Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Η ΔΑΠ, το pro και η κοινωνία του μέλλοντος...


Την περασμένη Τετάρτη 6/4 προκηρύχτηκε, μετά από συλλογή υπογραφών, Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών. Η συνέλευση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ καθώς για άλλη μια φορά ο αριθμός των παρευρισκομένων ήταν πολύ μικρός και αρκετά κάτω από την απαρτία. Είναι σαφές μετά από μία σειρά Γενικών Συνελεύσεων που δεν είχαν απαρτία ότι μεγάλη μερίδα των φοιτητών έχουν αποστασιοποιηθεί από τις διαδικασίες του συλλόγου και μάλιστα σε μια συγκυρία με πολύ έντονο πολιτικό σκηνικό και με πολύ κρίσιμα ζητήματα για τα οποία ο σύλλογος πρέπει να τοποθετηθεί και να δράσει.

Την Τετάρτη την ώρα που είχε οριστεί η συνέλευση οι συνάδελφοι της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ είχαν οργανώσει πρωτάθλημα pro. Είναι σαφέστατος ο ρόλος που παίζει η συγκεκριμένη παράταξη στην αποσύνθεση των διαδικασιών του συλλόγου μας και πρακτικά και μέσα από την συνολική αντίληψη που προάγει. Είναι εμφανές μέσα στο σύλλογο ότι τα μέλη της ΔΑΠ στην συντριπτική πλειοψηφία δεν παρίστανται στις συνελεύσεις, είναι σαφές ότι ακόμα και αν η ΔΑΠ ψηφίζει μια πρόταση για συνέλευση δεν προπαγανδίζει την διεξαγωγή της, είναι σαφές ακόμα και αν δεν το παραδέχεται ότι η ΔΑΠ παλεύει με κάθε τρόπο για να μην γίνονται συνελεύσεις. Παράλληλα, ξεκινώντας από μια επιχειρηματολογία ενάντια στους κοινωνικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις καλλιεργεί στους φοιτητές μια αντίληψη συνολικής απαξίωσης της πολιτικής ζωής του συλλόγου. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι στις κεντρικές θέσεις τις ΔΑΠ για την παιδεία, οι συνάδελφοι μιλάνε για εκλογές κάθε δεύτερο χρόνο! Η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ επιδιώκει σήμερα να γίνει ο νεκροθάφτης των συλλογικών διαδικασιών, αγώνων και διεκδικήσεων, επιδιώκει να διαλύσει τις φωνές αντίστασης και ανυπακοής μέσα στα πανεπιστήμια βάζοντας βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης για την άσκηση της αντιδραστικής πολιτικής της!

Η πολιτική και κοινωνική συγκυρία είναι σήμερα πιο πυκνή από ποτέ. Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης διαπερνάει με πολύ άμεσο τρόπο τη ζωή των φοιτητών. Από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και την συνολική υποβάθμιση της εργασίας την οποία σε λίγα χρόνια ο καθένας από εμάς θα πρέπει να αντιμετωπίσει, τα ποσοστά ανεργίας που σε νέους εργαζόμενους φτάνουν το 25%, μέχρι την συντονισμένη επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο που θα κορυφωθεί άμεσα με το νέο νομοσχέδιο, αυτή η πολιτική σε κάθε της πτυχή υποβαθμίζει τις ζωές μας και σαμποτάρει το μέλλον μας. Σε αυτήν την συγκυρία της ολομέτωπης επίθεσης σε δικαιώματα και κατακτήσεις, σε αυτήν την συγκυρία υποβάθμισης της εργασίας και όξυνσης της εκμετάλλευσης, οι συλλογικές διαδικασίες, οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι επιλογή, είναι αναγκαιότητα!

Σε αυτήν την συγκυρία εάν δεν συγκροτήσουμε εμείς οι ίδιοι τις αντιστάσεις, εάν δεν αναλάβουμε ενεργό ρόλο στις κοινωνικές διεργασίες, εάν δεν απαντήσουμε στην επίθεση που δεχόμαστε θα βρεθούμε σε μια πραγματικότητα που δεν μας χωράει. Τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε για το αδύνατο, για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με το αδιανόητο. Άμεσο καθήκον μας είναι η ανασυγκρότηση των διαδικασιών του συλλόγου, η ενίσχυση της δημοκρατίας από τα κάτω, με την ουσιαστική συμμετοχή και εμπλοκή όλων μας. Παράλληλα, είναι αναγκαία η ανασυγκρότηση και ουσιαστικός συντονισμός του Φοιτητικού Κινήματος με δημοκρατικούς όρους, εν όψη της σκληρής επίθεσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σε συλλογικά προβλήματα δεν χωράνε ατομικές λύσεις. Αντίθετα η ιστορία έχει δείξει ότι οι συλλογικοί αγώνες που εκφράζουν την μαζική ανυπακοή και αγανάκτηση των από κάτω μπορούν να καθορίζουν τις εξελίξεις, μπορούν να επιβάλουν το συμφέρον της πλειοψηφίας μπορούν να είναι νικηφόροι!

ΑΝ.Α.ΔΡΑΣΗ -
                Αριστερή Ενότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου