Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Το νέο Πανεπιστήμιο του ΠΑΣΟΚ και των αγορών

Πέντε μήνες έχουν περάσει από την συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με το Διεθνές Νομισματικό ταμείο και την είσοδο του μνημονίου στην ζωή των Ελλήνων και η κοινωνία είδη υφίσταται τις επιπτώσεις. Το ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας την κρίση σαν όχημα, εξαπολύει την πλέον σκληρή επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις στοχεύοντας στην πλήρη αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και την διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου. Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, στηριζόμενες από το διεθνές αστικό μπλοκ εξουσίας, οδηγούνε τους Έλληνες εργαζομένους στην εξαθλίωση!

Στο πλαίσιο της συνολικής αυτής επίθεσης στα κεκτημένα των λαϊκών στρωμάτων, η κυβέρνηση επιλέγει να ανοίξει και πάλι το μέτωπο της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, το οποίο προς το παρόν βρίσκεται σε στάδιο διαβουλεύσεων και αναμένεται να ψηφιστεί τον Ιανουάριο, θα αλλάξει ριζικά το τοπίο στα ελληνικά πανεπιστήμια. Το ΠΑΣΟΚ για άλλη μια φορά έρχεται σε ρήξη με τους φοιτητές εξαπολύοντας μία νέα σφοδρή επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Πρώτη πράξη του δράματος, η σύνοδος των πρυτάνεων στους Δελφούς όπου ακούσαμε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και της κυρίας Διαμαντόπουλου για μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της. Και έπεται συνέχεια... Στην επόμενη σύνοδο των πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο στις 22 και 23 του Οκτώβρη, η υπουργός θα ανακοινώσει με λεπτομέρειες τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η κυβέρνηση.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές προωθούν μια νέα λογική στην λειτουργία των ιδρυμάτων, έχοντας ως κεντρικό άξονα την πλήρη υποταγή του Πανεπιστημίου στις ανάγκες των αγορών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός νέου συστήματος αξιολόγησης και “κοινωνικής λογοδοσίας” με βάση τα οποίο θα καθορίζονται οι κρατικές δαπάνες για κάθε τμήμα με κριτήρια παραγωγικότητας, ενώ στα λιγότερο παραγωγικά τμήματα θα μπαίνει λουκέτο. Το κάθε τμήμα μπαίνει λοιπόν σε ένα καθεστώς ήμι-αυτονομίας στο οποίο καλείτε να αναζητήσει πόρους στην αγορά προσαρμόζοντας την λειτουργία του και υποτάσσοντας το ερευνητικό του δυναμικό στις απαιτήσεις του κάθε ιδιώτη. Τέλος, η διοίκηση των ιδρυμάτων αλλάζει χαρακτήρα, η συνδιοίκηση αμφισβητείτε ενώ εισάγονται manager για να διαχειριστούν την οικονομική λειτουργία τους.
Παράλληλα, στο όνομα της διεθνοποίησης των ελληνικών ιδρυμάτων τα πτυχία χάνουν την ισχύ τους ενώ εισάγεται ένα νέο μοντέλο όπου ο κάθε φοιτητής συμπληρώνει δεξιότητες με τις οποίες βγαίνει στην αγορά εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο σαμποτάρεται οποιαδήποτε προσπάθεια διεκδίκησης για επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων με βάση τα πτυχία και δημιουργούν εργαζομένους έρμαια της εκάστοτε εργοδοσίας. Η κυβέρνηση πιστή στο δόγμα ''όλα στις αγορές'' δημιουργεί τον εργαζόμενο του αύριο, εξειδικευμένο, συνηθισμένο σε εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας και χωρίς κανένα περιθώριο να διεκδικήσει ακόμα και τα στοιχειώδη.

Σε μία περίοδο τόσο έντονων κοινωνικών αντιπαραθέσεων οι φοιτητές οφείλουν να στηρίξουν τις πληττόμενες ομάδες και να πάρουν ξεκάθαρη θέση ενάντια στην κοινωνική αδικία. Σε αυτήν την συγκυρία η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση λειτουργεί σαν εργαλείο για την κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει μία και καλή το ανοιχτό μέτωπο με το φοιτητικό κίνημα και να το απομονώσει από τις ευρύτερες κοινωνικές αντιπαραθέσεις. Οι φοιτητές στην Ελλάδα έχουν επιλέξει, έχουν διεκδικήσει, και έχουν καταφέρει να έχουν λόγο για τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα του τόπου, ενώ παράλληλα έχουν πίσω τους μια μακρά παράδοση νικηφόρων κινηματικών διαδικασιών. Μία παράδοση που όλοι μας πρέπει σήμερα να υπερασπιστούμε.

Οι φοιτητές δεν πρέπει να μείνουν άπραγοι μπροστά σε αυτήν την άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματά τους. Είδη, ξεκινώντας από τους φοιτητικούς συλλόγους του Ρεθύμνου έχει παρθεί μία πρωτοβουλία για μία σειρά κινητοποιήσεων και την οργάνωση μίας “αντισυνόδου” αντιπαραθετικά με την σύνοδο των πρυτάνεων στο Ρέθυμνο το προσεχές Σαββατοκύριακο. Αυτός θα είναι για όλους εμάς ένας πρώτος κόμβος αντιπαράθεσης με την Υπουργό, στον οποίο πρέπει να έχουμε μία ηχηρή παρουσία, δίνοντας έτσι 'ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους αυτούς που “πειραματίζονται” με το μέλλον μας. Τώρα πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας, να εναντιωθούμε στην κυρίαρχη πολιτική και για την περίοδο που θα ακολουθήσει να κάνουμε, με κάθε τρόπο, κατανοητό σε όλους πως δεν θα μείνουμε άπραγοι στο ξεπούλημα των ζωών μας. Η κυβέρνηση επιμένει να κάνει σχέδια χωρίς να μας λογαριάζει, ας βρεθούμε μαζικά μπροστά τους ισχυροί και αποφασισμένοι για να θέσουμε τα δικά μας όρια και να τους θυμίσουμε ότι είμαστε παρόντες. Είναι στο χέρι μας!

Όταν η αδικία γίνεται νόμος...
                       Η αντίσταση γίνεται καθήκον!


Α Ν . Α . Δ Ρ Α Σ Η – Α Ρ . Ε Ν . Π λ η ρ ο φ ο ρ ι κ ή ς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου