Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

25 Νοέμβρη: Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η 25η Νοέμβρη έχει κηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Δεν πρόκειται για γιορτή καταξίωσης ούτε του γυναικείου ούτε του ανδρικού φύλου. Είναι μια θλιβερή ημέρα μνήμης και τιμής στις γυναίκες θύματα κάθε μορφής βίας σε όλον τον κόσμο. 

Η βία που υφίστανται οι γυναίκες είναι φαινόμενο που παράγεται από την κοινωνία στην οποία ζούμε, και εντείνεται με την υπάρχουσα οικονομική κρίση. Έχει διάφορες μορφές: στο πλαίσιο της οικογένειας (ενδοοικογενειακή βία), της κοινωνίας ή στο πλαίσιο άσκησης της κρατικής εξουσίας. Είναι βία ψυχολογική, λεκτική, σεξουαλική, σωματική ή οικονομική εκμετάλλευση. Οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα του πολέμου, της μετανάστευσης, του σύγχρονου δουλεμπορίου. Επιπλέον είναι και θύματα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μισές από τις φυσικές βιαιοπραγίες και το 1/3 από τις απόπειρες φόνου κατά γυναικών έχουν δράστη το σύζυγο. 

Ο αγώνας ενάντια στη βία κατά των γυναικών είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας. Είναι αγώνας για αξιοπρέπεια, για οικονομική και κοινωνική ανεξαρτησία των γυναικών, είναι εν τέλει πτυχή του αγώνα ενάντια σε αυτό το σύστημα. 

Και μερικά πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία:
  • 1 στις 4 γυναίκες στην Ελλάδα, έχει ήδη ή πρόκειται να υποστεί ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της ζωής της (Γενική Γραμματεία Ισότητας).
  • Η πλειοψηφία των κακοποιημένων γυναικών ανέφεραν ότι υφίστανται βία οποιασδήποτε μορφής επί δέκα έτη και άνω. -Το 28% των γυναικών που είχαν υποστεί βία σε παρελθοντικές σχέσεις, παραµένουν θύµατα βίας στην παρούσα σχέση τους. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι, τα περιστατικά βίας δεν είναι συνέπεια χρήσης αλκοόλ ή άλλων τοξικών ουσιών, ότι τόσο οι δράστες όσο και τα θύματα προέρχονται από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και ότι το μορφωτικό επίπεδο ποικίλει. (Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας – Πρώτη Πανελλήνια Επιδημιολογική Έρευνα 2002-2003).
  • Στην Ελλάδα μία στις δύο γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο είναι θύμα του τωρινού ή πρώην συντρόφου της, ενώ μία στις πέντε γυναίκες υπήρξε θύμα ξυλοδαρμού, τουλάχιστον μία φορά, από τον άντρα της (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου