Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Tί έγινε με την τροπολογία ή πώς να διαλύσεις ένα τμήμα σε 5 βήματα:


1.       Την Πέμπτη 28/3 πέρασε από τη Βουλή τροπολογία του τελευταίου νόμου Αρβανιτόπουλου για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση, που εισηγείται δύο είδη κατευθύνσεων· τις εισαγωγικές και τις προχωρημένου εξαμήνου. Οι τελευταίες είναι οι γνωστές σε όλους μας, που επιλέγονται κατά το 5ο εξάμηνο και διασπούν εσωτερικά το πτυχίο μας σε επιμέρους προγράμματα, ενώ οι εισαγωγικές επιλέγονται από το 1ο (!) κιόλας εξάμηνο! Σε τέτοια λογική θα γίνουν και οι συγχωνέυσεις και οι αλλαγές που προβλέπει το Σχέδιο Αθηνά.

2.       Αυτό πολύ πρακτικά σημαίνει ότι η εισαγωγή σε ένα τμήμα, δεν σου εξασφαλίζει ότι θα πάρεις πτυχίο και από αυτό. Το βάρος του πτυχίου πέφτει πια στην κατεύθυνση. Με αυτό τον τρόπο σπάει το ενιαίο πτυχίο σε επιμέρους προγραμματάκια σπουδών, συρρικνώνοντας τόσο το γνωστικό πεδίο της επιστήμης, όσο και τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα είχε ένας απόφοιτος.

3.        Τα προγράμματα αυτά μπορούν να είναι 2, 3, 4 χρόνων και αυτό έρχεται συμπληρωματικά με τον νόμο Διαμαντοπούλου καθώς εκεί προβλέπεται ότι το κράτος καλύπτει τα έξοδα σπουδών για 3 μόνο χρόνια! Άρα ή σπας το πτυχίο σου σε μικρότερα προγράμματα ή βάζεις δίδακτρα!

4.       Στόχος είναι να σπάσουν τα ενιαία πτυχία, όπου κάθε πτυχίο κάποτε αντιστοιχούσε σε ένα επιστημονικό αντικείμενο, καθώς γίνεται επαναπροσδιορισμός των στόχων του πανεπιστημίου. Αν ο ρόλος του πανεπιστημίου από τους κυρίαρχους γίνεται αντιληπτός ως κέντρο κατάρτισης για την αγορά εργασίας, επιδιώκουν να έχουν μικρά και ευέλικτα προγράμματα, που θα εκπαιδεύουν τον αυριανό εργαζόμενο σε μια τεχνική σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, και όταν αυτό δεν επαρκεί πια, να επιστρέφει, με δικά του χρήματα, και να επανακαταρτίζεται.

5.       Για την ιστορία: Η κατεύθυνση αυτή είναι ο πυρήνας της μεταρρύθμισης που εισηγείται η συμφωνία της Μπολόνια. Το πνεύμα της προσπάθησε να φέρει η Γιαννάκου, η οποία βρήκε μπροστά της το φοιτητικό κίνημα υπεράσπισης του άρθρου 16, και απέτυχε. Η Διαμαντοπούλου πήγε να το εφαρμόσει πλήρως με την κατάργηση του τμήματος ως ακαδημαϊκή μονάδα, αλλά λόγω του φοιτητικού και πάλι κινήματος, τις αντιδράσεις από τον πανεπιστημιακό χώρο, αλλά και τους πολιτικούς τριγμούς που αυτό έφερε, αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Τώρα απροειδοποίητα ο Αρβανιτόπουλος το πέρασε σε τροπολογία (!) μέσα σε μια μέρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου