Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση προ των πυλών


Όπως όλα δείχνουν μέσα στο Μάρτιο θα ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση. Το ΠΑΣΟΚ, έχοντας εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση στην κοινωνία, ανοίγοντας κάθε μέρα νέα μέτωπα και χάνοντας κοινωνικούς συμμάχους, θα επιλέξει να λήξει το θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και να κλείσει τους ανοικτούς του λογαριασμούς με το φοιτητικό κίνημα. Η κυβέρνηση προωθεί το νομοσχέδιο ενάντια στο σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, ένα νομοσχέδιο που έρχεται να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής διαχείρισης της κρίσης επέλεξε, με αφετηρία την σύνοδο πρυτάνεων στους Δελφούς τον Οκτώβρη, να προωθήσει μια συνολική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θα σηματοδοτήσει την πλήρης διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Λίγο καιρό μετά κατατέθηκε από την υπουργό παιδείας, στην αμέσως επόμενη σύνοδο πρυτάνεων στο Ρέθυμνο, κείμενο διαβούλευσης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα κείμενο το οποίο έκανε πολύ ξεκάθαρο το πως οραματίζεται το ΠΑΣΟΚ τα πανεπιστήμια του αύριο. Συνοπτικά το κείμενο διαβούλευσης θέτει τους εξής κύριους άξονες:
  • Οικονομική Αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων
  • Φοιτητικό Κουπόνι
  • Είσοδος σε σχολές – Κατάργηση των τμημάτων – Εξατομικευμένα πτυχία και επαγγελματικά δικαιώματα.
  • Εντατικοποίηση των σπουδών. Κέντρα αριστείας – κέντρα κατάρτισης
  • Αυταρχικοποίηση διοίκησης – κατάργηση συνδιοίκησης
  • Συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολών

Η λογική της οικονομικής αυτοτέλειας, όπως τόσο εμφατικά τίθεται από την κυβέρνηση, σημαίνει την παύση της κρατικής χρηματοδότησης και την αναζήτηση πόρων για το κάθε ίδρυμα στην αγορά με όρους ανταγωνιστικότητας. Αυτό, εκτός από το να μειώσει της κρατικές δαπάνες συνδέει με πολύ άμεσο τρόπο την λειτουργία των ιδρυμάτων με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες τις αγοράς. Και κάπως έτσι καταρρέει η ιδέα, και μάλλον η πραγματική αναγκαιότητα, έρευνας και εκπαίδευσης στην υπηρεσία της κοινωνίας σε μια εποχή όπου τα πανεπιστήμια υποτάσσονται στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Εισαγωγή Διδάκτρων
Η εισαγωγή του φοιτητικού κουπονιού καθιερώνει μια εξατομικευμένη οικονομική συναλλαγή μεταξύ φοιτητή και πανεπιστημιακού ιδρύματος, φέρνοντας με μαθηματική ακρίβεια προ των πυλών τα δίδακτρα. Η διάταξη αυτή αμφισβητεί, για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα, την παιδεία ως κοινωνικό αγαθό, ενσωματώνει τις οικονομικές συναλλαγές στην λειτουργία των ιδρυμάτων και σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για την δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση. Αυτό εντάσσεται πλήρως στον κεντρικό άξονα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης περί οικονομικής αυτοτέλειας των πανεπιστημίων, με στόχο την μείωση των κρατικών δαπανών εν μέσω οικονομικής κρίσης. Είναι σαφές ωστόσο ότι κάτι τέτοιο αποτελούσε πάντα στρατηγικό στόχο των κυβερνήσεων του δικομματισμού, οι οποίες σε βάθος εικοσαετίας συρρίκνωσαν την κρατική χρηματοδότηση για την παιδεία έως το σημερινό, εξευτελιστικό, 2.6%. Η πολιτική αυτή αποτελεί τμήμα μίας ευρύτερης νεοφιλελεύθερης αντίληψης για την απαξίωση της δημόσιας παιδείας και του κοινωνικού κράτους συνολικά.

Είναι προφανές ότι η εισαγωγή διδάκτρων θα είναι θέμα χρόνου με την ψήφιση του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου. Κάτι τέτοιο συνιστά μια δυσβάσταχτη πραγματικότητα για μια μεγάλη πλειοψηφία φοιτητών και σπουδαστών. Ήδη φοιτητές και φοιτήτριες πληρώνουν δυσβάσταχτα ποσά για τα καθημερινά τους έξοδα, από την διαμονή τους μέχρι τα εισιτήρια των λεωφορείων, λόγο της ουσιαστικής αδιαφορίας των κυβερνήσεων για την διευκόλυνση των σπουδών μας. Ήδη πολλοί και πολλές από εμάς αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους ενώ αρκετοί παρατάνε το πανεπιστήμιο για βιοποριστικούς λόγους. Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την εισαγωγή διδάκτρων εδραιώνει την κατάσταση αυτή και αναδεικνύει την συνολική, πάγια, αντίληψή τους για την παιδεία. Η παιδεία δεν είναι για όλους, είναι για όσους διατίθενται να πληρώσουν.


Η επιβολή διδάκτρων σε συνδυασμό με την περαιτέρω εντατικοποίηση των σπουδών πετάει από το πανεπιστήμιο όλους αυτούς τους φοιτητές που αναγκάζονται να δουλέψουν για να ανταπεξέλθουν στις, αυξημένες πλέον, οικονομικές υποχρεώσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται οι βάσεις για τον προωθούμενο διαχωρισμό των κέντρων κατάρτισης και αριστείας. Το νέο πανεπιστήμιο θα παράγει εργαζόμενους διαφορετικών ταχυτήτων, προσαρμοσμένο στις ανάγκες τις αγοράς εργασίας, ενώ παράλληλα πλήρως εντατικοποιημένους και με μειωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και περιθώρια διεκδικήσεων.

Να Απαντήσουμε
Είναι σαφές ότι απέναντι σε αυτόν το νόμο έκτρωμα που ετοιμάζουν δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι. Ήδη το προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε δυναμικά στους δρόμους απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Η προωθούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση καταπατά χρόνια κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος, αμφισβητεί τα δικαιώματά μας, σαμποτάρει τις ζωές και το μέλλον μας. Απάντηση σε αυτό δεν μπορεί να είναι παρά ο μαζικός, ανυποχώρητος αγώνας. Παλεύουμε για δημόσια δωρεάν παιδεία. Παλεύουμε για το καθολικό δικαίωμα στην εκπαίδευση. Παλεύουμε για ένα πανεπιστήμιο στην υπηρεσία της κοινωνίας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Όλοι/ες στις Γενικές Συνελεύσεις!
Όλοι/ες στους Δρόμους!


ΑΝ.Α.ΔΡΑΣΗ -
                Αριστερή Ενότητα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου