Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΔΕΝ ΧΩΡΑΜΕ…

Την Παρασκευή 23/4 η κυβέρνηση εξήγγειλε δια του ίδιου του πρωθυπουργού την απόφαση να προσφύγει στον μηχανισμό της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πρόκειται για ένα εκ προμελέτης έγκλημα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας, αφού όλους τους μήνες από την εκλογή του ΠΑΣΟΚ, η προσφυγή στο ΔΝΤ γίνεται με μικρά-μικρά βήματα. Ένα εξάμηνο τώρα με πολλά επικοινωνιακά κόλπα το ΠΑΣΟΚ μαζί με όλους τους συμμάχους του προσπαθούν να μας πείσουν ότι η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ¨η μόνη λύση για τη σωτηρία της χώρας¨, μια λύση που δεν επιλέγει η ¨σοσιαλιστική κυβέρνηση¨ αλλά μας αναγκάζει σε αυτή η Ε.Ε.

Όσο και να θέλει όμως η κυβέρνηση να αποποιηθεί τις ευθύνες της, οι μέχρι τώρα πολιτικές της είναι αυτές που οδήγησαν σε αυτό το οικονομικό αδιέξοδο. Και η πολιτική επιλογή να καταφύγει η χώρα στην άβυσσο του ΔΝΤ εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την κρίση όχι για την υπεράσπιση των εργαζομένων και της νεολαίας, αλλά για να παγιώσει μέσα από αυτή ένα νέο μοντέλο εργαζομένου που θα είναι πιο άμεσα εκμεταλλεύσιμο με λιγότερα δικαιώματα.


Τι είναι το ΔΝΤ; Ποιος είναι ο ρόλος και η λειτουργία του;
Το ΔΝΤ είναι ένας διεθνής οργανισμός ο οποίος επιβλέπει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα παρακολουθώντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα ισοζύγια πληρωμών και προσφέροντας οικονομική και τεχνική βοήθεια όταν του ζητηθεί. Στο ΔΝΤ συμμετέχουν όσες χώρες συνομολογούν, δηλαδή αποδέχονται πλήρως τις επιταγές του. Δηλαδή, μιλάμε για μια «εθελούσια» δικτατορία στην οικονομική πολιτική μιας χώρας.
Κύριος σκοπός του είναι η προώθηση της διεθνούς νομισματικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών με ισόρροπη ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου. Στο ΔΝΤ προσφεύγουν τα κράτη-μέλη που χρειάζονται δανεισμό που θα είναι εγγυημένος. Αυτό γίνεται ώστε η χρεοκοπία ενός κράτους να μην επηρεάσει τις ισοτιμίες με σκληρά όμως ανταλλάγματα.
 
Τι φέρνει το ΔΝΤ;
Οι όροι δανεισμού από το ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι όπως αναμενόταν ιδιαίτερα σκληροί. Το ΔΝΤ, λοιπόν, για να μας δανείσει έχει βάλει κάποιους συγκεκριμένους όρους. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς είναι:

Περικοπή μισθών (13ου και 14ου) στο δημόσιο.
Μείωση αποδοχών και στον ιδιωτικό.
Πάγωμα κατώτατου μισθού.
Απελευθέρωση απολύσεων.
Μηδενικές προσλήψεις ακόμα και σε ¨ευαίσθητους¨ τομείς (πχ υγεία, παιδεία).
Αλλαγή τρόπου υπολογισμού συντάξεων με σκοπό την περαιτέρω μείωσή τους.
Κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Αύξηση έμμεσων φόρων.
Περαιτέρω ελαστικοποίηση των μορφών εργασίας. 
 

Επειδή το ΔΝΤ δέχεται ως μόνο λειτουργικό οικονομικό σύστημα το νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, ουσιαστικά τα ανταλλάγματα που ζητά είναι αυτά που οι απανταχού κεφαλαιοκράτες ονειρεύονται να δουν. Στοιχείο - πρόκληση για το ρόλο του ΔΝΤ είναι και το γεγονός ότι ως εταίρους του έχει τραπεζικούς και χρηματοπιστωτικούς οίκους που ευθύνονται για την οικονομική κρίση!!!
Η ευρωπαϊκή εμπειρία
Στις ευρωπαϊκές χώρες που έχει χρειαστεί η «βοήθεια» του ΔΝΤ όπως σε Ουγγαρία, Λετονία και Ρουμανία τα αποτελέσματα είναι απλά καταστροφικά για την ίδια την κοινωνία. Η εκτίναξη της ανεργίας, οι χειρότεροι όροι διαβίωσης, η πτώση του συνολικού βιοτικού επιπέδου, η κοινωνική ανέχεια και η εντεινόμενη καταστολή και βία και η παράλληλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας μάλλον δε δίνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών στήριξης.

Όλα αυτά σημαίνουν πρακτικά για την σχολή μας ότι:
Το επίπεδο σπουδών θα πέσει στο όνομα της μείωσης της δαπάνης (πιθανόν ιδιωτικοποιήσεις στα ΑΕΙ-ΤΕΙ), τα πτυχία μας θα χάσουν την αξία τους και γενικά κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σχολή μας δεν θα λυθεί! Αυτά αποτελούν την καλύτερη απάντηση στις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ που υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα της σχολής είναι ξέχωρα από τα κοινωνικά προβλήματα οδηγώντας στην αποπολιτικοποίηση του Φ.Σ. Σε αυτή τη συγκυρία η μόνη λύση είναι να παλέψουμε έμπρακτα διεκδικώντας με συλλογικούς αγώνες αυτά που μας ανήκουν και μας αρμόζουν!

Όλοι και όλες στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών την Πέμπτη 29/4 στις 13:00 στο αμφιθέατρο της σχολής.

ΑΝ.Α.ΔΡΑΣΗ - Πληροφορικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου