Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Πλαίσιο Ανάδρασης, ΓΣ 5/3


Είναι πλέον επίσημα ευκόλως αντιληπτό πως είμαστε έρμαια μιας κυβέρνησης αποφασισμένης για όλα. Αποφασισμένης να φορτώσει τις επιπτώσεις της κρίσης στις πλάτες όχι μόνο των εργαζομένων αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού, πλήττοντάς τον διαρκώς με νέα μέτρα, νέες αποφάσεις, νέα νομοσχέδια. Η διαρκής εξαθλίωση δεν έχει πρόσωπο, δεν έχει συγκεκριμένο στόχο. Στόχος είναι κάθε Έλληνας, κάθε ηλικίας και κάθε ιδιότητας.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΕΣ ΤΕΛΟΣ.


Έχουμε πλέον παρουσιασμένο σε συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Παιδείας το σχέδιο Αθηνά. Τι είναι το εν λόγω σχέδιο; Μία σειρά καταργήσεων, συγχωνεύσεων και ιδρύσεων νέων ιδρυμάτων, σχολών και τμημάτων καθώς και επαναπροσέγγιση του αριθμού των εισακτέων βάση των κριτηρίων της αγοράς. Συγκεκριμένα, τα τμήματα μειώνονται κατά 147 (από 533 σε 386) εκ των οποίων τα 53 δεν είχαν περιληφθεί ούτε στο περσινό μηχανογραφικό. Από αυτά τα 20 αποτελούν τμήματα των ΑΕΙ και τα 127 των ΤΕΙ. Καταργούνται 7 ιδρύματα (3 ΑΕΙ και 4 ΤΕΙ), των οποίων τα τμήματα εντάσσονται σε άλλα ιδρύματα, στις ίδιες ή άλλες πόλεις. Σε ότι αφορά τους εισακτέους γίνονται μεγάλες μειώσεις σε ΤΕΙ και Κοινωνικές Επιστήμες, ενώ σχετική αύξηση υπάρχει στις Θετικές Επιστήμες και τα Οικονομικά. Οι βασικές αλλαγές στην Αθήνα αφορούν την δημιουργία ενός ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου που θα περιλαμβάνει 5 Πανεπιστήμια της Αττικής, (Πα.Πει., Πάντειο, ΑΣΟΕΕ, ΓΠΑ και Χαροκόπειο) και θα ονομάζεται Αδαμάντιος Κοραής καθώς και την δημιουργία ενός ομοσπονδιακού ΤΕΙ που θα περιλαμβάνει τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και την ΑΣΠΑΙΤΕ. Είναι σαφές ότι οι κεντρικές ομοσπονδιακές διοικήσεις στο φόντο του εξορθολογισμού που προωθείται καλούνται να παίξουν καταλυτικό ρόλο τόσο σε απολύσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί, όσο και σε περαιτέρω συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και περικοπές προσωπικού το επόμενο διάστημα. Με μότο στο προσκεφάλι της την «εξοικονόμηση πόρων» και με επίδειξη πλήρους άγνοιας προς οποιασδήποτε φύσης παιδαγωγικά και ακαδημαϊκά κριτήρια, η κυβέρνηση στοχεύει στην καταπίεση κάθε απόπειρας καινοτομίας και έρευνας εφόσον προσδοκεί την άμεση σύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς. Γίνεται σαφές ότι το σχέδιο Αθηνά δεν αποτελεί απλά ένα πολύ κακό σχέδιο εξορθολογισμού, αλλά ανοίγει σήμερα το δρόμο για την πλήρη εφαρμογή του νόμου για ενοποιημένες υπέρ-σχολές χωρίς ενιαία πτυχία, για ενιαίους προϋπολογισμούς και άρα δίδακτρα, περικοπές, κατάργηση παροχών! Δεν υπάρχει λοιπόν αιτία να γίνεται λόγος για «κινδυνολογίες».


Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α΄ 229/19-11-2012). Ή αλλιώς με λίγα λόγια, η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε τα ιδιωτικά ιδρύματα (κολλέγια), να συμμετέχουν επί ίσοις όροις σε ευρωπαϊκά κονδύλια όπως του ΕΣΠΑ ή άλλων ταμείων, τη στιγμή που στα δημόσια πανεπιστήμια εφαρμόζεται το σχέδιο Αθηνά λόγω λειψών πόρων χρηματοδότησης! Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δέχεται απανωτά πλήγματα που αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Το γεγονός ότι το ΕΚΠΑ βγαίνει φαινομενικά αλώβητο από τις αλλαγές που σχεδιάζονται στην παιδεία, δεν θα έπρεπε να ρίχνει σε λήθαργο τον κάθε φοιτητή του.
Σήμερα, 5 χρόνια μετά το μπλοκ που μπήκε από το Πανεπιστημιακό κίνημα στην αναθεώρηση του άρθρου 16, είναι και πάλι χρέως μας νας δώσουμε τη μάχη για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ…
σταματάει να είναι τόσο «κατοχυρωμένο».
Ο συνδικαλιστικός νόμος που βρίσκεται σε ισχύ τα τελευταία 30 χρόνια είναι επόμενο να τεθεί σε αμφισβήτηση καθώς την κυβέρνηση την… ξεβολεύουν οι «απεργίες των μειοψηφιών» και είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε πλήρη αλλαγή του δικαιώματος άσκησης της απεργίας. Απόφαση απεργίας μόνο με πλειοψηφία όλων των εργαζομένων και όχι των παρευρισκόμενων στη γενική συνέλευση, «ανάσταση» της ανταπεργίας (ή λοκ-άουτ), δηλαδή το δικαίωμα του εργοδότη να κλείσει την επιχείρησή του σε περίπτωση μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων. Εναλλακτική επομένως καταστολή σε αντιδράσεις κλειδώνοντας εργαζομένους έξω από το χώρο εργασίας τους, στερώντας τους το δικαίωμα της διαμαρτυρίας και περνώντας τους δικούς του όρους.
Φυσικά δεν περιμέναμε να δούμε αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο για να πειστούμε πως οι απεργίες δεν είναι παρά μια μεγάλη ενόχληση προς την κυβέρνηση που θεωρεί πως πράττει ορθά στο δρόμο προς την πολυπόθητη καραμελένια «ανάπτυξη». Με εφαρμογές στρατιωτικών νόμων και χρήση ξεκάθαρα φασιστικής πολιτικής, η κυβέρνηση με συμφωνία των 2 κομμάτων και πλήρη αδιαφορία-σιωπηλή συγκατάβαση του τρίτου, προχώρησε σε επιστράτευση των εργαζομένων του μετρό και των ναυτεργατών προσπαθώντας να αποσιωπήσει από την καθημερινότητα κραυγές αγανάκτησης και πάλης.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ: ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ!
Σε μια συγκυρία όπου η κοινωνία βάλλεται σε κάθε της πτυχή από τους κυρίαρχους και που εδώ και δύο χρόνια παλεύει για την ανατροπή τους, η τρομοκρατία αποτελεί το τελευταίο τους οχυρό. Οι κυρίαρχοι έχουν κάνει μια σαφή επιλογή: να θυσιάσουν μια ολόκληρη κοινωνία προκειμένου να διασώσουν την κερδοφορία τους! Η δική μας απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τον μαζικό ανυποχώρητο αγώνα.
Το Πανεπιστήμιο ως μικρογραφία της κοινωνίας και ως φορέας άμεσα συνδεδεμένος με αυτήν, έχει ηθικό χρέος να εναντιωθεί στην παρούσα κυβέρνηση που βλέπει κάθε φωνή απελπισίας ως απόπειρα διατάραξης των κρυστάλλινων νερών της χώρας. Είναι χρέος μας, χρέος κάθε φοιτητή, να στηρίξει τους εργαζομένους σε κάθε αγώνα. Ενάντια στην κυβέρνηση, ενάντια στη λιτότητα που πλήττει τους πολίτες και τους ωθεί στην εξαθλίωση.

Αποφασίζουμε:
  • Tην συμμετοχή του Συλλόγου Φοιτητών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 7/3 με κατάληψη της σχολής τη μέρα αυτή.
  • Εξώστρεφες δράσεις του Συλλόγου σε Ζωγράφου και Καισαριανή με βάση το πλαίσιο απόφαση.
  • To άνοιγμα του συντονιστικού γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων στους εργαζόμενους των πανεπιστημίων και τους καθηγητές μας! Να γίνει το συντονιστικό αρωγός στο να ξαναζωντανέψει η συνέλευση φοιτητών-καθηγητών-εργαζομένων.

Εργαζόμενοι - Φοιτητές – Κοινωνικά Κινήματα
Για την συνολική Ανατροπή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου