Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Μνημόνιο 2: “Η επιστροφή”


Δύο χρόνια μετά την ψήφιση του πρώτου μνημονίου και με την κοινωνία να βιώνει στο έπακρο την βαρβαρότητα της ασκούμενης πολιτικής, η συγκυβέρνηση Παπαδήμου στις 12/2 ψηφίζει ένα ακόμα μνημόνιο αρνούμενη να αλλάξει στο ελάχιστο την “καταπληκτική” συνταγή της. Το νέο μνημόνιο παρουσιάστηκε με εκβιαστικό τρόπο ως η σωτήρια λύση για να αποφευχθεί η χρεωκοπία της χώρας και εν τέλει αποδείχθηκε μία ακόμη ευθεία επίθεση στα λαϊκά στρώματα και τα χαμηλά εισοδήματα. Ξεπουλάει δημόσια αγαθά και επιχειρήσεις και επιτυγχάνει ένα καίριο πλήγμα σε εργασιακά δικαιώματα, τσακίζοντας τις συλλογικές συμβάσεις και περιορίζοντας στο ελάχιστο κάθε προσπάθεια συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Το μνημόνιο της 12ης Φεβρουαρίου μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
  • Μείωση συντάξεων και κατάργηση επιδομάτων.
  • Μείωση του βασικού μισθού κατά 22% (32% για νέους εργαζόμενους).
  • Μείωση του επιδόματος ανεργίας.
  • Αύξηση έμμεσης φορολογίας και κατάργηση φοροαπαλλαγών.
  • 150.000 απολύσεις έως το 2013 και άρση μονιμότητας στο δημόσιο.
  • Περιορισμός Δημόσιων Επενδύσεων, νέος στόχος για αποκρατικοποιήσεις και συγκεκριμένα για την ΔΕΗ.
  • Κατάργηση μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία.

Η μείωση του βασικού μισθού σε συνδυασμό με την επιστροφή στο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων που σκιαγραφείται από μία σειρά μέτρων, οδηγεί τον ιδιωτικό τομέα σε ένα απολύτως πρωτόγνωρο καθεστώς με εργαζόμενους που θα δουλεύουν για ψίχουλα χωρίς κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης. Η τομή που μπαίνει σε σχέση με τα εργασιακά, με την διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, γυρίζει το εργατικό κίνημα αιώνες πίσω και τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, σηματοδοτεί την γενικευμένη άνευ όρων εκμετάλλευση για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Παράλληλα, και με το δεδομένο ακόμα περισσότερων απολύσεων στο δημόσιο, η κυβέρνηση δεν διστάζει να μειώσει σε εξευτελιστικά επίπεδα το επίδομα ανεργίας. Ήδη η ανεργία έχει φτάσει σε τρομακτικά ποσοστά (ειδικά για τους νέους οι δείκτες βρίσκονται στο 50%) ενώ πρωτόγνωρη είναι και η αύξηση του αριθμού των αστέγων.

Το νέο μνημόνιο εξαπολύει ακόμα μια επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας. Δύο χρόνια μετά, με την κοινωνία να βρίσκεται σε οριακό σημείο και την οικονομική ύφεση να βαθαίνει όλο και περισσότερο η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια πορεία. Και συνεχίζει χωρίς καμία αυταπάτη σε σχέση με τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής, αλλά γνωρίζοντας ότι η κοινωνική διάλυση και εξαθλίωση δεν οδηγούν στην ανάπτυξη της οικονομίας παρά μόνο στην οικονομική ευημερία των εχόντων. Και αυτός είναι ο στόχος της πολιτικής αυτής, να πατήσει πάνω στην εργασιακή εκμετάλλευση και την κοινωνική διάλυση προκειμένου να διασώσει και να αυξήσει τα κέρδη επιχειρήσεων και τραπεζών.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου ψήφισε το νέο μνημόνιο ενώ έξω από τη βουλή εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές γινόντουσαν θύματα της σκληρής αστυνομικής καταστολής. Όλο αυτό το διάστημα αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ επιμένουν να απαντούν σε κάθε αντίσταση με τρομοκρατία και αστυνομική βαρβαρότητα. Είναι κυβερνήσεις που ασκούν πολιτική ενάντια στην κοινωνία, χωρίς καμία κοινωνική νομιμοποίηση. Σήμερα, είναι ξεκάθαρο ότι το κυρίαρχο μπλοκ εξουσίας είναι πρόθυμο να φτάσει στα άκρα προκειμένου να εφαρμόσει στο ακέραιο την βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική του. Οι κυβερνώντες μας έχουν δείξει τις προτεραιότητές τους. Η κυρίαρχη πολιτική εδώ και δύο χρόνια θυσιάζει τους εργαζόμενους και την κοινωνία στο βωμό της αγορά και δεν θα σταματήσει εάν δεν τη σταματήσουμε. Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε την δική μας απάντηση θέτοντας τις ανάγκες της κοινωνίας και πάλι στο προσκήνιο. Τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε για την ανατροπή τους.

Ή εμείς ή αυτοί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου