Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Κάλεσμα συντονιστικής επιτροπής κατάληψης Πληροφορικής

ΟΛΟΙ στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του Σ.Φ. Πληροφορικής & Τηλ/νιών την ΤΡΙΤΗ
26/11 στη 1μ.μ. και στην ΠΑΝΕΛΛΑΔΔΙΚΗ-ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ για
δημόσια δωρεάν παιδεία ενάντια στις απολύσεις την ΤΕΤΑΡΤΗ 27/11

Πριν καν ξεκινήσει η ακαδημαϊκή χρονιά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε 1700 απολύσεις εργαζομένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας. Οι απολύσεις των εργαζομένων διοικητικών οι οποίοι καλύπτουν πολύ σημαντικά πόστα στη λειτουργία των Ιδρυμάτων, θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η υπολειτουργία πολλών σχολών και τμημάτων είναι δεδομένη, ενώ σχεδόν βέβαιο είναι και το επ’ αόριστον «λουκέτο» σε πολλά Ιδρύματα λόγω αδυναμίας λειτουργίας. Αναμενόμενη είναι η υποβάθμιση της ποιότητας σπουδών και η χειροτέρευση της φοιτητικής καθημερινότητας, με το κόστος να πέφτει στους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Όλα αυτά είναι επακόλουθα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και των εκάστοτε συμμάχων τους (ΛΑΟΣ-XA-ΔΗΜΑΡ), που ψήφισαν και εφαρμόζουν τους νόμους Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου και το «Σχέδιο Αθηνά» που φέρνουν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ στην καταστροφή, οδηγούν τους εργαζόμενους σ’αυτά σε απολύσεις και κατακρεούργηση μισθών και χειροτερεύουν τους όρους σπουδών για τους φοιτητές Στο ΕΚΠΑ συγκεκριμένα προβλέπεται να βγουν σε διαθεσιμότητα – απόλυση κοντά στους 700 ενώ τους επόμενους μήνες το ίδιο προβλέπεται και για το 40% των καθηγητών! Παράλληλα προωθούνται οι απολύσεις των εργαστηριακών υπαλλήλων, των φυλάκων, των εργαζομένων στις βιβλιοθήκες και άλλων ανοίγοντας το δρόμο για εργολαβίες μέσα στο Πανεπιστήμιο. Με αυτά τα δεδομένα το Ίδρυμα δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει τις βασικές του λειτουργίες, όπως τα εργαστήρια, τα μαθήματα, οι γραμματείες και ένα σωρό άλλα.

Συγκεκριμένα η γραμματεία του Τμήματος Πληροφορικής εξυπηρετεί 2.051 προπτυχιακούς φοιτητές, 760 μεταπτυχιακούς φοιτητές, 240 υποψήφιους διδάκτορες και φροντίζει για το σύνολο της λειτουργίας του Τμήματος. Αν εφαρμοστεί η πολιτική της κυβέρνησης και του κ.Αρβανιτόπουλου, τότε ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που θα απομείνουν στο Τμήμα για να επιτελούν τις παραπάνω λειτουργίες είναι… μηδέν! Κανένας!

Οι απολύσεις αυτές, σε συνδυασμό με την ελάχιστη χρηματοδότηση ανοίγουν το δρόμο για την περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου. Είσοδος ιδιωτών και εταιρειών, δίδακτρα, διαγραφές φοιτητών καθώς ο «υπερπληθυσμός» τους δεν θα χωράει στις σχολές, είναι το πανεπιστήμιο που μας ετοιμάζουν! Ταυτόχρονα, έχει ήδη εκφραστεί ανοιχτά μέσα στις σχολές η πρόθεση οι θέσεις των απολυμένων διοικητικών να καλυφθούν με μπλοκάκια και εργολαβίες! Πέρα από την κατάρρευση του επιχειρήματος της «περίσσειας» των εργαζομένων, γίνεται ξεκάθαρο το εργασιακό κάτεργο που έρχεται να επιβληθεί στα Πανεπιστήμια, όχι κάπου στο μέλλον, αλλά από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας τους! Οι επιχειρήσεις κι οι εργολαβίες που θα έρθουν να στελεχώσουν τις κενές θέσεις, επιβάλλοντας τον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν ετοιμάσει (για να δουλέψει για παράδειγμα κάποιος στα εργαστήρια θα πρέπει να είναι ή να γίνει άνθρωπος της εταιρείας, με εξευτελιστικές συμβάσεις των 200-300 ευρώ), καταπνίγοντας κάθε συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση, επεμβαίνοντας στα προγράμματα σπουδών, το αντικείμενο των μαθημάτων και το περιεχόμενο της έρευνας, ώστε να είναι εναρμονισμένα με τις ανάγκες της αγοράς. Παράλληλα, κάθε επιχείρημα υπέρ της εισόδου ιδιωτών καταρρέει αν αναλογιστούμε ότι ένας εργολαβικός εργαζόμενος, ενώ αμείβεται πολύ λιγότερο από έναν εργαζόμενο του πανεπιστημίου, κοστίζει εν τέλει στο ίδρυμα πολύ παραπάνω, σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις και τους κλάδους όπου έχουν επιβληθεί οι εργολαβίες! Είναι ξεκάθαρο πλέον πως οι αλλαγές αυτές έρχονται να φέρουν και ένα νέο Σχέδιο «Αθηνά», συνέχεια του προηγούμενο αλλά και των νόμων Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου, φέτος το χειμώνα συνεχίζοντας την πολιτική της λιτότητας στα πανεπιστήμια. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο το ότι τα 3 Ιδρύματα από τα οποία απολύονται εργαζόμενοι (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ) είναι και τα 3 πιο παραγωγικά για το κεφάλαιο.

Έντεκα εβδομάδες μετά την έναρξη της ηρωικής απεργίας που ξεκίνησαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, καθώς και τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων των αντίστοιχων ιδρυμάτων, η μάχη που δίνεται στα ιδρύματα κορυφώνεται! Έντεκα εβδομάδες μετά, και ενώ όλοι λύσσαγαν, με κάθε μέσο, να καταστείλουν τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις και για δημόσια και δωρεάν παιδεία, το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση άρχισαν να επιστρατεύουν τα πιο ισχυρά τους μέσα. Αρχικά έκριναν την απεργία παράνομη, στη συνέχεια βγήκαν τα πρώτα παπαγαλάκια των ανοιχτών σχολών, παραμονές της 17ης Νοέμβρη ήρθαν οι απειλές του Αρβανιτόπουλου για έφοδο των ΜΑΤ στα ιδρύματα και μαζικές συλλήψεις όλων όσων περιφρουρούν την απεργία, και τώρα το υπουργείο δηλώνει πως 172 υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα θα επιστρέψουν στην εργασία, καθώς οι θέσεις τους στο πρόγραμμα θα καλυφθούν από αυτούς που δεν απογράφηκαν και τέθηκαν σε αργία για πειθαρχικό παράπτωμα. Οι εργαζόμενοι κ.Αρβανιτόπουλε δεν είναι αριθμοί! Και επιπλέον δεν τσιμπάνε στην απεγνωσμένη προσπάθεια να τους διχάσετε. 

Εμείς στη βάρβαρη επίθεση που μας έχουν κηρύξει από κοινού κυβέρνηση, ευρωπαϊκή ένωση και ΔΝΤ θα συνεχίσουμε να απαντάμε με τα πιο δυνατά μας όπλα: τις απεργίες και καταλήψεις, το συντονισμό των πληττόμενων κομματιών της κοινωνίας, μέχρι το τέλος! Τώρα που η κυβέρνηση είναι στημένη με την πλάτη στον τοίχο συνεχίζουμε τον αγώνα ώστε κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί, τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδεία. ΔΔεν μας τρομοκρατούν! Με τους συλλογικούς μας αγώνες, τον συντονισμό και την οργάνωση του αγώνα μας θα νικήσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου