Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ!

Το προηγούμενο διάστημα ζήσαμε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Οι εργαζόμενοι ασφυκτιώντας από τα μέτρα που φέρνει το ΔΝΤ βγήκαν στους δρόμους και έκαναν πετυχημένες απεργίες. Στη γενική απεργία της Τετάρτης 5 Μάη στο δρόμο βρέθηκαν 300.000 κόσμου σε μια μαχητική διαδήλωση που έδωσε μια βροντερή απάντηση στην επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας. Την Παρασκευή 23/4 η κυβέρνηση εξήγγειλε δια του ίδιου του πρωθυπουργού την απόφαση να προσφύγει στον μηχανισμό της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. για την αντιμετώπιση της κρίσης. Την Πέμπτη 6/5 η κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος ψηφίζει με τη στήριξη του ΛΑΟΣ το νομοσχέδιο που εντάσσει την Ελλάδα σ' αυτό τον μηχανισμό. Πρόκειται για ένα εκ προμελέτης έγκλημα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας, αφού όλους τους μήνες από την εκλογή του ΠΑΣΟΚ, η προσφυγή στο ΔΝΤ γίνεται με μικρά-μικρά βήματα. Ένα εξάμηνο τώρα με πολλά επικοινωνιακά κόλπα το ΠΑΣΟΚ μαζί με όλους τους συμμάχους του προσπαθούν να μας πείσουν ότι η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ¨η μόνη λύση για τη σωτηρία της χώρας¨, μια λύση που δεν επιλέγει η ¨σοσιαλιστική κυβέρνηση¨ αλλά μας αναγκάζει σε αυτή η Ε.Ε. 

Όσο και να θέλει όμως η κυβέρνηση να αποποιηθεί τις ευθύνες της, οι μέχρι τώρα πολιτικές της είναι αυτές που οδήγησαν σε αυτό το οικονομικό αδιέξοδο. Και η πολιτική επιλογή να καταφύγει η χώρα στην άβυσσο του ΔΝΤ εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την κρίση όχι για την υπεράσπιση των εργαζομένων και της νεολαίας, αλλά για να παγιώσει μέσα από αυτή ένα νέο μοντέλο εργαζομένου που θα είναι πιο άμεσα εκμεταλλεύσιμο με λιγότερα δικαιώματα. Και σαν να μην έφταναν ολ' αυτά η κυβέρνηση προωθεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, για την απορύθμιση περεταίρω των εργασιακών σχέσεων.

Το ΔΝΤ, λοιπόν, για να μας δανείσει έχει βάλει κάποιους συγκεκριμένους όρους. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς είναι:
• Περικοπή μισθών (13ου και 14ου) στο δημόσιο.   
• Μείωση αποδοχών και στον ιδιωτικό.   
• Πάγωμα κατώτατου μισθού.
• Απελευθέρωση απολύσεων.
• Μηδενικές προσλήψεις ακόμα και σε ¨ευαίσθητους¨ τομείς (πχ υγεία, παιδεία).     
• Αλλαγή τρόπου υπολογισμού συντάξεων με σκοπό την περαιτέρω μείωσή τους.
• Κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων.
• Αύξηση έμμεσων φόρων.
•Περαιτέρω ελαστικοποίηση των μορφών εργασίας.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ  ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΙΡΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Μαζί αλλά και ως συνέχεια των παραπάνω, την Παρασκευή 9/4 το Συμβούλιο της Επικρατείας ήρθε να ρίξει το τελειωτικό χτύπημα στους φοιτητές και μελλοντικούς εργαζόμενους κρίνοντας συνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα(που συνυπογράφουν και η Α. Διαμαντοπούλου και ο Γ. Παπανδρέου ) που ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία 36/05. Με το παραπάνω διάταγμα αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων και κέντρων ελευθέρων σπουδών (προφανώς ιδιωτικών συμφερόντων) που λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην χώρα μας. Τα παραπάνω ιδρύματα παρέχουν ακαδημαϊκή λειτουργία πολύ αμφιβόλου ποιότητας ενώ ταυτόχρονα δεν αποτελούν τίποτα άλλο από εμπόριο ελπίδας για όσους δεν κατάφεραν να επιτύχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στην πράξη τα Κ.Ε.Σ. παρέχουν, με το αζημίωτο, πτυχία πολύ περιορισμένου γνωστικού αντικειμένου, παράγοντας αντίστοιχα εξειδικευμένους εργαζομένους έκθετους στις διαθέσεις της αγοράς εργασίας.  

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι μια τυχόν εξίσωση των Κ.Ε.Σ. με τα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας θα σημαίνει μια εξίσωση προς τα κάτω, τόσο σε ό,τι αφορά την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά μας εργασιακά δικαιώματα. Η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων κολεγίων τριετούς φοίτησης έρχεται να δημιουργήσει απόφοιτους δύο ταχυτήτων κατακερματίζοντας τις συλλογικές εργασιακές διεκδικήσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι των κολεγίων θα μπορούν πλέον να εγγράφονται στα επιμελητήρια (πχ. οικονομικό επιμελητήριο, τεχνικό επιμελητήριο) και τους συλλόγους (πχ. ιατρικός/δικηγορικός σύλλογος) και θα έχουν έτσι και το δικαίωμα για συμμετοχή στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Γνωρίζουμε ότι κανένας δεν αναγκάζει την κυβέρνηση να αφήνει τα ΚΕΣ να λειτουργούν. Μπορεί να τους στερήσει τις άδειες λειτουργίας και αυτό δεν αντιβαίνει σε κανένα δίκαιο. Όλο αυτό το διάστημα η απερχόμενη κυβέρνηση προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν μπορεί να πάει κόντρα στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που δεν μας έλεγε όμως είναι ότι το Κοινοτικό δίκαιο μπορεί να υπερισχύει των ελληνικών νόμων, όχι όμως και του Συντάγματος. Άλλωστε ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυτή που έδωσε άδεια λειτουργίας στα  ΚΕΣ αλλά και αυτή που θέσπισε το εκπαιδευτικό σύστημα που άφηνε χιλιάδες νέους εκτός ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Για να διευρυνθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί τις ίδιες καταστροφικές νεοφιλελεύθερες επιλογές που οδήγησαν στην κρίση εμπορευματοποιώντας σταδιακά όλα τα δημόσια αγαθά (παιδεία, υγεία, ασφάλιση) και στερώντας από εμάς αυτονόητα δικαιώματα. Η αναγνώριση της οδηγίας για τα ΚΕΣ είναι αυτή που προλειαίνει το έδαφος και για τη μελλοντική συνταγματική νομιμοποίηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Παράλληλα το νομοσχέδιο που κατέθεσε πρόσφατα η Διαμαντοπούλου αποτελεί την πιο σφοδρή επίθεση στην εργασιακή μας προοπτική, την πιο ξεκάθαρη κίνηση για ένα σχολείο προσανατολισμένο στις ανάγκες της αγοράς.

ΤΑ ΒΑΡΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Παρ όλη λοιπόν την κοινωνική αναταραχή που έχει ξεσπάσει το προηγούμενο διάστημα με τις εργατικές κινητοποιήσεις των σωματείων, η κυβέρνηση φαίνεται να προχωρά ολομόναχη στην υλοποίηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της οδηγώντας τη χώρα στα χέρια των κερδοσκόπων στη σκιά του Δ.Ν.Τ. Ενώ οι παλινωδίες συνεχίζονται με την τακτική του ΠΑΣΟΚ που αντί να έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των  spreads(που είναι συνάρτηση των επιτοκίων δανεισμού) οδηγεί στην αύξηση τους ,ακριβώς μετά από κάθε παρέμβαση της κυβέρνησης. Ενώ τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής φαίνονται από το γεγονός  ότι το ΠΑΣΟΚ προβάλλει πλέον, ως μόνη λύση για την πτώση των επιτοκίων και τη διέξοδο από αυτήν την κρίση την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και το ξεπούλημα του όποιου δημόσιου πλούτου έχει απομείνει. Η ειρωνεία όμως δεν σταματάει εδώ, την ίδια στιγμή που άνθρωποι του μόχθου ,όπως ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού, θυσιάζουν το μισθό τους στο βωμό της εθνικής οικονομίας σαν να ήταν και αυτοί διαχειριστές στη φιλελεύθερη οικονομία που οδηγήθηκε στην κρίση. Η κυβέρνηση δίνει 15 από τα 28 δις βοήθειας στις τράπεζες για να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν πάνω στο εθνικό χρέος, χωρίς καμία εγγύηση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.


ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!
Η σημερινή κυβέρνηση προτίμησε να εξαπατήσει το λαό με υποσχέσεις και δήθεν παροχές, ωραία λόγια για πράσινη ανάπτυξη και δικαιοσύνη. Μετά την συστηματική προσπάθεια για μια κοινωνία αποπροσανατολισμένη και φοβισμένη από την προπαγάνδα Κυβέρνησης – ΜΜΕ, έρχεται το ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη συνταγή εξόδου από την οικονομική και δημοσιονομική κρίση. Συνταγή που αποτελούσε διακαή πόθο του αστικού συνασπισμού εξουσίας για πολλά χρόνια. Την ίδια νεοφιλελεύθερη συνταγή που ήθελε να ακολουθήσει η ΝΔ, την ίδια συνταγή που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας & Ανάπτυξης που κατέθεσε η Κυβέρνηση στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση δήθεν των προβλημάτων στην οικονομία υλοποιεί ακριβώς αυτή τη συνταγή (μείωση του εισοδήματος, πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας).

Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό καθώς ψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το 3ο και πιο σκληρό πακέτο οικονομικών μέτρων που προβλέπει μεταξύ άλλων: Μείωση στο δώρο του Πάσχα, επίδομα αδείας, δώρο των Χριστουγέννων, Περικοπή στα επιδόματα των Δημοσίων Υπαλλήλων και στον μισθό των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, πάγωμα των συντάξεων, αύξηση του κύριου συντελεστή ΦΠΑ από 19% σε 21%, περεταίρω αύξηση στον φόρο των καυσίμων. . Μιλάμε δηλαδή για περικοπή αθροιστικά 1 με 2 μισθών στο σύνολο των εργαζομένων, πτώση της αγοραστικής τους δύναμης και μετάβαση σε καταστάσεις που επικρατούσαν πριν 20 και 30 χρόνια.

Τα μέτρα αποδεικνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτή της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ, προφασιζόμενο την πίεση της Ε.Ε., κατάφερε μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες διακυβέρνησης να περάσει τόσα πολλά αντεργατικά μέτρα και ντιρεκτίβες που άλλες δεδηλωμένα συντηρητικές και δεξιές κυβερνήσεις δεν θα τα κατάφερναν με τόση ευκολία και άνεση. Με όχημα τις επικλήσεις για εθνική ομοψυχία και ενότητα δημιουργείται ένα σκηνικό εθνικής και κοινωνικής συναίνεσης που έχει έναν και μοναδικό σκοπό: την κρίση να την πληρώσει ο κόσμος της δουλειάς. Το τι συμβαίνει είναι φανερό, οι τράπεζες συνεχίζουν να κερδοφορούν, οι εργοδότες βλέπουν τα όνειρα χρόνων να γίνονται πραγματικότητα, η εκμετάλλευση των εργαζομένων θα γίνει πιο σκληρή και τα κέρδη των επιχειρήσεων θα αυξηθούν…όλα καλά για το κεφάλαιο…Οι εργαζόμενοι από την άλλη, και θα πληρώσουν τώρα την κρίση και θα δουλεύουν με πολύ χειρότερους όρους για τα επόμενα 20 χρόνια. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων (κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, stage, part-time), τη σταδιακή κατάργηση του 8ώρου και τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος έρχονται να πάρουν πίσω και τις στοιχειώδεις ακόμα κατακτήσεις του εργατικού κινήματος.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση στην οποία οδηγείται η κοινωνία είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η αντεπίθεση της νεολαίας και των εργαζομένων. Να μην υπάρξει καμία συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας στην κυβέρνηση, τις επιταγές της ΕΕ και σ’ αυτούς που μας ετοιμάζουν ένα μέλλον χωρίς προοπτική. Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η επίθεση πρέπει το μαζικό κίνημα -και όχι αποκλειστικά το εργατικό ή το φοιτητικό- να δώσει έναν ενιαίο, συντονισμένο και μεγάλο αγώνα. Να συντονιστούμε με τους καθηγητές-τριες και τους εργαζομένους-ες που πλήττονται και με οποιοδήποτε καταπιεζόμενο κομμάτι της κοινωνίας. Να συντονιστούμε με τα πρωτοβάθμια σωματεία απονομιμοπιώντας πολιτικά τις ξεπουλημένες ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Να δημιουργήσουμε ισχυρούς και υπαρκτούς δεσμούς με το εργατικό κίνημα. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και η παραμικρή αποδυνάμωση του κινήματος συνιστά έγκλημα. Και εδώ καλούμε όλες τις δυνάμεις του κινήματος που βρεθήκαμε μαζί στους αγώνες των τελευταίων χρόνων αλλά και όποιον και όποια θέλει να αντισταθεί και να αγωνιστεί ενάντια στο σφαγείο του ΔΝΤ, στο κυβερνητικό πρόγραμμα σταθερότητας για να ανατραπούν τα νέα μέτρα της ντροπής,να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να συνεχίσουμε τον μαζικό και ενωτικό αγώνα.ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Να παρθούν πίσω τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου.
 • Άμεση απεμπλοκή από το μηχανισμό “στήριξης” ΔΝΤ-ΕΕ
 • Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία στο 5% του  ΑΕΠ
 • Να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία για τα ΚΕΣ. Να καταργηθούν και να ληφθεί μέριμνα για τους αποφοίτους.
 • Να μην εφαρμοστεί το προεδρικό διάταγμα για τα συγγράμματα.
 • Παροχή όλων των απαιτούμενων συγγραμμάτων και βελτίωσή τους, αναβάθμιση πανεπιστημιακών τυπογραφείων
 • Να αποσυρθεί άμεσα ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός. Καμία συγκρότηση 4ετών επιχειρηματικών προγραμμάτων.
 • Να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί ο νέος Νόμος Πλαίσιο.
 • Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
 • Να καταργηθεί ο νέος νόμος για την έρευνα, να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά
 • Κατάργηση των νόμων για Αξιολόγηση, ΔΟΑΤΑΠ, ΙΔΒΕ
 • Ενιαίο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό,
 • Μέλη ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
 • Δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορές
 • Χρηματοδότηση των βιβλιοθηκών από τον προϋπολογισμό τώρα που λήγουν τα ΕΠΕΑΕΚ
 • Διανομή παλιών θεμάτων και λύσεων από τη Γραμματεία
 • Θέσπιση πτυχιακής εξεταστικής χωρίς όριο μαθημάτων
 • Όχι στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, κατάργηση των νόμων Σιούφα-Ρέππα, να επιστραφούν στα ταμεία τα οφειλόμενα από κράτος και εργοδοσία
 • Όχι στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που πλήττουν τους νέους εργαζόμενους
 • Να σταματήσει η εκποίηση του δημόσιου πλούτου
 • Ενίσχυση της εσωτερικής δημοκρατίας στα Ιδρύματα-αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης στο 100% των μελών ΔΕΠ
 • Καμιά προσπάθεια περιστολής του Πανεπιστημιακού Ασύλου
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς απολαβές και ασφάλιση – Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

 • Συμμετοχή την Πέμπτη 20/5 στην πορεία που καλούν ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και Πρωτοβάθμια Σωματεία και κατάληψη της σχολής την ημέρα αυτή.

 ΑΝ.Α.ΔΡΑΣΗ – Πληροφορικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου