Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Τα μεταρρυθμιστικά τους σχέδια ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ


αρχείο-λήψηςΣτο σημερινό δεύτερο κάλεσμα του Υπουργείου Παιδείας για εθνικό διάλογο (με ειδικές προσκλήσεις και φρούρηση), σχετικά με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση δόθηκαν δυο πολύ διαφορετικές απαντήσεις. Η πρώτη από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και την υπό διαμόρφωση παράταξη της στα πανεπιστήμια, μια απάντηση υποταγής και συναίνεσης. Οι «συνάδελφοι» μας,  πιστοί στις παραδόσεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, επέλεξαν να συμμετέχουν και να νομιμοποιήσουν -ως εκφραστές των φοιτητών- το νομοσχέδιο Φίλη, το οποίο δεν επερωτά κανένα από τα προηγούμενα αντιδραστικά νομοσχέδια  . Δεν απασχόλησαν τους «συναδέλφους» μας τα όσα προβλέπονται στο εν λόγω νομοσχέδιο, όπως δεν τους απασχόλησε ούτε η μείωση του προϋπολογισμού ή oι απολύσεις (sic αξιολογήσεις)  εκπαιδευτικών, παρά τις τεράστιες ελλείψεις, που προανήγγειλε ο πρόεδρος της επιτροπής διαλόγου.

Σε αυτό τον προσχηματικό διάλογο λοιπόν, έγινε ξανά φανερό ότι το πραγματικό φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα δεν θα συμμετάσχει. Η σημερινή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε  από συλλόγους εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ, εκπαιδευτικοί φορείς και φοιτητικούς συλλόγους, κατόρθωσε να μπλοκάρει τη διεξαγωγή του «διαλόγου».  Φοιτητές – εργαζόμενοι – καθηγητές  έδωσαν το πρώτο δείγμα ενός αγώνα που πρέπει να δοθεί από κοινού, ενός αγώνα υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης ενάντια στις νεοφιλελεύθερες και μνημονιακές επιλογές στον χώρο της Παιδείας.

Η κυβέρνηση, έχοντας εξοπλιστεί με την  εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για τα πανεπιστήμια, έχοντας δηλώσει ανοιχτά τη δέσμευση και υποχρέωσή της προς τα υπερεθνικά κέντρα (ενδεικτική η απόσυρση του ν/σ Μπάλτα μετά τη συμφωνία της 13.07) για σχετικές μεταρρυθμίσεις, έχει μόνο μία απάντηση να αναμένει από πλευρά μας και από όλες τις κινηματικές δυνάμεις:  αυτή της οργανωμένης και δυναμικής αντίστασης.  Ο «διάλογος» για την παιδεία δεν μπορεί παρά να δοθεί στους δρόμους, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Δεν μπορεί παρά να αφορά τις ανάγκες της νεολαίας, των εκπαιδευτικών, των ανέργωντης κοινωνικής πλειονότητας και όχι του κεφαλαίου.

Καμία συναίνεση, καμία προσμονή, οι φοιτητές στην πρώτη τη γραμμή

Τα μεταρρυθμιστικά  τους σχέδια ΔΕΝ  ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.

Πανελλαδικό Συντονιστικό Αριστερής Ενότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου