Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Πλαίσιο Ανάδρασης, ΓΣ 28/11


Η λιτότητα εντείνεται και επεκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη

Τα τελευταία χρόνια, η κοινωνία πλήττεται από την οικονομική κρίση και τα μέτρα που εφαρμόζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Γίνονται συνεχώς νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ενώ σχεδιάζονται νέοι τύποι φόρων για τον λαό την στιγμή που αυξάνεται ο αριθμός των φοροαπαλλαγών στους εφοπλιστές. Το κεφάλαιο συνεχίζει την πολιτική της αισχροκέρδειας σε όλο τον πλανήτη, καθώς το φαινόμενο της ανεργίας είναι παγκόσμιο και μέρα με τη μέρα αυξάνεται. Για τα παραπάνω δεν χρειάζεται να πάμε μακριά, στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έχει ξεκινήσει η λήψη μέτρων λιτότητας. Άξιο παράδειγμα η Γαλλική κυβέρνηση που πήρε τα πιο σκληρά μέτρα από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Κι εδώ αντίστοιχα, μέσα σε χρονικό διάστημα μιάμισης βδομάδας δεχθήκαμε τρία απανωτά χτυπήματα με τη μορφή νομοσχεδίων και μέτρων, που έρχονται να υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο την ήδη κατακρεουργημένη Δημοκρατία και στοιχειώδη ποιότητα ζωής των πολιτών.
Νέα μέτρα: Συνέχιση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της βίαιης φτωχοποίησης του λαού

Πρώτος σταθμός, Τετάρτη 31/11 περνάει κατ’ άρθρο το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, ανοίγοντας το δρόμο για μεγάλο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ενώ ταυτόχρονα καταπατάτε η αρχή της πλειοψηφίας, αφού το νομοσχέδιο γίνεται στο σύνολό του δεκτό παρά το γεγονός ότι η ψήφιση των άρθρων ήταν εντελώς μειοψηφική και άρθρο να γίνεται δεκτό με «σχετική πλειοψηφία». Μεταξύ άλλων, τα άρθρα αυτά περιλαμβάνουν διατάξεις για ενίσχυση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και κατάργηση του ελάχιστου απαραίτητου ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ στον στόχο επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων.
Τα άρθρα αυτά όμως αποτελούν μόνο τα «ορεκτικά», και το κύριο πιάτο που έρχεται με νέα μέτρα εξαθλίωσης είναι το τρίτο μνημόνιο και ο προϋπολογισμός 2013. Οι τρόικες εξωτερικού κι εσωτερικού ψήφισαν (με οριακή πλειοψηφία των 153 «ΝΑΙ») το τρίτο Μνημόνιο, δηλαδή την πλέον σκληρή εκδοχή αντικοινωνικών μέτρων τα οποία περιλαμβάνουν: νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις (ακόμη και σε συντάξεις των 700€), κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα - περικοπές σε δαπάνες στην υγεία, στην παιδεία - απολύσεις 25.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2012 και 150.000 απολύσεις έως του 2015 - εκ νέου μόνιμη μείωση του κατώτατου μισθού με απόφαση πλέον του κράτους και όχι με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - επιμήκυνση του ημερήσιου ωραρίου μέχρι και 13 ώρες. Επιπλέον προωθείται η δυνατότητα των επιχειρήσεων να αυξομειώνουν τα ωράρια των εργαζομένων βάσει των αναγκών των επιχειρήσεων σε ημερήσια βάση - Κατάργηση του πενθήμερου και καθιέρωση του 6μερου ως τακτού εβδομαδιαίου ωραρίου - Εκ νέου μείωση του χρόνου προειδοποίησης όσο και της αποζημίωσης - Αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη - Μείωση κατά 5% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών - Αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών - Κατάργηση του εφάπαξ. Το μνημόνιο επισφραγίζει τον απαράδεχτο προϋπολογισμό 2013, στον οποίο φαίνονται οι διαθέσεις περεταίρω εξαθλίωσης πολλών τομέων του κράτους (πρόνοια, παιδεία, εργασιακά-ασφαλιστικά) αλλά και οι ταξικές ανισότητες (80 εκατομμύρια έσοδα από εφοπλιστές – 86 εκατομμύρια από περικοπές στη πρόνοια των αναπήρων). Εν ολίγοις, κλέβουν χρήματα από τους συνταξιούχους, από τους ανάπηρους, από την Παιδεία, από την Υγεία, από τους ανέργους, από τους πολύτεκνους και όπως ακριβώς τα κλέβουν, έτσι ακριβώς τα παραδίδουν στους τοκογλύφους, για να πληρωθούν τα... «έξοδα φακέλου» των δανειστών!

Η χρυσή εφεδρεία του συστήματος
Στο έργο της η κυβέρνηση δεν είναι μόνη. Έχει ως σύμμαχο τη χρυσή εφεδρεία – τη Χρυσή Αυγή. Το νεοφασιστικό αυτό κόμμα στην ουσία υλοποιεί την ήδη ακροδεξιά ατζέντα της κυβέρνησης, όπως την επιχείρηση ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ. Ωστόσο, πλέον και στη βουλή έχει γίνει εμφανές ότι η ΧΑ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κυβέρνησης, μπερδεύοντας την κοινή γνώμη. Αυτό έγινε πασιφανές στη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή για τον προϋπολογισμό με την «Χρυσή Αυγή» να παίρνει ξεκάθαρη θέση κατά της φορολογίας των υπό ελληνική σημαία πλοίων προτείνοντας να δοθούν και άλλα κίνητρα στους εφοπλιστές για την πρόσληψη ελληνικών πληρωμάτων. Ο φασισμός, που βρίσκει έδαφος και παρασιτεί στις συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης, φόβου και ανασφάλειας και τρέφεται από την απελπισία των εξαθλιωμένων, εξαπολύει επιθέσεις εναντίων των φτωχών, των μεταναστών, των χωρίς φωνή. Ας μην ξεχνάμε, ο φασισμός δεν είναι απλά "το μακρύ χέρι του συστήματος" αλλά και η πιο σκληρή κι άγρια μορφή του και είναι καθήκον μας να τον αντιμετωπίσουμε στο πανεπιστήμιο και στην κοινωνία. Η αντιμετώπιση του κόμματος αυτού, της ηγεμονίας του (που στηρίζεται στην πολιτική του φόβου) και των ακροδεξιών κομματιών που συσπειρώνει πρέπει να αποτελέσει κύριο στόχο του φοιτητικού κινήματος αλλά και ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας.


Η Παιδεία στο στόχαστρο των Μνημονιακών δυνάμεων
Η οικονομική κρίση όπως είναι πολύ λογικό επεκτείνεται σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και η Παιδεία δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη. Κύριο θέμα των εξελίξεων αυτήν την εποχή στην παιδεία είναι η συγκρότηση των συμβουλίων διοίκησης. Τα συμβούλια διοίκησης αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην εφαρμογή του νόμου Αρβανιτόπουλου και πιστεύουμε πως η εφαρμογή τους θα έχει ως αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση και των υπόλοιπων διατάξεων. Συνοπτικά, ο νόμος Αρβανιτόπουλου περιλαμβάνει: α) κλείσιμο τμημάτων και συγχώνευση άλλων με καθαρά οικονομικά κριτήρια, αφήνοντας μετέωρους χιλιάδες φοιτητές, β) επιβολή διδάκτρων και διαγραφές από τις σχολές στους λεγόμενους αιώνιους φοιτητές, γ) το ενιαίο πτυχίο κατακερματίζεται σε πτυχίο πολλών ταχυτήτων και δημιουργούνται τριετείς, ακόμα και διετείς, κύκλοι σπουδών, δ) Συμβούλια διοίκησης θα αποτελούν τον ανώτερο διοικητικό όργανο τα οποία θα αποτελούνται από 8 καθηγητές, 1 φοιτητή και 6 ιδιώτες.
Είναι εμφανές πώς το παραπάνω όργανο αποκλείει τη φωνή των φοιτητών και τη συμμετοχή στην διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών, παροχών, κ.λπ. που επιθυμούμε. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτή η δομή θα εισάγει την οικονομική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων και την στροφή τους σε επιχειρηματίες για την κάλυψη των αναγκών τους. Η επιβολή δια νόμου της εισαγωγής ιδιωτών στο πανεπιστήμιο, αυτό καταδεικνύει. Οι επιχειρηματίες ''μεσσίες'' θα απαιτήσουν δίδακτρα και σε επόμενο επίπεδο λόγω της μειωμένης συνεχώς κρατικής χρηματοδότησης θα πληρώνουμε από την τσέπη μας για την λειτουργία εργαστηρίων κάτι που ήδη γίνεται σε μικρότερη κλίμακα. Στόχος αυτού του νόμου είναι η παράδοση των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων στα χέρια του κεφαλαίου. Εμείς, ως φοιτητές, οφείλουμε να προστατέψουμε το πανεπιστήμιο μας από την απειλή των Συμβουλίων Διοίκησης και την εφαρμογή του νόμου. Το οφείλουμε στο δικό μας μέλλον, αλλά και στο μέλλον των επομένων «φουρνιών» φοιτητών να υπερασπιστούμε τον δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατρέψει τη μόρφωση σε προνόμιο για λίγους!

Αγωνιζόμενοι για την Ανατροπή
Στην κρίση και στα μέτρα λιτότητας απαντάμε με αλληλεγγύη και δραστηριοποίηση όχι μόνο στους συλλόγους μας, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία. Επειδή, το πανεπιστήμιο δεν είναι απομονωμένο από την υπόλοιπη κοινωνία δεν μπορούμε να κλεινόμαστε στο μικρόκοσμό του και να αφήνουμε τη μοίρα μας οικειοθελώς στα χέρια αυτών που μας χρησιμοποιούν προς όφελός τους, αλλά ούτε και να βαδίζουμε με τη λογική της ανάθεσης, περιμένοντας από άλλους να δώσουν τους δικούς μας αγώνες ή μια λύση ως δια μαγείας.
Στόχος μας δε μπορεί παρά να είναι η συμπόρευση με όλα τα πληττόμενα κομμάτια του πανεπιστημίου και της κοινωνίας. Να οργανωθούμε ενάντια στον νόμο έκτρωμα, να διαμορφώσουμε λύσεις σε καίρια προβλήματα. Ο στόχος είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των πληττόμενων ομάδων που υπάρχουν στο πανεπιστήμιο. Οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο πλήττονται και βλάπτονται εξίσου από τον νέο νόμο και τα μέτρα λιτότητας, για αυτό οργανωνόμαστε όλοι μαζί ενάντια στην κρίση, του πανεπιστημίου. Να οργανωθούμε, επίσης, και ενάντια στο σύνολο της απονομιμοποιημένης πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, που τέσσερις μόλις μήνες μετά τις εκλογές μετέτρεψε σε κουρελόχαρτο την προγραμματική συμφωνία.
Απέναντι σε κυβερνήσεις που τα ασκούν πολιτική τσακίζοντας τις ζωές μας στο βωμό του κέρδους δεν μας μένει να κάνουμε τίποτε άλλο από το να αγωνιστούμε. Να αγωνιστούμε για την ανατροπή τους, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και για ένα διαφορετικό όραμα για την κοινωνία και το Πανεπιστήμιο με πυρήνα τη δημοκρατία, τη συμμετοχή, την αλληλεγγύη, με πυρήνα τις δικές μας ανάγκες!

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

  • Συμμετοχή του Συλλόγου στην παράσταση Διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία την Πέμπτη 29/11 στις 9.30 και στην πορεία φοιτητών – εργαζομένων που θα ακολουθήσει και κατάληψη της σχολής τη μέρα αυτή!
  • Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων του ΕΚΠΑ, συμμετοχή στα καλέσματα των εργαζομένων για συντονισμό και κοινή δράση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου