Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

“Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήτανε εξέγερση και πάλη ταξική ”


Ένα σύνθημα που συνοψίζει το νόημα της εξέγερσης τους Πολυτεχνείου, νόημα που προσπαθούν συστηματικά να διαστρεβλώσουν οι κυβερνήσεις και τα επιχειρηματικά συμφέροντα καθώς και οι εκφραστές τους μέσα στο πανεπιστήμιο. Είναι νωπές ακόμα οι εικόνες από την περσινή κατάθεση στεφάνου του Γ. Παπανδρέου καταχειροκροτούμενο από την ΠΑΣΠ... Εμείς όμως ξέρουμε καλά ότι τους αγώνες του τότε δεν τους τιμάς ούτε με γαρύφαλλα ούτε με αγωνιστικές κορώνες αλλά με νέους αγώνες ενάντια στην επίθεση που δεχόμαστε σήμερα. 

Ξέρουμε επίσης ότι η Χούντα δεν έπεσε από τον ουρανό αλλά ήταν το αποκορύφωμα μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας των μεταπολεμικών κυβερνήσεων να παρακάμψουν την λαϊκή θέληση για κοινωνικές αλλαγές. Πριν τη Χούντα υπήρξαν οι εξορίες, η αποστασία, οι εκλογές βίας και νοθείας και η διαρκής καταστολή θύμα της οποίας υπήρξε και ο Σ. Πέτρουλας.

Μια αντίστοιχη προσπάθεια παράκαμψης της λαϊκής θέλησης βιώνουμε και σήμερα με τους διάφορους τακτικισμούς και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής «σωτηρίας» από την πλευρά της εξουσίας που θέλει να σώσει το σάπιο πολιτικό σύστημα από την οργή του κόσμου. Και πώς να μην είναι οργισμένος ο κόσμος όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την Τρόικα έχουν τα τελευταία 2 χρόνια καταστρέψει τις κατακτήσεις των οποίων την βάση είχε θέσει το κίνημα τότε και συνοψίζονταν στο σύνθημα ψωμί-παιδεία-ελευθερία.

ψωμί: Η κυβέρνηση με το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο, το πολυνομοσχέδιο έχει πάρει μέτρα που στόχο έχουν τη βίαιη αναδιανομή του εισοδήματος εις βάρος του κόσμου της εργασίας. Με λεφτά στις τράπεζες και στο απυρόβλητο το κεφάλαιο γονατίζουν τα χαμηλά και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, τη νεολαία με αποτέλεσμα διάλυση των εργασιακών σχέσεων, απολύσεις, ανεργία σε ιστορικά ύψη, μειώσεις μισθών, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

παιδεία: Με πρόθεση να δημιουργήσουν ένα ευέλικτο, φτηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό στοχοποιούν την παιδεία, φέρνουν έναν νόμο-πλαίσιο που εντείνει ακόμα περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση και διαλύει σταδιακά κάθε έννοια δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Παράλληλα χρηματοδοτούν μέσω των σπουδαστικών κουπονιών με 44.εκατ. ευρώ τα ΙΕΚ κάνοντας ολοφάνερο ότι εσκεμμένα υπεχρηματοδοτούν την δημόσια παιδεία (σχολεία χωρίς βιβλία, μειώσεις στα συγγράμματα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολών, διάλυση της τεχνικής εκπαίδευσης) με σκοπό να προωθήσουν λογικές διδάκτρων και εξάρτησης των πανεπιστημίων από επιχειρηματικά συμφέροντα. Φτιάχνουν ένα πανεπιστήμιο που θα υπηρετεί τον πολλαπλασιασμό των κερδών τους και όχι την κάλυψη των αναγκών μας.

ελευθερία: Με όπλο της την άγρια καταστολή η κυβέρνηση εφαρμόζει μια ακραία, νεοφιλελεύθερη πολιτική έχοντας παράλληλα εκχωρήσει στην Τρόικα (ΔΝΤ,ΕΕ) τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής πράγμα που συνιστά κατάφωρη θεσμική εκτροπή. Με το μνημόνιο και τα νομοσχέδια που το ακολούθησαν έχουν καταργήσει κάθε έννοια συνταγματικής νομιμότητας. Μέσα στο πανεπιστήμιο καταργούν το άσυλο προσπαθώντας να περιορίσουν τις δυνατότητες του φοιτητικού κινήματος για κινητοποιήσεις και να μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε κέντρο κατάρτισης αποστεωμένο από οποιαδήποτε διαδικασίας παραγωγής νέων ιδεών και έκφρασης διαφορετικών φωνών.

Απάντηση μας σε όλα αυτά δεν μπορεί να είναι παρά η μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση, το ανώτατο όργανο του Φοιτητικού Συλλόγου, όπου εκεί θα αποφασίσουμε, όσο και αν κάποιοι θελήσουν να το μετατρέψουν σε παραταξιακό πανηγυρική, τις δράσεις μας για την επέτειο της 17 Νοέμβρη.

Στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε το μόνο πράγμα που μπορούμε να αντιτάξουμε είναι μια ολομέτωπη αντίσταση. Εμείς που ως φοιτητές έχουμε 1002 λόγους να αγωνιστούμε ενάντια στην κυβέρνηση της «εθνικής σωτηρίας» και την πολιτική της, πρέπει να συνταχθούμε στο πλευρών των εργαζομένων, αυτών που συμμετέχουν σε συνελεύσεις στις γειτονιές και όλοι μαζί να συγκροτήσουμε ένα μαζικό κίνημα που θα διεκδικήσει μια πιο δίκαιη και ελεύθερη κοινωνία, ένα κίνημα που θα γεννήσει τις δομές για την κοινωνία και το πανεπιστήμιο των αναγκών μας. Απέναντι στα μέτρα και την καταστολή προτάσσουμε τη συμμετοχή μας σε διαδηλώσεις, πορείες, συνελεύσεις. Και την επόμενη Πέμπτη με μια μαζική και μαχητική πορεία ας τους δώσουμε μια επέτειο της 17 Νοέμβρη που θα δυσκολευτούν πολύ να ξεχάσουν...

Εμπρός! Στο δρόμο έξω αγωνίσου!
Να περιμένεις πια δεν γίνεται.
Σήμερα κιόλας, μπορεί να ΄ναι πολύ αργά...


Όλοι και όλες στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών
την Παρασκευή 11/11 στις 2μμ στο αμφιθέατρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου