Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Εργοστάσιο Χωρίς Αφεντικά

Στην επαναλειτουργία του εργοστασίου τους υπό καθεστώς αυτοδιαχείρισης θα προχωρήσουν σύντομα οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής οι οποίοι παραμένουν εδώ και 18 μήνες απλήρωτοι και σε επίσχεση εργασίας. Η επαναλειτουργία του εργοστασίου από τους ίδιους συνιστά την μόνη λύση για να μην πεταχτούν ακόμη 70 εργαζόμενοι στην ανεργία και ταυτόχρονα ανοίγει, σύμφωνα με τους ίδιους, τον δρόμο για την υλοποίηση του συνθήματος «αν δε μπορούν αυτοί εμείς μπορούμε χωρίς αυτούς και θα το καταφέρουμε!» Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΒΙΟΜΕΤ Μ. Αναγνώστου, για να λειτουργήσει το εργοστάσιο άμεσα είναι απαραίτητο να υπάρξει το νομικό πλαίσιο εκείνο το οποίο θα κατοχυρώνει νομικά την δραστηριότητα μιας εγκαταλελειμμένης από την εργοδοσία επιχείρησης που έχει πλέον περάσει στα χέρια των εργαζομένων. 


Τέλος οι εργαζόμενοι απαιτούν την παραίτηση όλων των μελών της διοίκησης του εργοστασίου και την ανάληψη από πλευράς της εταιρείας των χρεών που έχει συσσωρεύσει το εργοστάσιο προς τους προμηθευτές, τις τράπεζες κ.α. το διάστημα που παρέμενε κλειστό .  Αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους αυτά μπορούν άμεσα να περάσουν στην παραγωγή προϊόντων τα οποία θα βρίσκονται σε τιμή προσιτή για την λαϊκή οικογένεια . Όπως έχουν και στο παρελθόν  διευκρινίσει το εργοστάσιο  θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο των εργαζομένων, ο κάθε εργαζόμενος θα κατέχει  μία μετοχή και οι αποφάσεις θα παίρνονται στις γενικές συνελεύσεις.

Mέσα από την διάδοση του αγώνα των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕΤ στο εξωτερικό και των κινητοποιήσεων αλληλεγγύης που έχουν μέχρι σήμερα γίνει, προέκυψαν προτάσεις για ενίσχυση του εγχειρήματος από ανεξάρτητες κινηματικές συλλογικότητες.  Μία από αυτές είναι το ταμείο Working World που δημιουργήθηκε με αφορμή το ντοκιμαντέρ της Ναόμι Κλάιν «The Take» στην Αργεντινή και χρηματοδοτεί συνεταιριστικά εγχειρήματα σε όλον τον κόσμο. Πρόταση για οικονομική ενίσχυση του εγχειρήματος αυτοδιαχείρισης στην  ΒΙΟΜΕΤ υπήρξε, όπως πρόσθεσε, και από την συνεταιριστική επιχείρηση Mondragon στην χώρα των Βάσκων. Εξάλλου και οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Ελλάδα έχουν αναπτερώσει το ηθικό των εργαζομένων και επιβεβαιώνουν το δίκαιο του αγώνα τους. Για τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕΤ η επιτυχία του εγχειρήματος της αυτοδιαχείρισης δεν θα αποτελεί νίκη μόνο του δικού τους αγώνα αλλά ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα για  χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση σε όλη την χώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου