Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Πλαίσιο Αριστερής Ενότητας ΓΣ 29/03/12


Η παρούσα συγκυρία μας βρίσκει αντιμέτωπους με ένα νέο Μνημόνιο και τις συνέπειες του «επιτυχημένου» PSI. Ο γνωστός φαύλος κύκλος ,των τελευταίων δύο χρόνων, κατά τον οποίο τα αδιέξοδα των αναποτελεσματικών και ταξικά άδικων πολιτικών έρχονται να επιλυθούν μέσω νέων αντιλαϊκών μέτρων, συνεχίζεται απαράλλαχτος. Μάλιστα πλέον έρχεται να συμπληρωθεί με μία συστηματική επίθεση συκοφαντίας κατά της Αριστεράς, μέσα από τις δηλώσεις επιφανών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προσπαθώντας να της στερήσουν το ηθικό πλεονέκτημα που αποτελεί το πολιτικό της κεφάλαιο, σε μια περίοδο αναξιοπιστίας του κυρίαρχου δικομματισμού. Στην προσπάθεια λοιπόν να παρουσιαστούν η διάλυση της κοινωνίας, η ισοπέδωση των μισθωτών και συνταξιούχων, των δομών πρόνοιας και κοινωνικής πολιτικής ως η μόνη επιλογή... σωτηρίας της χώρας, οι εναλλακτικές προτάσεις που κατατίθενται πρέπει με τη σειρά τους να ταυτιστούν με το χάος και τη χρεωκοπία. Μια σειρά πολιτικών, που τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους και την νεολαία σε αλλεπάλληλα αδιέξοδα και στα όρια της επιβίωσης στην χώρα μας, έρχονται τώρα να οδηγήσουν σε κρίση την Ισπανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, ακόμα και την Γαλλία. Όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, τόσο εντείνεται η επίθεση κατά του κόσμου της εργασίας.



Μνημόνιο 2 – PSI: Ταπείνωση κατώτατου μισθού, γκρέμισμα συλλογικών συμβάσεων, εγκληματική αποδυνάμωση των ασφαλιστικών ταμείων
Μέσω των εφαρμοστικών νόμων του Μνημονίου:
Εκτός από τη δραματική μείωση του κατώτερου μισθού και την υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων, ακυρώνεται ευθέως η δυνατότητα σύναψης νέων συμβάσεων, ακόμη και μετά την εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος, αφού αφαιρείται από την ύλη της διαπραγμάτευσης κάθε δυνατότητα ρύθμισης του ύψους του μισθού. Έτσι στην επόμενη δεκαετία ο κατώτερος και ο μέσος μισθός θα πέσουν κάτω από τα επίπεδα της Πορτογαλίας και θα τείνουν να φτάσουν τα επίπεδα χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Καταρρέει όλο το σύστημα συλλογικής διαπραγμάτευσης, ανατρέπεται το εργατικό δίκαιο, ακυρώνεται διά νόμου ο ρόλος των συνδικάτων και οδηγούμαστε ταχέως στη ζούγκλα της ατομικής διαπραγμάτευσης. Αντίστοιχη λογική καταστροφής του συλλογικού έχουμε και στην κοινωνική ασφάλιση αφού, εκτός από τις δραματικές μειώσεις των συντάξεων, καταργείται επίσης ο δημόσιος, αλληλέγγυος και κοινωνικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος και επιβάλλεται ένα ατομικό κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Δηλαδή μια ιδιωτικού τύπου ασφάλιση όπου το κράτος αποσύρεται από τις ευθύνες του και τις μεταβιβάζει αποκλειστικά στον εργαζόμενο. Με αυτές τις πολιτικές οδεύουμε σε μια κοινωνία ατομισμού και κοινωνικού κανιβαλισμού, σε περαιτέρω διάλυση του κοινωνικού ιστού, με δραματικά αύξηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο αφού το κράτος, ενώ παρεμβαίνει στο πεδίο των εργατικών εισοδημάτων, εντούτοις συνεχίζει να αφήνει ασύδοτα τα κέρδη και τις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών.
Μέσω του PSI
Η συνταγή που επιβάλλεται στην Ελλάδα δεν τη γλυτώνει από τη χρεωκοπία, αντιθέτως μέσω του νέου πακέτου βοήθειας οι όροι της χρεωκοπίας, όταν αυτή θα συμβεί, θα είναι πολύ δυσμενέστεροι για την Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή όμως αποτελεί σημαντική κατάκτηση για τις δυνάμεις του κεφαλαίου, και μάλιστα σε δύο μέτωπα.
Το πρώτο μέτωπο αφορά τους πιστωτές, οι οποίοι εξασφάλισαν ότι οι απαιτήσεις τους θα αποπληρώνονται το 2012 (ή έστω για κάποιους μήνες του) με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων.Μία ακόμη νίκη που πέτυχαν οι πιστωτές μέσω της συμφωνίας αυτής είναι η θέσπιση δικλίδων ασφαλείας σε περίπτωση «στάσης πληρωμών», λόγω της υπαγωγής της νέας δανειακής σύμβασης σε αγγλικό δίκαιο. Το δεύτερο μέτωπο αφορά τις συνολικές αξιώσεις του κεφαλαίου, χρηματοπιστωτικού και βιομηχανικού, ελληνικού κυρίως αλλά και ξένου: το μέτωπο της εσωτερικής υποτίμησης. Η κατάρρευση των μισθών, πλέον και στον ιδιωτικό τομέα, που πέρασε με πράξη του υπουργικού συμβουλίου την προηγούμενη Τρίτη, η διάλυση κάθε έννοιας συλλογικής σύμβασης και εργασιακού δικαιώματος μετατρέπουν την Ελλάδα σε μία ενιαία ειδική οικονομική ζώνη, ένα πάρκο αναψυχής για το κεφάλαιο.
Με το PSI θυσιάζονται η ανάπτυξη και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Και τούτο διότι έρχονται νέα, ακόμη πιο βάρβαρα μέτρα για φορολογούμενους, για καταναλωτές, για εργαζόμενους, από την αρχή κιόλας του καλοκαιριού, όπως έχουν εκβιαστικά απαιτήσει τρόικα και αγορές. Έρχονται μειώσεις μισθών, νέα χαράτσια και ομοβροντία μέτρων τον Ιούνιο.
Να υπερασπίσουμε τα κοινωνικά αγαθά και τη δημοκρατία. Χρέος μας είναι η υπεράσπιση των αξιών όπως είναι η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και η συμμετοχή, ο δημόσιος χώρος, τα κοινωνικά αγαθά, σε τελική ανάλυση το δικαίωμα της πολιτικής δράσης και της δημοκρατίας


Στην παιδεία
Η επέμβαση της κυβερνητικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο δεν είναι τυχαία. Η λειτουργία του ως του βασικού ιδεολογικού μηχανισμού που δημιουργεί τους αυριανούς εργαζομένους καθιστά την εκπαιδευτική ’’μεταρρύθμιση’’ κομβική για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Με το πρόσχημα της αδιαφάνειας και ντυμένη με το μανδύα της προόδου η κυβέρνηση δημιουργεί το πανεπιστήμιο της εξειδίκευσης, του φόβου και της πειθαρχίας, των επισφαλών και ευέλικτων εργαζόμενων. Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου με την εμπλοκή εξωπανεπιστημιακών παραγόντων στη διοίκησή του, η εξάρτηση της χρηματοδότησης από την ιδιωτική πρωτοβουλία, η ουσιαστική υποβάθμιση και εντατικοποίηση των σπουδών και η κατάργηση του ασύλου, είναι κάποια βασικά σημεία  αίσχους του νόμου Διαμαντοπούλου. Τα Συμβούλια Διοίκησης είναι τα βασικά εργαλεία για την εφαρμογή του αντιπανεπιστημιακού νόμου της Διαμαντοπούλου, η οποία προσφάτως απέδρασε από το Υπουργείο Παιδείας. Τα Συμβούλια αντικαθιστούν τη Σύγκλητο, που ουσιαστικά καταργείται, και εισάγουν στη διοίκηση των ΑΕΙ παράγοντες της Αγοράς αλλά και πολιτικά στελέχη, δηλαδή παραδίδουν τα Πανεπιστήμια σε αυτούς που προκάλεσαν την Κρίση. Θέλουν να καταργήσουν τα Τμήματα και την αυτόνομη διδασκαλία των επιστημών και να μετατρέψουν τις σπουδές μας σε μία αποσπασματική συλλογή αντικειμένων, μαθημάτων και δεξιοτήτων, χωρίς επαρκή επιστημονική συνοχή, ώστε τελικά να είμαστε ακόμη περισσότερο αναλώσιμοι εργαζόμενοι, έχοντας περιορισμένες δυνατότητες επαγγελματικής εφαρμογής της επιστήμης και τα πτυχία μας να είναι εξατομικευμένα για να μην έχουμε δυνατότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης, όπως ήδη επιβάλει η κυβέρνηση. Προετοιμάζουν έτσι όχι απλώς το Πανεπιστήμιο του Μνημονίου αλλά τον εργαζόμενο και τον άνθρωπο του Μνημονίου!
Παρόλα αυτά η εκλογή των Συμβουλίων συνάντησε την ηχηρή απάντηση της φοιτητικής Κοινότητας. Τόσο οι συναγωνιστές-φοιτητές όσο και οι Καθηγητές από το Πάντειο, την ΑΣΟΕΕ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης,το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,το ΑΠΘ καθώς και το ΤΕΙ Ιωαννίνων φρόντισαν με μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας να ματαιώσουν  την εκλογή των Συμβουλίων! Η προσπάθεια όμως,  Υπουργείου, επιχειρηματιών  και των κάθε λογής εγκάθετών τους να εφαρμόσουν τον απονομιμοποιημένο, αντιεπιστημονικό, αντιδημοκρατικό και αντικοινωνικό Νόμο θα βρουν απάντηση. Ακόμη και αν ο αρχι-εκτελεστής αυτού του νόμου αντικαθίσταται, κατά πάσα πιθανότητα εν όψει εκλογών. Άλλωστε, ο νέος Υπουργός Παιδείας κ.Μπαμπινιώτης είναι για την εκπαίδευση ότι ο τραπεζίτης Παπαδήμος για την Οικονομία: Ένας "τεχνοκράτης", ο οποίος με αυτή του την ιδιότητα θα προσπαθήσει να βρει "ουδετερότητα" και νομιμοποιητική βάση στα Πανεπιστήμια.

Η επίθεση ενάντια στο δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο δεν μένει μόνο στις απόπειρες διεξαγωγής εκλογών συμβουλίων διοίκησης. Με το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου τα αποθεματικά των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας υπέστησαν μείωση 75%. Οι απειλές της Διαμαντοπούλου περί διακοπής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων σε περίπτωση μη εφαρμογής του νόμου 4009 σε συνδυασμό με τους παρόντες κατά πολύ μειωμένους πόρους τους, αρχίζουν να θέτουν ανοιχτά θέματα διδάκτρων ή χρηματοδότησης από εξωτερικούς παράγοντες – ιδιωτικής φύσης.

Η απαξίωση του Δημοσίου και Δωρεάν Πανεπιστημίου συνεχίζεται με ακόμα πιο χυδαίο και απροκάλυπτο τρόπο. Οι όροι με τους οποίους αντιμετωπίζεται και απαξιώνεται, ο τρόπος με τον οποίον εκβιάζεται η εφαρμογή του νόμου με όπλο την χρηματοδότηση, παραπέμπουν σε μεθόδους της μαφίας.
Δεν θα τους επιτρέψουμε να φτιάξουν το Πανεπιστήμιο του Μνημονίου!
Με αγώνες μπορούμε να τους σταματήσουμε.
Στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε το μόνο πράγμα που μπορούμε να αντιτάξουμε είναι μια ολομέτωπη αντίσταση. Απαιτούμε την άμεση ανατροπή της κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» που έρχεται να φέρει πιο αντιλαϊκά, πιο σκληρά μέτρα από αυτήν του ΠΑΣΟΚ. Να ανατραπούν αυτοί και οι πολιτικές τους, οι πολιτικές των μνημονίων, της λιτότητας, της κοινωνικής εξαθλίωσης.
Η ΕΜΕΙΣ Η ΑΥΤΟΙ!!!
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
  • Το μπλοκάρισμα της εκλογής των Συμβουλίων Διοίκησης το προσεχές διάστημα, με μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας.
  • Στήριξη της πρωτοβουλίας φοιτητών- εργαζομένων- καθηγητών της Σχολής Θετικών Επιστημών.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 30/3 μαζί με άλλους φοιτητικούς συλλόγους, εργαζόμενους και καθηγητές του Παν/μίου.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Οικονομικών την Τετάρτη 4/4 στις 11πμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου