Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Ένας αγώνας για αξιοπρέπεια, για δημοκρατία που θα είναι νικηφόρος!


Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του ΕΚΠΑ αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας τους για 11η εβδομάδα με τους ίδιους όρους και με αίτημα να παρθούν πίσω το μέτρο της διαθεσιμότητας και οι πειθαρχικές διώξεις των μη απογραφέντων. Την ίδια ώρα δημοσιοποιούνται οι λίστες των διαθεσιμοτήτων, με την προχειρότητα και τα λάθη που μας έχει συνηθίσει το υπουργείο και χωρίς τους-ις εργαζόμενους-ες που τέθηκαν σε αργία με διάταξη νομοθετικού περιεχομένου εν μια νυκτί.

Είναι σίγουρο πως με σχεδόν το μισό διοικητικό προσωπικό (ενδεικτικά ένας υπάλληλος στη γραμματεία της Γαλλικής Φιλολογίας θα εξυπηρετεί 3.329 φοιτητές-τριες, χωρίς κανένα υπάλληλο η γραμματεία της πληροφορικής, αδυναμία φύλαξης) οι σχολές δε μπορούν να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους παρά μόνο με την επέμβαση των κατασταλτικών δυνάμεων, όπως αρμόζει στον υπουργό Παιδείας Αρβανιτόπουλο, όπως αρμόζει σε μια ακροδεξία κυβέρνηση. Αυτή η κατάσταση γίνεται εμφανής ακόμα και στην απόφαση της Συγκλήτου που εκφράζει την αδυναμία της να ξεκινήσει την ακαδημαική διαδικασία ενώ τα μέλη της υπέβαλαν την παραίτησή τους στη διάθεση του Πρύτανη σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιχειρήσει να επέμβει με τα ΜΑΤ προκειμένου να καταστείλει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Δε θα μπορούσε όμως να είναι και διαφορετική η στάση της κυβέρνησης όταν το βασικό της σχέδιο είναι η επίθεση στον κόσμο της εργασίας, τη νεολαία και συνολικά την κοινωνία καθώς και η εμπέδωση της πειθάρχησης, του αυταρχισμού και της ματαίωσης. Συγκεκριμένα η επίθεση στο πανεπιστήμιο έχει ξεκινήσει από το νόμο Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου που ορίζει ένα αυταρχικό μοντέλο διοίκησης του Πανεπιστημίου, παραβιάζοντας το κεκτημένο μιας δημοκρατικής λειτουργίας μέσω των Συμβουλίων Ιδρύματος ενώ η κυβέρνηση συστηματικά πλέον παραβιάζει το αυτοδιοίκητο. Και αυτές οι απολύσεις έρχονται να ολοκληρώσουν και να προωθήσουν τις καταργήσεις σχολών και τμημάτων, το σπάσιμο των πτυχίων και την επιβολή διδάκτρων σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνά. Το κενό βέβαια μετά τις διαθεσιμότητες θα καλύψουν ιδιωτικές εταιρίες που θα προσφέρουν φτηνή και ευέλικτη εργασία με το μπλοκάκι.

Αυτή είναι και η μια πτυχή της κοινωνίας που μας επιβάλλουν. Αυτό είναι το σχέδιο τους και για τη δημόσια Υγεία και συνολικά για τις δημόσιες παροχές σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τη δημόσια σφαίρα και να την εντάξουν στην επέκταση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Προφανώς μια τόσο βίαιη κίνηση εξωθεί τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στην εξαθλίωση και την υποβαθμίζει τις ζωές μας. Η άλλη πτυχή είναι αυτή του μαύρου της ΕΡΤ και της αστυνομικής επέμβασης στην αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ των εργαζομένων της, των καθημερινών επιθέσεων της αστυνομίας, των επιτάξεων και των επιστρατεύσεων, του φασισμού που προωθεί τη Χ.Α.

Όμως η τεράστια πορεία της 40ης επετείου από την εξέγερση του πολυτεχνείου και η εκπομπή της ΕΡΤ μέσα από το ιστορικό κτίριο του πολυτεχνείου δείχνουν πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, αναγκαίος και τον χτίζουμε στο σήμερα. Αυτός ο κόσμος περνάει και μέσα από τις νίκες των αγώνων μας και σε αυτήν την κατεύθυνση καλείται να ενεργοποιηθεί και το φοιτητικό κίνημα. Γι αυτό θα πρέπει να πραγματώσουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζομένων, να τον εμπλουτίσουμε με τις δικές μας διεκδικήσεις (σίτιση-στέγαση-συγγράμματαα) και να κάνουμε υπόθεση όλων μας ένα δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο σύμφωνα με τις ανάγκες των ανθρώπων του και της κοινωνίας. Αυτός ο αγώνας περνάει και από τη σύνδεση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας που πλήττεται προκειμένου να ανατρέψει στο σύνολό της αυτήν την πολιτική και την κυβέρνηση και να πραγματώσει τη δική μας δημοκρατία, με μία κοινωνική οργάνωση σύμφωνα με τις ανάγκες μας την οποία θα συνέχει η αλληλεγγύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου