Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Προκλητικό ψαλίδισμα στα δωρεάν συγγράμματα από το Υπ. Παιδείας

Σε εφαρμογή φαίνεται να τίθεται σταδιακά στα πανεπιστήμια της χώρας εγκύκλιος του Υπ.Παιδείας (Φ.12/ 11324 /Β3, άρ.5) σύμφωνα με την οποία, καταργείται μερικώς -και επί της ουσίας, δυστυχώς- το δωρεάν σύγγραμμα, το οποίο μέχρι τώρα είχαν δικαίωμα να λαμβάνουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των δημόσιων Πανεπιστημίων.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος προβλέπει σχηματικά τον κανόνα 1 μάθημα = 1 σύγγραμμα = 1 διδακτικό εγχειρίδιο. Για κακή τύχη, όμως, των «αλχημιστών» του Υπ.Παιδείας η ακαδημαϊκή πραγματικότητα τους διαψεύδει κατάφωρα. Στις περισσότερες σχολές, το 1 σύγγραμμα έως τώρα σήμαινε τη λήψη, 2, 3 ή και 4 βιβλίων, που είτε κάλυπταν από κοινού την ύλη του εκάστοτε μαθήματος, είτε είχαν εναλλακτικό ή παραπληρωματικό -πλην απαραίτητο- προς το κύριο εγχειρίδιο ρόλο. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι φοιτητές/-τριες θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τα αναγκαία, πέραν του ενός, βιβλία. Και δυστυχώς τα επιστημονικά συγγράμματα, και δη τα ακαδημαϊκά,  για λόγους που δεν είναι της παρούσης να παρατεθούν, είναι πανάκριβα.

Η απόφαση αυτή, πέρα από καταφανές πλήγμα στην ακαδημαϊκότητα και το δημόσιο-δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου, συνιστά καίριο πλήγμα στην καθημερινότητα του φοιτητή και στην οικονομική υπόσταση του ίδιου και της οικογένειάς του, δεδομένου ότι φορτώνει –και μάλιστα τώρα, σε καιρό οικονομικής κρίσης και ανέχειας-, ένα επιπλέον βαρίδι στην πλάτη των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων.

Η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ έχει δώσει ήδη το σήμα ότι θέλει να τελειώνει με το μαζικό, δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο. Αν με αυτή την κίνηση συνυπολογιστεί η κατάργηση των κρατικών υποτροφιών για τα μεταπτυχιακά του εσωτερικού, οι δραστικές περικοπές στα κονδύλια σίτισης-στέγασης στα πανεπιστήμια, το ορατό ενδεχόμενο «λουκέτου» που αντιμετωπίζουν αρκετά τμήματα ΤΕΙ και τόσα άλλα, αποδεικνύεται ότι το έργο της εκπαιδευτικής απο-διάρθρωσης έχει ξεκινήσει πολύ πριν την επικείμενη κατάθεση του νόμου-πλαίσιο για την γ’ βάθμια εκπαίδευση.

Τέλος, οι επανειλημμένες δημόσιες δεσμεύσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και της Άννας Διαμαντοπούλου ότι «η παιδεία και η έρευνα αποτελούν για μας πρώτη (sic) προτεραιότητα», ερμηνεύονται στο φως τέτοιων αποφάσεων, στην καλύτερη περίπτωση ως τραγική ειρωνεία.

πηγή: Red NoteBook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου