Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ!


Αν απλά θυμηθούμε όσα προεκλογικά έλεγε το ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, αποκαλύπτεται με τον χειρότερο τρόπο το πώς μέσα σε λίγους μήνες ο ελληνικός λαός πρώτα εξαπατήθηκε και ύστερα «ανέλαβε» να σηκώσει εξ’ ολοκλήρου τα βάρη μιας κρίσης που ουδέποτε δημιούργησε. «Λεφτά υπάρχουν» έλεγε πριν τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, καταδίκαζε τα οικονομικά μέτρα που ήθελε να πάρει η Νέα Δημοκρατία, ενώ ο Γ. Παπανδρέου έλεγε χαρακτηριστικά στην ΔΕΘ (12/9/2009): « Αν σήμερα παγώσουμε τους μισθούς, θα παγώσουμε την αγορά, αν σήμερα αυξήσουμε τους φόρους στην μεσαία τάξη θα μειώσουμε την αγοραστική της δύναμη, θα βαθύνουμε την ύφεση, θα μειώσουμε τα έσοδα του κράτους και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης». Μερικούς μήνες μετά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται και υλοποιεί ακριβώς αυτά τα μέτρα!!! Τις πρώτες μέρες η κυβερνητική «προπαγάνδα» διέδιδε πως το ΠΑΣΟΚ δεν γνώριζε τα πραγματικά μεγέθη της οικονομίας που άφησε πίσω της η ΝΔ, το ύψος του χρέους και του ελλείμματος και γι’ αυτό είναι αναγκασμένη να πάρει μέτρα που δεν θέλει. Αυτό το επιχείρημα γρήγορα κατέρρευσε καθώς η ίδια η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη δήλωσε πως τα οικονομικά μεγέθη ήταν πλήρως γνωστά στο ΠΑΣΟΚ και πριν τις εκλογές.

Η σημερινή κυβέρνηση προτίμησε να κοροϊδέψει και να πει ψέματα στον λαό με υποσχέσεις και δήθεν παροχές, ωραία λόγια για πράσινη ανάπτυξη και δικαιοσύνη. Έχοντας κερδίσει τη συναίνεση του κόσμου, και με την κοινωνία αποπροσανατολισμένη και φοβισμένη από την προπαγάνδα Κυβέρνησης – ΜΜΕ, έρχεται το ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη συνταγή εξόδου από την οικονομική και δημοσιονομική κρίση. Συνταγή που αποτελούσε διακαή πόθο της οικονομικής ελίτ για πολλά χρόνια. Την ίδια νεοφιλελεύθερη συνταγή που ήθελε να ακολουθήσει η ΝΔ, την ίδια συνταγή που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας & Ανάπτυξης που κατέθεσε η Κυβέρνηση στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση δήθεν των προβλημάτων στην οικονομία υλοποιεί ακριβώς αυτή τη συνταγή (μείωση του εισοδήματος, πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας).

Η πρώτη απάντηση δόθηκε με την 24ωρη απεργία στις 24 Φεβρουαρίου όπου δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι βγήκαν στους δρόμους βροντοφωνάζοντας να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα για να μην αξιοποιηθεί η κρίση για την ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας. Να μην δώσουν άλλο αίμα για τις αγορές, τους Τραπεζίτες, και τις πολυεθνικές.

Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό, την Παρασκευή ψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το 3ο και πιο σκληρό πακέτο οικονομικών μέτρων που προβλέπει μεταξύ άλλων:
Μείωση κατά 30% αύξηση στο δώρο του Πάσχα
Μείωση κατά 30% στο επίδομα αδείας
Μείωση κατά 30% στο δώρο των Χριστουγέννων
Περικοπή 12% στα επιδόματα των Δημοσίων Υπαλλήλων
Περικοπή 7% στον μισθό των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ
Πάγωμα των συντάξεων
Αύξηση του κύριου συντελεστή ΦΠΑ από 19% σε 21%
Περεταίρω αύξηση στον φόρο των καυσίμων
Η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ σε 21%, 9% και 5% αποτελεί ένα από τα πλέον άδικα κοινωνικά μέτρα καθώς η έμμεση φορολογία πλήττει κυρίως τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα αφού δεν έχει τον παραμικρό αναδιανεμητικό ρόλο. Οι περικοπές τον δώρων του Πάσχα, των Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας κατά 30% και όλων των επιδομάτων κατά 12% οδηγούν στη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, ενώ παράλληλα αφήνουν άθικτα τα κέρδη των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου. Οι αυξήσεις σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα και πετρέλαιο κίνησης αποτελούν ένα ακόμα κατάφωρο πλήγμα στο εισόδημα των εργαζομένων δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τους ήδη βεβαρημένους όρους διαβίωσης. Σε αντίστοιχες μειώσεις μισθών πρόκειται να προχωρήσει σύντομα και ο ιδιωτικός τομέας σύμφωνα με δηλώσεις των εργοδοτών. Μιλάμε δηλαδή για περικοπή αθροιστικά 1 με 2 μισθών στο σύνολο των εργαζομένων, πτώση της αγοραστικής τους δύναμης και μετάβαση σε καταστάσεις που επικρατούσαν πριν 20 και 30 χρόνια.

Τα μέτρα αποδεικνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτή της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ, προφασιζόμενο την πίεση της Ε.Ε., κατάφερε μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες διακυβέρνησης να περάσει τόσα πολλά αντεργατικά μέτρα και ντιρεκτίβες που άλλες δεδηλωμένα συντηρητικές και δεξιές κυβερνήσεις δεν θα τα κατάφερναν με τόση ευκολία και άνεση. Με όχημα τις επικλήσεις για εθνική ομοψυχία και ενότητα δημιουργείται ένα σκηνικό εθνικής και κοινωνικής συναίνεσης που έχει έναν και μοναδικό σκοπό: την κρίση να την πληρώσει ο κόσμος της δουλειάς. Το τι συμβαίνει είναι φανερό, οι τράπεζες συνεχίζουν να κερδοφορούν, οι εργοδότες βλέπουν τα όνειρα χρόνων να γίνονται πραγματικότητα, η εκμετάλλευση των εργαζομένων θα γίνει πιο σκληρή και τα κέρδη των επιχειρήσεων θα αυξηθούν…όλα καλά για το κεφάλαιο…Οι εργαζόμενοι από την άλλη, και θα πληρώσουν τώρα την κρίση και θα δουλεύουν με πολύ χειρότερους όρους για τα επόμενα 20 χρόνια. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων (κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, stage, part-time), τη σταδιακή κατάργηση του 8ώρου και τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος έρχονται να πάρουν πίσω και τις στοιχειώδεις ακόμα κατακτήσεις του εργατικού κινήματος.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση στην οποία οδηγείται η κοινωνία είναι αναγκαία η αντεπίθεση της νεολαίας και των εργαζομένων. Να μην υπάρξει καμία συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας στην κυβέρνηση, τις επιταγές της ΕΕ και σ’ αυτούς που μας ετοιμάζουν ένα μέλλον χωρίς προοπτική.

Την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή (μέρα που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο) φάνηκε πως υπάρχει ελπίδα. Φάνηκε πως οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν παραμένουν τρομαγμένοι τηλεθεατές άβουλοι μπροστά στη ληστεία των μισθών και της ζωής τους. Οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι και νέες, μετανάστες, άνεργοι και συνταξιούχοι που διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας έδειξαν πως η κοινωνία δεν συμφωνεί με τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι διατεθειμένη για ακόμα μια φορά να πληρώσει για τα κέρδη των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Έδειξαν πως η υποτιθέμενη συναίνεση προς την Κυβέρνηση είναι κούφια λόγια που γρήγορα θα ανατραπούν στον δρόμο όταν όλο και περισσότεροι πούν ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΠΙΑ. Άλλος δρόμος υπάρχει, τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι μονόδρομος, είναι ο δρόμος του νεοφιλελευθερισμού. Υπάρχει και ο δρόμος της κοινωνίας, ο δρόμος που θα βγάλει την χώρα από την κρίση που την έχουν βυθίσει με τους εργαζόμενους, με τους ανθρώπους της όρθιους και όχι ταπεινωμένους.

Την Πέμπτη 11 Μαρτίου να είμαστε όλοι και όλες στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία και Πορεία στο κέντρο της Αθήνας, να βάλουμε τις ανάγκες και τα όνειρα μας πάνω από τους αριθμούς και τα κέρδη τους.

ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ, ΟΧΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ


Όξυνση της Καταστολής:
Όπως έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα, η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξέρουν να απαντούν στους εργαζόμενους και την νεολαία που διαδηλώνουν και κινητοποιούνται με καταστολή και μόνο. Την Παρασκευή η μεγάλη συγκέντρωση των εργαζομένων μπροστά στη Βουλή χτυπήθηκε πολλές φορές με δακρυγόνα και γκλομπς από τα ΜΑΤ σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού. Δεν ντράπηκαν οι άντρες των ΜΑΤ να ψεκάσουν με δακρυγόνα και να χτυπήσουν τον αγωνιστή Μανώλη Γλέζο χωρίς φυσικά κανένα λόγο απλά και μόνο επειδή διαμαρτυρόταν. Η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους το τελευταίο διάστημα, δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι πάγια τακτική του αστικού μπλοκ εξουσίας και δρομολογούταν απ’ το ΠΑΣΟΚ και παλαιότερα με τους τρομονόμους και τις κάμερες. Με την αλλαγή της κυβέρνησης και του νέου υπουργού για τη Δημόσια τάξη «ακολουθείται η πεπατημένη» δηλαδή μια πολιτική εξίσου αντιδραστική, δήθεν για την προστασία της περιουσίας των πολιτών, αλλά στην ουσία για την πιο αποτελεσματική καταστολή και τρομοκράτηση των ανθρώπων που αγωνίζονται. Μπροστά στον φόβο τους για τη δυναμική του κινήματος νεολαίας, απαντούν με περισσότερη καταστολή με σκληρότερο χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το άσυλο:
Εν μέσω εξεταστικής σε μία περίοδο που εγείρει ερωτηματικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την αγαστή σύμπνοια της ΝΔ και του ΛΑΟΣ επιλέγει να επαναφέρει με επιτακτικό τρόπο το θέμα του ακαδημαϊκού ασύλου. Πιο συγκεκριμένα υπήρξε είσοδος ομάδων της αστυνομίας στον χώρο της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, με αφορμή σύμφωνα με τις πρυτανικές αρχές βανδαλισμών που έλαβαν χώρα 3 συνεχόμενες ημέρες στην σχολή Χημικών Μηχανικών , αλλά και στο ΑΠΘ με την παρανοϊκή αφορμή ότι μετά την απεργία της 24ης Φεβρουαρίου οι διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στον χώρο του ΑΠΘ σπάζοντας μία μπάρα! Χωρίς να σημαίνει ότι τα 2 περιστατικά ταυτίζονται μπορεί κανείς να εκτιμήσει πως οι προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το άσυλο είναι εκμεταλλευόμενη την παραμικρή αφορμή να επιτρέπει παρανόμως την εισβολή των «πραιτόρων» στους πανεπιστημιακούς χώρους. 

Για να εντάξουμε τα εν λόγω περιστατικά στην πολιτική συγκυρία δεν μπορούμε παρά να ερμηνεύσουμε αυτά τα γεγονότα ως προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η εισβολή της αστυνομίας στα πανεπιστήμια , ειδικά στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ώστε σε περιπτώσεις που υπάρχουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις στα μέτρα της κυβέρνησης και της Ε.Ε. να μπορεί εύκολα εκμεταλλευόμενη την παραμικρή αφορμή να καταστέλλει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας.
Παρόλα αυτά εκτίμησή μας είναι ότι όταν υπάρχουν περιπτώσεις όπου η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι σε δύσκολη θέση απέναντι στην κοινωνία (πχ σε περιπτώσεις κλοπών ή βανδαλισμών, όσο «ύποπτες» και αν είναι αυτές οι ενέργειες) οφείλει να υπερασπιστεί το άσυλο απέναντι τόσο στο κράτος όσο και ομάδων που το επιβουλεύονται. Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι πρέπει η πανεπιστημιακή κοινότητα να αρνηθεί κατηγορηματικά να εφαρμόσει τον υφιστάμενο νόμο για το άσυλο που προβλέπει χωροταξικό του περιορισμό και μονομερή λήψη των αποφάσεων από το πρυτανικό συμβούλιο. Για να διασφαλιστεί η δημοκρατικότητα στην υπεράσπιση του ασύλου πρέπει το φοιτητικό κίνημα και οι σύλλογοι να αποκτήσουν ενεργότερο ρόλο και σε συνεργασία με την υπόλοιπη πανεπιστημιακή κοινότητα να διασφαλίσουν την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών απέναντι στη λογική της παράδοσης της διαχείρισης του ασύλου στις δυνάμεις της καταστολής.

Εκπαιδευτική αναδιάρθρωση:
Το δημόσιο πανεπιστήμιο φυσικά δεν έμεινε έξω από το από το στόχαστρο της νέας κυβέρνησης. Η μείωση των δαπανών για την δημόσια ανώτατη παιδεία (που παρά τις διακηρύξεις είναι καθηλωμένο στο 2,72% του ΑΕΠ) καταδικάζει το ελληνικό πανεπιστήμιο σε οικονομικό μαρασμό. Τα ανακοινωθέντα λουκέτα σε αρκετά ΤΕΙ αποτελούν μόνο την αρχή του επικείμενου κατήφορου που θα αναγκάσει πολλά ακόμα ιδρύματα σε κλείσιμο. Η εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων έρχεται να ευθυγραμμίσει το πανεπιστήμιο με τις επικείμενες αλλαγές στην εργασία και να διαμορφώσει τον εργαζόμενο του αύριο.
Η υποβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αναγνώριση των ΚΕΣ. Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων που προωθεί το ΠΑΣΟΚ αποτελεί στην ουσία εμβάθυνση της διαδικασίας της Μπολόνια και ανατροπή των κεκτημένων ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δικαιωμάτων στο όνομα της αγοράς εργασίας. Τα α τελευταία μέτρα που ανήγγειλε η κυβέρνηση προβλέπουν διαβάθμιση των πτυχίων σε 8 βαθμίδες, τοποθετώντας τα πτυχία των κολεγίων στα επίπεδα 4 και 5 και τα πτυχία των ΑΕΙ στο επίπεδο 6. Αναγνωρίζεται έτσι η δυνατότητα στα ΚΕΣ να βγάζουν αποφοίτους με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα ενώ εισάγεται ουσιαστικά στο ελληνικό σύστημα ο διαχωρισμός bachelor-master και οι σχετικές κατευθύνσεις της διαδικασίας της Μπολόνια.




ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία στο 5% του  ΑΕΠ
  • Να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία για τα ΚΕΣ. Να καταργηθούν και να ληφθεί μέριμνα για τους αποφοίτους.
  • Να μην εφαρμοστεί το προεδρικό διάταγμα για τα συγγράμματα.
  • Παροχή όλων των απαιτούμενων συγγραμμάτων και βελτίωσή τους, αναβάθμιση πανεπιστημιακών τυπογραφείων
  • Να αποσυρθεί άμεσα ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός. Καμία συγκρότηση 4ετών επιχειρηματικών προγραμμάτων.
  • Να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί ο νέος Νόμος Πλαίσιο
  • Όχι στην επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 – Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
  • Να καταργηθεί ο νέος νόμος για την έρευνα, να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά
  • Κατάργηση των νόμων για Αξιολόγηση, ΔΟΑΤΑΠ, ΙΔΒΕ
  • Ενιαίο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό, το οποίο θα είναι ισότιμο με μάστερ για όλα τα ελληνικά ΑΕΙ στις διαδικασίες ισοτίμησης (πρόσβαση σε μεταπτυχιακά, μοριοδοτήσεις)
  • Κατάργηση των εξετάσεων του ΤΕΕ για τους απόφοιτους των ελληνικών πανεπιστημίων
  • Μέλη ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
  • Κατάργηση της βάσης του 10. Ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση
  • Δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορές
  • Χρηματοδότηση των βιβλιοθηκών από τον προϋπολογισμό τώρα που λήγουν τα ΕΠΕΑΕΚ
  • Διανομή παλιών θεμάτων και λύσεων από τη Γραμματεία
  • Θέσπιση πτυχιακής εξεταστικής χωρίς όριο μαθημάτων
  • Όχι στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, κατάργηση των νόμων Σιούφα-Ρέππα, να επιστραφούν στα ταμεία τα οφειλόμενα από κράτος και εργοδοσία
  • Όχι στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που πλήττουν τους νέους εργαζόμενους
  • Να σταματήσει η εκποίηση του δημόσιου πλούτου
  • Ενίσχυση της εσωτερικής δημοκρατίας στα Ιδρύματα-αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης στο 100% των μελών ΔΕΠ
  • Καμιά προσπάθεια περιστολής του Πανεπιστημιακού Ασύλου
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς απολαβές και ασφάλιση – Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

  • Συμμετοχή του Φοιτητικού Συλλόγου στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία την Πέμπτη 11 Μαρτίου και κατάληψη της σχολής την μέρα αυτή,
  • Προσυγκέντρωση 10:30 στο Μουσείο μαζί με τους εργαζόμενους και τα πρωτοβάθμια συνδικάτα.
  • Επόμενη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Τετάρτη 17 Μαρτίου.
  • Παράσταση στην Γενική Συνέλευση Τμήματος την Δευτέρα 15 Μαρτίου με θέμα τον φόρτο εργασίας.

ΑΝ.Α.ΔΡΑΣΗ Πληροφορικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου