Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Κάλεσμα για τη Γενική Συνέλευση του Φ.Σ στις 17/9

Το ζήτημα των διοικητικών υπαλλήλων 

Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών ανά την επικράτεια γνωρίζει, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, τη κατάσταση που επικρατεί αυτή τη περίοδο στα εργασιακά των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Περίπου το 25% του διοικητικού προσωπικού των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε πανελλαδικό επίπεδο (1.765 εργαζόμενοι) τείθονται σε διαθεσιμότητα στη βάση των επιταγών της τρόικας για 12.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Η ομοσπονδία των διοικητικών έχει κηρύξει για αυτή την εβδομάδα πενθήμερη απεργία. Με την αγωνιστική τους επιμονή οι εργαζόμενοι έχουν επιτύχει τα περισσότερα ιδρύματα της χώρας να είναι κλειστά, ως μέσο πίεσης στα πλαίσια της μάχης που δίνουν για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και, κατ’ επέκταση, την ίδια την αξιοπρέπειά τους.
Πιστεύουμε ακράδαντα πώς η κοινή λογική επιτάσσει όχι απλά την επίδειξη αλληλεγγύης σε επίπεδο λόγου, αλλά τη συστράτευση στη πράξη εκ μέρους των φοιτητών στη προσπάθεια των διοικητικών υπαλλήλων. Η άποψη η οποία υποστηρίζει ότι η απεργία των διοικητικών και η αναστολή της εξεταστικής δημιουργεί προβλήματα στους φοιτητές αποτυγχάνει να συλλάβει μια ευρύτερη οπτική, σύμφωνα με την οποία οι απολύσεις αυτές θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τις παροχές του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου και θα βάλουν ένα ακόμα λιθαράκι στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Για ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο
Εκτός όμως από τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι καθηγητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν κηρύξει για την εβδομάδα που μπαίνει πενθήμερη απεργία, για τα ζητήματα που αφορούν το κλάδο τους και που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον το περασμένο Μάιο. Έτσι, διαφαίνεται η δυνατότητα συγκρότησης ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της παρούσας κυβέρνησης που περιφρονούν τη ζωή και την αξιοπρέπεια των λαϊκών στρωμάτων. Εδώ το επίδικο δεν είναι πλέον απλά η υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου ή σχολείου αλλά η δημιουργία ενός κινήματος με διάρκεια, στο οποίο θα συναντούνται οι αγώνες και τα αιτήματα πολλών επιμέρους εργασιακών κλάδων και κοινωνικών ομάδων, με στόχο να μπει η ελληνική κοινωνία σε μια σταθερή τροχιά έμπρακτης αμφισβήτησης και ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής.
Οι συλλογικές διαδικασίες του Φοιτητικού Συλλόγου
Πάγια θέση μας είναι πως το πανεπιστήμιο δε πρέπει και δε μπορεί να είναι ένα κέντρο κατάρτισης και εκπαίδευσης με μοναδικό σκοπό την παραγωγή του μελλοντικού, “ελαστικού” από πολλές απόψεις, εργαζόμενου που θα βολέψει τις ανάγκες μιας νεοφιλελεύθερης οικονομίας και της κοινωνικής τάξης αστών εργοδοτών που θα τη διαχειρίζονται. Το πανεπιστήμιο οφείλει να είναι ένας ελεύθερος χώρος διακίνησης και διαπάλης των ιδεών, ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, ικανό να αναπτύξει αντιστάσεις σε κάθε είδους καταπίεση. Ο μέσος φοιτητής δε μπορεί να είναι ένας homo apoliticus που αδιαφορεί για την εξέλιξη στο κοινωνικό γίγνεσθαι, δεδομένου ότι και αυτή η στάση συνιστά στην ουσία της μια σιωπηρή συναίνεση στις πολιτικές των κυρίαρχων (πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά) δυνάμεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε πως η συμμετοχή των φοιτητών στις διαδικασίες του Συλλόγου τους είναι επιτακτική, ανεξάρτητα από τη συγκυρία υπό την οποία ή με αφορμή την οποία διενεργούνται οι γενικές συνελεύσεις.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΟΥ Φ.Σ. ΣΤΙΣ 17/9 ΣΤΙΣ 12:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου