Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Μπροστά στη νέα πραγματικότητα... (Welcome!)


Περνώντας για πρώτη φορά το «κατώφλι» της σχολής, στην οποία μόλις έχεις εισαχθεί , ίσως να μην ξέρεις τι ακριβώς να περιμένεις…σε τι ακριβώς να ελπίζεις. Ό,τι όμως κι αν έχεις στο μυαλό σου, κατά πάσα πιθανότητα δεν είσαι προετοιμασμένος/η για το σύνολο των πραγμάτων που σημαίνει το να είσαι μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Γιατί Πανεπιστήμιο εκτός από μαθήματα σημαίνει φαντασία, δημιουργικότητα, συζήτηση, αντιπαράθεση απόψεων, διαμόρφωση σφαιρικής αντίληψης των πραγμάτων. Σημαίνει άσυλο της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών (ακόμα κι αν με τον νέο νόμο το άσυλο τυπικά καταργείτε). Μα ίσως πάνω από όλα Πανεπιστήμιο σημαίνει συλλογική δράση. Ή τουλάχιστον εμείς είμαστε κάποιοι από αυτούς που θέλουν να ισχύουν όλα τα παραπάνω…

Άρα αν κατορθώσουμε να καλλιεργήσουμε αυτήν την διάθεση ανταλλαγής προβληματισμών, σύνθεσης απόψεων και κοινής δράσης μέσα στον φοιτητικό μας σύλλογο στηρίζοντας και εξελίσσοντας τα όργανά του (με πρώτο και καλύτερο την Γενική Συνέλευση του συλλόγου) τότε ίσως να μπορέσουμε να μεταδώσουμε αυτόν τον τρόπο σκέψης και δράσης στην ευρύτερη κοινωνία.

Η κοινωνία μας σε καιρό κρίσης...
Ο κόσμος έχει βουίξει και σίγουρα και εσύ κάτι έχεις ακούσει, αλλά βρισκόμαστε σε μία πάρα πολύ πυκνή και κρίσιμη συγκυρία. Εδώ και δύο περίπου χρόνια με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τη διαχείρισή της η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της έχουν εξαπολύσει μια πολύ σκληρή επίθεση στην κοινωνία. Οι συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι καταργήσεις εισοδημάτων, οι αυξήσεις στην φορολογία μέχρι την πρόσφατη φορολόγηση της πρώτης κατοικίας, οι περικοπές κοινωνικών δαπανών(παιδεία,υγεία,ασφάλιση) όλα δείχνουν μία πολύ σαφή επιλογή. Να χτυπηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, οι εργαζόμενοι και η νεολαία, προκειμένου πάνω από την σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων να διαφυλαχθεί, αν όχι να αυξηθεί, η κερδοφορία των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Το αποτέλεσμα; 20% ανεργία (30 στους νέους), φτώχεια, απελπισία και καμία διέξοδος.

Παράλληλα, η μετάλλαξη των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η απελευθέρωση επαγγελμάτων σφραγίζουν αυτήν την κατάσταση. Διαμορφώνουν μια κοινωνία στην οποία δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συλλογικών διαπραγματεύσεων, στην οποία ο κάθε εργαζόμενος υπό την απειλή της ανεργίας διαπραγματεύεται με τον εργοδότη του χωρίς κανένα κάτω όριο και μια κοινωνία στην οποία οι περισσότεροι από εμάς είναι καταδικασμένοι σε μία ζωή μισή. Η κυρίαρχη πολιτική αντιμέτωπη με την κρίση δεν διστάζει ούτε στιγμή να υποθηκεύσει τις ζωές και να σαμποτάρει το μέλλον μας διαφυλάσσοντας σαν κόρη οφθαλμού τα κέρδη τους.

Ο νόμος-πλαίσιο Διαμαντοπούλου
Ο νέος νόμος αλλάζει ριζικά το Πανεπιστήμιο όπως εμείς τουλάχιστον προλάβαμε να το γνωρίσουμε. Το Πανεπιστήμιο όπως θα το γνωρίσεις εσύ θα είναι τελείως διαφορετικό. Η εισαγωγή διδάκτρων, η εντατικοποίηση των σπουδών σου όπως την προβλέπει ο νόμος δημιουργεί για τους φοιτητές μια πολύ δυσβάσταχτη καθημερινότητα. Πολλοί ίσως χρειαστεί να σταματήσουν τις σπουδές τους, πόσο μάλλον σε μία περίοδο τόσο δύσκολη για τα οικονομικά των περισσότερων.

Παράλληλα, ακόμα και αυτοί που θα καταφέρουν να παραμείνουν στο τμήμα πολύ δύσκολα θα αποκτήσουν ένα πτυχίο με πλήρες γνωστικό αντικείμενο που θα τους εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή δουλειά. Η διάλυση των πτυχίων σε κύκλους σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς θα βγαίνουμε από το DI με την ελάχιστη ειδίκευση, προκειμένου να δουλεύουμε μία ζωή σε εποχιακές δουλειές και με ελάχιστους μισθούς.

Συνολικά μπορούμε να πούμε ότι ο νέος νόμος αποκλείει τις πλατιές μάζες από την γνώση ή τουλάχιστον από την ουσιαστική γνώση, χτυπώντας κυρίως τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Παράλληλα, αλλάζει συνολικά την αντίληψη που διέπει την λειτουργία του Πανεπιστημίου καθώς με την εμπλοκή ιδιωτών στη λειτουργία του, η έρευνα και η αγορά προσανατολίζονται στο κέρδος και την ανταγωνιστικότητα, έναντι της επιστήμης και των κοινωνικών αναγκών.

Ο αγώνας των συμφοιτητών σου – Ο αγώνας της κοινωνίας!
Το προηγούμενο διάστημα, επί 5 εβδομάδες, η σχολή μας τελούσε υπό κατάληψη δίνοντας μαζί με πάνω από 300 τμήματα πανελλαδικά έναν αγώνα για την υπεράσπιση της παιδείας και εν τέλη για την υπεράσπιση ολόκληρης της κοινωνίας. Έναν αγώνα που ξεκινά από την ανατροπή του νόμου για την τριτοβάθμια που ψηφίστηκε στις 24 Αυγούστου, αλλά που συνολικά παλεύει για την ανατροπή της κυβέρνησης και της χρεοκοπημένης πολιτικής της. Οι φοιτητές της σχολής στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση αποφάσισαν ότι αυτός ο αγώνας για εμάς συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη. Ο νέος νόμος θυσιάζει την επιστήμη και τις κοινωνικές ανάγκες στο βωμό του κέρδους και καταδικάζει μια γενιά ολόκληρη στην επισφάλεια. Για αυτό και ο αγώνας μας αυτήν τη στιγμή αφορά όλη την κοινωνία. Κάθε κίνημα αντίστασης κάθε αγώνας που ξαναθέτει τις κοινωνικές ανάγκες και την αλληλεγγύη στο προσκήνιο αυτή τη στιγμή περνάει από την υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και την ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου.

Παράλληλα, ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο έχει συγκροτηθεί ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική. Μετά από έναν Σεπτέμβρη όπου οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ήταν η μόνη φωνή αντίδρασης στην κυρίαρχη πολιτική, ενώ παράλληλα έθεταν το πρόταγμα ενός ευρύτερου κοινωνικού μετώπου, είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων να οξύνονται, μέχρι την κορύφωση του διημέρου 19-20/10. Η 48ωρη απεργία προσέγγισε το ένα εκατομμύριο κόσμου, κάνοντας ξεκάθαρη την αγανάκτηση του κόσμου της εργασίας, ενώ παράλληλα έδειξε ότι ίσως για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό εργαζόμενοι και νεολαία απαιτούν αλλαγή πορείας και παλεύουν για την ανατροπή. Από την άλλη έγινε ξεκάθαρο ότι απέναντί μας έχουμε μια κυβέρνηση η οποία ασκεί την βάρβαρη πολιτική της αγνοώντας τελείως την κοινωνία. Για αυτό και για όλους εμάς που θέλουμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες δεν μένει τίποτα άλλο από την ανατροπή της κυβέρνησης και την συνολική ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής.

Ποιοι είμαστε;
Η ΑΝΑΔΡΑΣΗ είναι ένα αυτόνομο σχήμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που αποφασίζει συλλογικά, με ανοιχτές διαδικασίες προς όλους και συμμετέχει στα πολιτικά δρώμενα της σχολής και της κοινωνίας γενικότερα. Τα σχήματα της Αριστερής Ενότητας προέκυψαν σαν αναγκαιότητα από τον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς μετά το νικηφόρο κίνημα του άρθρου 16. Συμμετέχουμε στην Αριστερή Ενότητα για να μπορούμε να συντονίζουμε την δράση μας και με άλλες σχολές πανελλαδικά και γιατί πιστεύουμε ότι η κοινή δράση και ενότητα της αριστεράς είναι αυτή που οδηγεί σε νίκες.

Μέσα από δημοκρατικές γενικές συνελεύσεις, μαζικές διαδηλώσεις και ζωντανές καταλήψεις αγωνιστήκαμε στο παρελθόν, βρεθήκαμε στον δρόμο και νικήσαμε. Και σήμερα απέναντι σε μια πορεία καταστροφική για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, απέναντι στον αντιδραστικό νόμο-πλαίσιο θα βρεθούμε και πάλι στο δρόμο μέχρι την τελική νίκη.

Απέναντι, σε κάθε διαχειριστική λογική ανάθεσης εμείς προτάσσουμε την συλλογική δράση. Την ουσιαστική εμπλοκή όλων μας στις διαδικασίες και την πολιτική ζωή του συλλόγου αλλά και στην κοινωνία. Οι συλλογικοί αγώνες στο παρελθόν έχουν πετύχει μεγάλες νίκες, από την ανατροπή του ψηφισμένου νόμου 815 μέχρι το νικηφόρο κίνημα του 06-07, νίκες που εξασφάλισαν τα σημερινά μας δικαιώματα. Απέναντι στον ατομικισμό, απέναντι στην λογική του βολέματος εμείς προτάσσουμε την αλληλεγγύη. Σε καλούμε κι εσένα σε αυτόν τον δρόμο γιατί όταν τα προβλήματα είναι συλλογικά δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις...

              Η Ιστορία γράφεται με Ανυπακοή!
                                              Αγώνας – Ρήξη – Ανατροπή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου