Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Περί PSI το ανάγνωσμα…


Το βράδυ της 10ης Μαρτίου η έκβαση στο PSI έγινε γεγονός συνοδεία αδικαιολόγητων ιαχών επιτυχίας. Το PSI παρέχει τον καλύτερο φερετζέ στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης, καθώς με πρόσχημα ότι η χώρα πλέον σώθηκε -ύστερα από τη μεγαλοψυχία των εταίρων να «αφαιρέσουν από τις πλάτες των Ελλήνων 107 δις. ευρώ χρέους»- θα επιβάλλουν πιο άνετα τα νέα μέτρα που βρίσκονται καθ’ οδόν…





Τι είναι όμως το περιβόητο PSΙ;
Τα αρχικά PSI σημαίνουν private sector involvement και ο όρος αναφέρεται στην συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και αντιτίθεται στο ΟSI (official sector involvement)- η αλλιώς συμμετοχή του δημοσίου τομέα.
Ο ιδιωτικός τομέας περιλαμβάνει τις τράπεζες (πέρα από τις κεντρικές της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), τα φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες επενδυτές) και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι πρόθυμοι να συμμετάσχουν εθελοντικά στο haircut των ελληνικών ομολόγων άγγιξαν το 85,5%. Ωστόσο με την ενεργοποίηση των CACs (των ρητρών συλλογικής δράσης, που καθιστούν το PSI υποχρεωτικό)  η συνολική συμμετοχή θα φθάσει στο 95,7%, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Το PSΙ προβλέπει μείωση του δημοσίου χρέους κατά περίπου 105 δισ., μείωση των δαπανών για την εξόφληση τόκων επί του δημοσίου χρέους (κανένας λόγος για μισθούς και συντάξεις), και επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα υλοποιηθεί από τα περίπου 50 δισ. ευρώ που θα έχει διαθέσιμα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 
Σημειώνεται ότι η αρμόδια επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Swaps και Παραγώγων (ΙSDA) στην ανακοίνωσή της επισημαίνει πως η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης  (CACs) συνιστά πιστωτικό γεγονός, κοινώς ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ.

 
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
«Δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία στη χώρα, για να επαναδιεκδικήσει δυναμικά το μέλλον της», τονίζει ο Υπ. Οικονομικών, στον απόηχο του PSI.
Το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, όμως αφαιρεί από τα ασφαλιστικά ταμεία περί τα 12 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο θα έχει άμεση καταστροφική επίπτωση στα αποθεματικά των Ελλήνων φορολογουμένων. Εν ολίγοις, έρχεται νέο μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις, νέα αντιλαϊκά μέτρα από το καλοκαίρι, αποδεικνύοντας έτσι τη φαυλότητα της πολιτικής τους.
Σημειωτέον η κυβέρνηση προανήγγειλε ποινές για τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία δεν συμμετείχαν εθελοντικά στο κούρεμα… Τα λόγια είναι περιττά. Μετά από όλα αυτά, πως εν τέλει θα αποφύγουμε το «λουκέτο»;
Η διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους υπό αυτούς τους όρους εξασφαλίζει παράλληλα τουλάχιστον 50 δις. ευρώ για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Κοινώς πάλι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τις φίλες τους τις τράπεζες, οι οποίες –τι κι αν συμμετείχαν στο PSI- πάλι κερδισμένες θα βγουν, στις πλάτες των εργαζομένων.
Στο μεταξύ, παρά τις εξαγγελίες περί πλεονάσματος και ανάπτυξης το 2012 η ύφεση έφτασε 7,9% το τέταρτο τρίμηνο  του 2011 (7% στο έτος), γεγονός που αποδεικνύει ότι αποκλείεται να εισέλθουμε στο άμεσο μέλλον, και όσο εξακολουθεί η πολιτική αφαίμαξης του λαού, σε φάση ανάπτυξης. Το πώς θα αποζημιωθούν οι ομολογιούχοι φυσικά πρόσωπα που μετείχαν στο PSI είναι ένα εύλογο ερώτημα, στο οποίο ο κ. Βενιζέλος αρνείται επανειλημμένα να απαντήσει, παραπέμποντάς μας στις Βρυξέλλες…


Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια διαφορετική Ελλάδα.
Μέσα στην χαρά των πανηγυρισμών για το PSI το ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί Εθνική Συνδιάσκεψη για την ανάδειξη των υποψηφίων αρχηγών του. Έκπληξη προκάλεσε με την ομιλία του ο απερχόμενος πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος όχι απλά δεν ζήτησε συγγνώμη για την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η  χώρα αλλά υπεραμύνθηκε των επιλογών και των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «η Ελλάδα βούλιαζε όταν την παραλάβαμε, καταφέραμε με πολλές θυσίες να μην βουλιάξει». Πρόσθεσε μάλιστα στο λόγο του πως «Η Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο και πρέπει το ΠΑΣΟΚ να σταθεί ως πυλώνας σταθερότητας και αλλαγής».
Για να συμπληρωθεί η επιτυχία των παραπάνω δηλώσεων ο πρωθυπουργός Παπαδήμος με διάγγελμά του χαρακτήρισε «σημαντική και ιστορική επιτυχία» τη συμφωνία για το PSI καθώς και ότι «για πρώτη φορά αφαιρούμε χρέος από τις πλάτες των πολιτών».
Μάλλον λοιπόν οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ ζουν και βιώνουν μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή των υπολοίπων – γεγονός βέβαια που δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη.

και μάλλον το ίδιο και ο Σαμαράς.
Από την άλλη μεριά ο έτερος Καππαδόκης της συγκυβέρνησης ο Σαμαράς κάνοντας την υπέρτατη κωλοτούμπα των τελευταίων ημερών να υποστηρίξει και να ψηφίσει το Μνημόνιο 2, απορρίπτει μετά βδελυγμίας το ενδεχόμενο νέας συγκυβέρνησης και επιδιώκει την αυτοδυναμία στις ερχόμενες εκλογές, συγκρίνοντας εαυτόν «με τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ ως τον Κάρολο Ντε Γκωλ κι τη Μάργκαρετ Θάτσερ ως το Φρανσουά Μιτεράν». Με βάση το παράδειγμα τους – λέει - «έγιναν όλες οι κρίσιμες ανατροπές σε όλες τις δημοκρατικές χώρες, με κόμματα που είχαν μεγάλη αυτοδυναμία».

Είναι πραγματικά να απορεί κανείς με τους ιθύνοντες για την σιγουριά τους πως κάνουν το καλύτερο τη στιγμή που η επίσημη ανεργία για τον περασμένο Δεκέμβριο ανέβηκε στο 21%, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν καθημερινά στα συσσίτια, που δεν μπορούν τα πληρώσουν τα κάθε λογής χαράτσια και τους φόρους, τα οποία θα πολλαπλασιαστούν από τον Ιούνιο εν αναμονή των νέων μέτρων και που τα λουκέτα σε σχέση με πέρσι έχουν αυξηθεί κατά 30%.

Σε όλα τα παραπάνω συγκαταλέγεται και η προς το παρόν άγνωστη ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών, που με τη σειρά της επιφέρει νέο κύμα ανασφαλειών και φόβου για το μέλλον. Στόχος τους είναι η μείωση του ηθικού μας, η αποτροπή της διεκδίκησης των αυτονόητων δικαιωμάτων μας, ενώ παράλληλα αποσκοπούν στην έξοδο των μεγάλων κεφαλιών και των τραπεζών και στην αλώβητη σωτηρία τους εις βάρος των υπολοίπων.


Ο λαός το έδειξε και με το πλήθος των κινητοποιήσεων της 12ης Φεβρουαρίου πως απαιτεί μια άλλη διέξοδο από την κρίση που θα βάζει μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας. Καλούμε φοιτητές και φοιτήτριες να βρεθούμε μαζί με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, με όλο το πληττόμενο λαό στους αγώνες που έρχονται, στο πανεπιστήμιο, στις γειτονιές, στους δρόμους, στις πλατείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου