική ίσως παρέμβαση της σημερινής κυβέρνησης στον νόμο- πλαίσιο, έχει να κάνει με την απόφασή της να αλλάξει για τα καλά τον «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης, αφού πλέον γίνεται καθαρά λόγος για κλείσιμο τμημάτων. Η πρόθεση της κυβέρνησης να οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και κλεισίματα τμημάτων, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει την αγνή της θέληση να μπει ένα τέλος στη διαφθορά που υπάρχει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να σχεδιαστεί η Παιδεία με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Αντιθέτως η επιλογή θα γίνει με μόνο γνώμονα τα οικονομικά συμφέροντα των ισχυρών. Οι σχολές που θα καταργηθούν και τα τμήματα που θα κλείσουν, θα είναι αυτά που δεν θα μπορούν να προσφέρουν στο κεφάλαιο άμεσα κέρδη και που δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει σαν πεδίο για επικερδή επιχειρηματική δραστηριότητα, άσχετα αν τα αντικείμενά τους είναι χρήσιμα στην κοινωνία και το λαό, (πχ ψυχολογία, κοινωνιολογία κλπ ). Φυσικά με τα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις τμημάτων χιλιάδες εργαζομένων θα πεταχτούν στο δρόμο και χιλιάδες φοιτητών θα βρεθούν "στον αέρα".

Τέλος, το "τροποποιητικό" νομοθέτημα θέτει ζήτημα "αιωνίων φοιτητών" σε μια περίοδο που η κρίση του καπιταλισμού και οι πολιτικές των κομμάτων της συγκυβέρνησης οδήγησε και οδηγεί χιλιάδες φοιτητές να εγκαταλείπουν  τις σπουδές τους ή να εργάζονται για να ανταπεξέλθουν. Προσδίδοντας σε αυτούς τους φοιτητές τον ειρωνικό χαρακτηρισμό "αιώνιοι", ο νέος νόμος περιλαμβάνει την κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων σε αυτούς, την οποία θα ακολουθήσουν οι διαγραφές από τις σχολές, και τέλος η επιβολή διδάκτρων μέχρι τελικά να γίνει απλησίαστο το πανεπιστήμιο για τη πλειοψηφία της νεολαίας. Άλλωστε, ο νόμος πλαίσιο προορίζει για τη μεγάλη μάζα των ξέπνοων φοιτητών, διάφορα υποδεέστερα προγράμματα διά βίου κατάρτισης που θα παρέχουν τα πανεπιστήμια στο πλαίσιο της επιχειρηματικής λειτουργίας τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αυτή τη κατεύθυνση αποτελεί η πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει τους πτυχιούχους φοιτητές, ανεξάρτητα από το αν έχουν βρει δουλειά!
Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ!

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση στην οποία οδηγείται η κοινωνία είναι αναγκαία η αντεπίθεση της νεολαίας και των εργαζομένων. Να μην υπάρξει καμία συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας στην κυβέρνηση, τις επιταγές της ΕΕ και του κεφαλαίου. Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η επίθεση πρέπει οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και κάθε είδους κοινωνικό κίνημα να δώσουν έναν ενιαίο και συντονισμένο αγώνα. Η μεγαλειώδης γενική απεργία του Σεπτεμβρίου με περίπου 150.000 κόσμο να αποτελέσει μόνο την αρχή. Να συντονιστούμε με τους καθηγητές και τους εργαζομένους που πλήττονται (και έχουν ήδη αρχίσει να κινητοποιούνται) και με οποιοδήποτε καταπιεζόμενο κομμάτι της κοινωνίας. Να καταδικάσουμε πολιτικά τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που αποφεύγουν συστηματικά να οργανώσουν μια γενική απεργία διαρκείας με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και την ακύρωση κάθε μέτρου εξαθλίωσης. Να δημιουργήσουμε ισχυρούς και ουσιαστικούς δεσμούς με το εργατικό κίνημα. Να οργανώσουμε και να περιφρουρήσουμε αποτελεσματικά τους αγώνες μας απέναντι στην όλο και οξυνόμενη κρατική καταστολή (Βλέπε: Ξύλο στους εργαζόμενους του Σκαραμαγκά που είναι επί 6 μήνες, ή και περισσότερο, απλήρωτοι, τις εκατοντάδες συλλήψεις και προσαγωγές και την αστυνομική βία στις δύο τελευταίες μεγάλες διαδηλώσεις). Παράλληλα, μέσα στους δικούς μας πυρήνες αντίστασης να οικοδομήσουμε το δικό μας αντιπαράδειγμα προς το κυρίαρχο με πυρήνα την αλληλεγγύη, την συμμετοχή, την δημοκρατία. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και η παραμικρή αποδυνάμωση του κινήματος συνιστά έγκλημα. Καλούμε όλες τις δυνάμεις του κινήματος που βρεθήκαμε μαζί στους αγώνες των τελευταίων χρόνων αλλά και όποιον και όποια θέλει να αντισταθεί και να αγωνιστεί για να ανατραπούν τα νέα μέτρα της ντροπής, να δώσουμε ένα μαζικό και ενωτικό αγώνα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
  • Κατάληψη της σχολής τη Πέμπτη 18/10, τη Παρασκευή 19/10 και τη Δευτέρα 22/10.
  • Νέα Γενική Συνέλευση του συλλόγου φοιτητών τη Τρίτη 23/10.
  • Συμμετοχή του Συλλόγου στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης 18/10 με προσυγκέντρωση στις 10.30 στο Μουσείο.
  • Συμμετοχή στις επιτροπές αγώνα που δημιουργούνται από τα αγωνιζόμενα κομμάτια του Πανεπιστημίου.
  • Μπλοκάρισμα κάθε απόπειρας εκλογής των νέων Συμβουλίων Διοίκησης με πρώτο σταθμό τις εκλογές για Συμβούλια Διοίκησης του ΕΚΠΑ τη Δευτέρα 22/10.
  • Συμμετοχή στη Ανοιχτή Συνέλευση Φοιτητών – Εργαζομένων – Καθηγητών ΕΚΠΑ την Παρασκευή 19/10 στο κτήριο της Πρυτανείας.
  • Συντονισμό με τους κλάδους των εργαζόμενων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και προχωρούν σε απεργιακούς αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου