Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Να τους Στματήσουμε!


Πρέπει να είναι σαφές για όλους μας το πως η προωθούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έρχεται να διαλύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο και την ανώτατη εκπαίδευση, καταπατώντας δικαιώματα και χρόνια κεκτημένα των φοιτητών, σαμποτάροντας το μέλλον μας και υποθηκεύοντας τις ζωές των επόμενων γενεών. Το νέο πανεπιστήμιο που οραματίζεται η κυβέρνηση, στα πρότυπα ΑΕ, θα είναι πλήρως ενταγμένο στην λειτουργία της αγοράς, και επομένως πλήρως υποταγμένο σε οικονομικά συμφέροντα και στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Παράλληλα, τα σκληρά εντατικοποιημένα προγράμματα σπουδών και η αυταρχική διοίκηση, σε συνδυασμό με το σπάσιμο των ενιαίων πτυχίων αλλά και την εισαγωγή διδάκτρων θα παράγουν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες αλλά και την πρόθεσή τους να υποταχθούν. Για την κυβέρνηση η επιχειρούμενη κοινωνική αναδιάρθρωση, η διάλυση των κοινωνικών σχέσεων και η όξυνση της εκμετάλλευσης περνάει με πολύ άμεσο τρόπο από την κατάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Εξάλλου αυτή η πολιτική επιλογή του ΠΑΣΟΚ, που αποκρυσταλλώνεται στο νέο νομοσχέδιο, παίρνει μορφή σε μία σειρά επιμέρους πραγμάτων και αποφάσεων της κυβέρνησης. Από την υποχρηματοδότιση των σπουδών μας που φέτος, με βάση των προϋπολογισμό φτάνει το 2,75%, μέχρι το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα για την κατάργηση του δεύτερου δωρεάν συγγράμματος, κάτι το οποίο άμεσα θα πλήξει τους φοιτητές στο εξάμηνο που διανύουμε, η πολιτική της κυβέρνησης για την παιδεία υπονομεύει και υποτιμά τους φοιτητές αλλά και το ίδιο το πανεπιστήμιο.

Είναι κυρίαρχο στην αντίληψή μας το πρόταγμα για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Αυτό εξάλλου αποτελούσε πάντα πρόταγμα και αντικείμενο διεκδίκησης των φοιτητών. Είναι επίσης νίκη των φοιτητών ότι η αντιδραστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που αποτελεί περιεχόμενο της Μπολόνια και που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχε επιβληθεί πριν την οικονομική κρίση, εδώ έχει καθυστερήσει τόσο πολύ. Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα και να εξασφαλίσουμε για τους επόμενους το, ίσως για εμάς αυτονόητο, δικαίωμα στην εκπαίδευση. Ωστόσο, είναι τόσο έντονη η συγκυρία που μάλλον δεν έχουμε την πολυτέλεια να μιλάμε για τους επόμενους. Πρέπει να είναι σαφές ότι η επόμενη μέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου θα σημαίνει ότι πολλοί από εμάς δεν θα συνεχίσουν τις σπουδές τους, σημαίνει μια πολύ πιο δυσβάσταχτη καθημερινότητα για τις οικογένειές μας και αλλά και εμάς τους ίδιους, σημαίνει την ριζική υποβάθμιση των πτυχίων μας, σημαίνει για όλους και όλες λιγότερες ευκαιρίες για εργασία και ζωή με αξιοπρέπεια.

Είναι χρέος μας να αντιπαρατεθούμε με την κυβερνητική πολιτική και είναι άμεσο χρέος μας να μπλοκάρουμε την επιχειρούμενη αντί-εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Είναι χρέος μας μέσα στην συγκεκριμένη, τόσο πυκνή συγκυρία, να τοποθετηθούμε και να αναλάβουμε ενεργό ρόλο μέσα στους κοινωνικούς αγώνες και διεκδικήσεις. Η νίκη της απεργίας πείνας των 300 μεταναστών, που αποτελεί την πρώτη νίκη της εργατικής τάξης, την πρώτη νίκη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ενάντια στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας και την εκμετάλλευση, ανοίγει τον δρόμο για τους δικούς μας αγώνες. Παράλληλα, το ίδιο το Φοιτητικό Κίνημα έχει πίσω του μια μακρά παράδοση αγώνων αλλά και νικών ενάντια σε υπουργούς και κυβερνήσεις. Αγώνες που πρέπει να θυμηθούμε, αγώνες που πρέπει να υπερασπιστούμε.

Όλοι και όλες στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Τρίτη 29/3, στις 13:00!

Όλοι και όλες στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο της Τετάρτης 30/3!



ΑΝ.Α.ΔΡΑΣΗ -
             Αριστερή Ενότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου