Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Πλαίσιο Ανάδρασης, Γ.Σ. 5/11


Στα νέα μέτρα απαντάμε με νέες κινητοποιήσεις
Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε με πιο έντονο τρόπο την επικείμενη ψήφιση των νέων μέτρων. Το κλίμα έχει πολωθεί με την τρικομματική συγκυβέρνηση να προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της προκειμένου να περάσει και αυτό το πακέτο μέτρων. Οι «από πάνω» υποστηρίζουν ότι τα νέα μέτρα ύψους 13,5 δις παίρνονται υποχρεωτικά ώστε να λάβουμε την δόση των 31,5 δις. Παρόλα αυτά, και οι ίδιοι παραδέχονται ότι από τα 31,5 τα 28,5 θα χρησιμοποιηθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην Ε.Κ.Τ.
Από την άλλη, το νέο πακέτο μέτρων που κατατίθεται προς ψήφιση περιλαμβάνει περικοπές στην παιδεία, την υγεία, τους μισθούς και τις συντάξεις, αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κατάργηση των προσαυξήσεων στο μισθό λόγω προϋπηρεσίας, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη και 15 χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα! Επιπλέον, σχεδιάζεται νέο φορολογικό νομοσχέδιο με αυξήσεις στη φορολόγηση των χαμηλόμισθων... Φαίνεται ξεκάθαρα ότι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και της τρόικας είναι η υποτίμηση της εργασίας και ο ανακαθορισμός του συσχετισμού δύναμης υπέρ τους, έχοντας από πριν καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις και πολλά εργασιακά δικαιώματα που προστάτευαν τους εργαζόμενους από την αυθαιρεσία των εργοδοτών.
Και όσο οι αντιδράσεις οξύνονται το κράτος αυταρχικοποιείται. Η πρωτοφανής περιστολή του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου, με τη σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη επειδή δημοσίευσε τη «χαμένη» λίστα Λαγκάρντ, αλλά και το «κόψιμο» της Πρωινής Ενημέρωσης στην ΕΡΤ λόγω ενός σχόλιου για τον υπουργό δικαιοσύνης κ. Δένδια, μας δείχνει ότι το κράτος επειδή δεν μπορεί να ενσωματώσει κανένα αίτημα τον «από κάτω» γίνεται πιο βίαιο και σπέρνει φόβο, προκείμενου μέσα από ψεύτικα διλλήματα και τρομοκρατία να καταφέρει για άλλη μια φορά να περάσει τα μέτρα. Στο πλευρό του είναι και φασιστικές ομάδες, που προσπαθούν να στρέψουν την οργή του κόσμου έναντι των αδυνάτων αυτής της κοινωνίας, αφήνοντας τους ισχυρούς στο απυρόβλητο.
Όμως, ο μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας, και συνάμα ο μεγαλύτερος φόβος τους, δεν είναι άλλος από το λαϊκό κίνημα. Η απάντηση του λαϊκού παράγοντα είναι άμεση, με 48ωρη απεργία, όπου θα σπάσει ο φόβος και θα γεννηθεί η ελπίδα ότι υπάρχει και άλλος εναλλακτικός τρόπος εξόδου από την κρίση. Αύριο και μεθαύριο, ο λαός θα είναι και πάλι εκεί, απέναντι στην κυβέρνηση που όσο και αν προσποιείται ότι υποχρεώνεται στις βίαιες περικοπές, δεν πείθει κανεναν. Η 48ωρη γενική απεργία είναι κομβικής σημασίας για την ανατροπή αυτής της βίαιης πολιτικής. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ευρώπης του μεγάλου κεφαλαίου, της περιστολής της δημοκρατίας, της περιβαλλοντικής καταστροφής, πρέπει να ανατραπεί στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και οπουδήποτε εφαρμόζονται πολιτικές λιτότητας, παράλληλα με τη δημιουργία οράματος για τη συγκρότηση ενός νέου τρόπου ζωής όπου οι ανάγκες θα μπαίνουν πάνω από τα κέρδη.
Αντίσταση στο φόβο και τη φασιστική απειλή
Εκμεταλλευόμενη την παραπάνω αυταρχικότητα και την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης, αναδύεται η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Το παρακρατικό αυτό μόρφωμα επιτίθεται στους πιο αδύναμους αυτής της κοινωνίας (μετανάστες, καλλιτέχνες, ομοφυλόφιλοι), ενώ παράλληλα υλοποιεί την ακροδεξιά ατζέντα της κυβέρνησης πριν από αυτή και για αυτή. Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να αντισταθεί στην άνοδο των νεοφασιστών με δύο τρόπους: αποκάλυψη του συστημικού τους χαρακτήρα & χτίσιμο της ελπίδας απέναντι στην πολιτική του φόβου που εγκαθιδρύουν και αναπαράγουν, με την υπεράσπιση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα. Η δημοκρατία είναι το όπλο μας απέναντι στον φασισμό, που θέλει τους ανθρώπους υποταγμένους και μίζερους, έχοντας μέσα τους μίσος και οργή. Θα δείξουμε το δικό μας παράδειγμα, όπου με δημοκρατία παίρνονται και υλοποιούνται οι αποφάσεις και η αλληλεγγύη δίνει ελπίδα στους ανθρώπους ότι μαζί, με συλλογικούς αγώνες μπορούμε να βγούμε από αυτή την κρίση.
Παιδεία και Μνημόνιο
Το πακέτο των μέτρων ειδικότερα στον τομέα της Παιδείας προβλέπει: Συγχωνεύσεις και καταργήσεις 100 τουλάχιστον τμημάτων - Δραματική μείωση έκτακτου προσωπικού - Κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων - Μείωση 20% του μισθού των πανεπιστημιακών - Ελαχιστοποίηση λειτουργικών δαπανών - Υποχρεωτικά δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά και ενδεχόμενη επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές που έχουν ξεπεράσει το όριο του ν+2. Επίσης με τα κενά στους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων και τις τεράστιες απώλειες από το κούρεμα του PSI έχουν περιοριστεί φοιτητικές παροχές όπως είναι η στέγαση (ήδη έκλεισε μια εστία στην Πατησίων) και η σίτιση.
Ταυτόχρονα ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια ακόμη προσπάθεια εφαρμογής του επικαιροποιημένου Νόμου Διαμαντοπούλου. Ο νόμος αυτός επιδιώκει να μετατρέψει την τριτοβάθμια εκπαίδευση από δικαίωμα των πολλών σε προνόμιο των λίγων. Ο νόμος αυτός έρχεται σαν ένα ακόμη κομμάτι του νεοφιλελεύθερου παζλ που επιδιώκει να πλήξει συνολικά την έννοια του δημόσιου τομέα και να δημιουργήσει τους ελαστικούς εργαζόμενους (χωρίς δικαιώματα και συλλογικές διεκδικήσεις) του αύριο. Αφενός με την περικοπή των ήδη ελάχιστων φοιτητικών παροχών, την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, το κλείσιμο πολλών τμημάτων, την εισαγωγή διδάκτρων και την εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών μειώνεται δραστικά η δυνατότητα των νέων να φοιτήσουν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αφετέρου, με την εισαγωγή χορηγών αλλά και την υποβάθμιση των πτυχίων και τη διάλυση των προγραμμάτων σπουδών, η πρόσβαση στην παραγόμενη γνώση περιορίζεται δραματικά για την κοινωνία και χαρίζεται σε ιδιωτικές εταιρείες και managers που πλέον θα κατευθύνουν την έρευνα με βάση τα συμφέροντα τους. Για να επιτευχθεί αυτή η αντιδημοκρατική μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια, συνοδεύεται από αυταρχικοποίηση των δομών διοίκησης αλλά και την κατάργηση του ασύλου.
Η νέα δομή του Συμβουλίου Διοίκησης είναι ασύγκριτα πιο αυταρχική και κυρίως αποσκοπεί στην ευκολότερη εφαρμογή του νέου πλαισίου και των μέτρων, καθώς το Συμβούλιο Διοίκησης θα αποφασίζει για τα πάντα χωρίς να λογοδοτεί πουθενά και χωρίς οι φοιτητές να συμμετέχουν πουθενά. Ξεκαθαρίζουμε ότι οι υπάρχουσες δομές διοίκησης των πανεπιστημίων απέχουν κατά πολύ από το επιθυμητό για εμάς επίπεδο δημοκρατίας και σε καμία περίπτωση δε μας καλύπτουν, οφείλουμε ωστόσο να ακυρώνουμε κάθε προσπάθεια σύστασης συμβουλίων διοίκησης σε οποιοδήποτε ίδρυμα προκειμένου να μην εφαρμοστεί αυτός ο νόμος. Στο ΕΚΠΑ οι εκλογές ΣΔ έχουν ματαιωθεί 2 φορές με την μαζική παράσταση φοιτητών – εργαζομένων και καθηγητών του ιδρύματος. Οι πρυτανικές αρχές κόντρα στην συντριπτική πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας προκήρυξαν εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία, μια διαδικασία καθόλα διάτρητη και αντιδημοκρατική, για τις 12/11. Απάντησή μας στον αυταρχισμό τους θα είναι το μπλοκάρισμα και αυτών των εκλογών όπως μπορεί να προκύψει από μία μαζική κοινή συνέλευση φοιτητών – εργαζομένων – καθηγητών. Όσο ξεμένουν από “ιδέες” τόσο ξεκάθαρο γίνεται ότι τα Συμβούλια Διοίκησης στο ΕΚΠΑ και παντού θα μείνουν στα χαρτιά!
Όπλο μας η Αντίσταση, Δύναμή μας η Αλληλεγγύη
Η ένταση της κρίσης έχει οδηγήσει σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας στο να μην μπορεί να ικανοποιήσει τις βασικές του ανάγκες. Η δημιουργία δικτύων αλληλεγγύης και στο ΕΜΠ δίνει άμεση υλική απάντηση «από τα κάτω» στα προβλήματά μας, αποτελώντας στοιχείο αντίστασης απέναντι στη διάλυση της κοινωνίας από την πολιτική λιτότητας, ενώ φτιάχνεται η εικόνα ενός Πανεπιστημίου έτσι όπως θα έπρεπε να λειτουργεί, δηλαδή να εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες. Γι’ αυτό στηρίζουμε τη διεύρυνση των δωρεάν μαθημάτων από φοιτητές σε μαθητές Λυκείου σε περισσότερες σχολές και ιδρύματα και επιδιώκουμε τη δημιουργία και άλλων δικτύων αλληλεγγύης. Οι προτάσεις για τα δίκτυα αλληλεγγύης δεν αποτελούν μόνο μια ιδέα για την κάλυψη υλικών αναγκών των φοιτητών στο σήμερα, αλλά αναδεικνύουν και το όραμά μας για ένα άλλο πρότυπο οικονομίας. Παράλληλα είναι δομές έντασης της πραγματικής δημοκρατίας ενώ λειτουργούν ως συγκολλητική ύλη για τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας συνολικότερα.


Ο συνολικός χαρακτήρας της επίθεσης επιτάσσει τη συλλογική μας απάντηση. Σήμερα είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός νέου, μαζικού, δημοκρατικού και συμμετοχικού φοιτητικού κινήματος, τόσο για την αντιμετώπιση άμεσων φοιτητικών ζητημάτων, όσο και για τη συμπόρευση με τις αναπτυσσόμενες κοινωνικές αντιστάσεις. Με αυτή την έννοια το επίδικο αυτής της συνέλευσης δεν είναι το κλειστή ή ανοιχτή σχολή, αλλά το να πάρει ο σύλλογος ξεκάθαρη αγωνιστική θέση απέναντι στα συμβούλια Διοίκησης, η μαχητική του παρουσία στην αυριανή απεργία και η συμπόρευση σε κοινούς αγώνες φοιτητών καθηγητών και εργαζομένων.


ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
  • Εξασφάλιση των δωρεάν συγγραμμάτων, της σίτισης και της στέγασης.
  • Συμμετοχή του Συλλόγου στην 48ωρη γενική απεργία την Τρίτη 6/11 και την Τετάρτη 7/11 με κατάληψη της σχολής και καλέσματα την Τρίτη στις 11πμ σε πορεία και την Τετάρτη στις 5μμ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
  • Συμμετοχή στην Συνέλευση Φοιτητών – Καθηγητών – Εργαζομένων ΕΚΠΑ την Παρασκευή 9/11 στο κέντρο για τον συντονισμό μας εν όψη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
  • Μπλοκάρισμα των εκλογών για τα Συμβούλια Διοίκησης στο ΕΚΠΑ όπου θα διεξαχθούν (ή και όχι με ηλεκτρονική ψήφο την Δευτέρα 12/11 και όπου αλλού συνέρχονται.
  • Συμμετοχή στην ανακατάληψη της πλατείας Συντάγματος, Σάββατο και Κυριακή 10 και 11 Νοέμβρη σαν απάντηση στην ψήφιση του προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου