Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Συμβούλια Διοίκησης Πουθενά!


Βρισκόμαστε μισό χρόνο μετά από έναν πολύ θερμό Σεπτέμβρη, μισό χρόνο μετά την μαζική απάντηση της πανεπιστημιακής κοινότητας στον νόμο 4009 που με κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον Αύγουστο του 2011 θα έδινε το εναρκτήριο λάκτισμα για την σταδιακή καταστροφή της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Εκπαιδευτική κατάρτιση και σπουδές πολλών ταχυτήτων για την εκάστοτε εξυπηρέτηση της αγοράς, πιστωτικές μονάδες στα πτυχία που τοποθετούν τους φοιτητές σε ένα διαρκές κυνήγι προς την απόκτησή τους, ρυθμιζόμενη και περικομμένη χρηματοδότηση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ύπαρξη ορίου σπουδών, αφαίρεση κάθε λόγου των φοιτητών στα τεκταινόμενα του πανεπιστημίου είναι μόνο μερικές από τις αλλαγές που θα επιφέρει ο νόμος 4009 στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Συνολικά ο νόμος Διαμαντοπούλου αποτελεί ένα καίριο πλήγμα στην δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση ξεπουλώντας παιδεία και έρευνα και σφραγίζοντας για μια ολόκληρη γενιά την επσιφάλεια και την εργασιακή εκμετάλλευση! Αποτελεί την εξειδίκευση της κυρίαρχης πολιτικής στην τριτοβάθμια και προετοιμάζει αυριανούς εργαζόμενους για τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις της κοινωνίας των μνημονίων.


Αυτήν την περίοδο και συνολικά τους τελευταίους μήνες γίνονται απόπειρες καταστρατήγησης του δικαιώματος του φοιτητή στη συμμετοχή. Στη συμμετοχή στη διοίκηση του πανεπιστημίου που πλέον επιδιώκεται να καταλήξει υποχείριο εξωπανεπιστημιακών μάνατζερ και καθηγητών υποχείρια του υπουργείου. Τον πρώτο λόγο για το πανεπιστήμιο θα τον έχουν παράγοντες έξω από αυτό με την παράλληλη κατάργηση της οποιαδήποτε επιρροής του φοιτητή στη ροή των εξελίξεων σε ένα περιβάλλον όπου ο ίδιος θα έπρεπε να κατέχει ρόλο πρωταγωνιστή κι όχι κομπάρσου. Αυτό το ακριβώς το αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας που αποκόπτει φοιτητές και καθηγητές από την διοίκηση του Πανεπιστημίου είναι και ο μόνος τρόπος να εφαρμοστεί ο αντιδραστικός νόμος-πλαίσιο απέναντι σε μια πανεπιστημιακή κοινότητα που στην πλειοψηφία της τον έχει αποκηρύξει. Τα συμβούλια διοίκησης δεν είναι παρά ο προάγγελος της εφαρμογής του νόμου 4009.


Οι εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης έχουν ολοκληρωθεί στα ΤΕΙ Σερρών, Καβάλας, Ηπείρου, Μεσολογγίου, Καλαμάτας και Λαμίας. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των ιδρυμάτων και σε όλα τα ΑΕΙ  δεν έχουν διεξαχθεί εκλογές είτε γιατί το υπουργείο δεν τόλμησε να τις προκηρύξει είτε γιατί εκεί που τόλμησε συνάντησε την σύσσωμη αντίσταση της πανεπιστημιακής κοινότητας. Το γεγονός ότι έχουμε φτάσει εφτά μήνες μετά την ψήφιση του νόμου και η εφαρμογή του μένει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στάσιμη λόγω της μη εκλογής Συμβουλίων Διοίκησης αποτελεί μια σημαντική νίκη στον αγώνα για την ανατροπή του. Χαρακτηριστικό είναι ότι Συμβούλια Διοίκησης δεν έχει εκλέξει και κανένα ίδρυμα της Αθήνας με τις εκλογές σε Πάντειο, ΑΣΣΟΕ και Γεωπονικό να αναβάλλονται υπό την πίεση αγωνιζόμενων φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων. Αλλά ο αγώνα συνεχίζεται. Την Τετάρτη 14/3 έχουν προκυρηχθεί για τρίτη φορά εκλογές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.


Είναι χρέος της πανεπιστημιακής κοινότητας να σταματήσει την οποιαδήποτε προσπάθεια καταστροφής της δημόσιας και δωρεάν παιδείας όπως την ξέραμε. Είναι χρέος μας σαν φοιτητές να υπερασπιστούμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο αλλά και τα δικά μας δικαιώματα και το δικό μας μέλλον. Ο ΣΦ Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών δεν θα έπρεπε να καταχωνιάζει στο χρονοντούλαπο του φθινόπωρου τις 5 αγωνιστικές αποφάσεις που πάρθηκαν ενάντια στον νόμο 4009 ούτε την διαρκή παρουσία του στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια του Σεπτέμβρη. Καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του τμήματος την Τετάρτη 14/3, στις 9 το πρωί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στον αγώνα για την παρεμπόδιση των εκλογών και την μη εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου