Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Άνεμος αλλαγής στην κοινωνία ...και στο Πανεπιστήμιο;


(Για τις βουλευτικές εκλογές και το τι οφείλει να ακολουθήσει...)

Οι φετινές βουλευτικές εκλογές, εκλογές που πραγματοποιήθηκαν υπό την συνεχή πίεση της αγωνιζόμενης κοινωνίας, αλλάξανε ριζικά το πολιτικό σκηνικό και στείλανε προς κάθε κατεύθυνση ένα πολύ ηχηρό μήνυμα. Ο κόσμος της εργασίας και της νεολαίας, ο κόσμος που δύο χρόνια τώρα δέχεται μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του καταδίκασε τις κυρίαρχες πολιτικές και στις κάλπες της 6ης Μάη. Οι συνεχείς κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, από το κίνημα των πλατειών έως τις μεγάλες απεργίας, που αποτέλεσαν την απάντηση της κοινωνίας απέναντι στους κυβερνώντες και την απαίτηση για αλλαγή πορείας, οδήγησαν σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα πανωλεθρίας για το μνημονικό μπλοκ, με το ΛΑΟΣ εκτός βουλής, το ΠΑΣΟΚ στο ιστορικά χαμηλό 13,2% και την ΝΔ πρώτο κόμμα, αλλά το πολύ μικρό ποσοστό του 18,9% και χωρίς την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ακόμα και με το ΠΑΣΟΚ.


Τμήμα της κατακραυγής του δικομματισμού μεταφράστηκε σε ψήφο στους νέο-ναζιστές της Χρυσής Αυγής η οποία και εξέλεξε 21 βουλευτές με ποσοστό έκπληξη 7%. Τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την είσοδο μιας φασιστικής συμμορίας στην βουλή, σε μια χώρα με παρελθόν αντιφασιστικής πάλης, έχουν τα κόμματα του δικομματισμού καθώς και τα κυρίαρχα ΜΜΕ που όλο το διάστημα της προεκλογικής περιόδου προσπάθησαν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα φόβου και ξενοφοβίας, προκειμένου, στοχοποιόντας τους μετανάστες, να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Αυτοί οι ίδιοι μετανάστες εξυπηρετούν σαν φτηνά εργατικά χέρια τους Έλληνες εργοδότες ή πληρώνονται από το ΠΑΣΟΚ για να κρατάνε σημαίες στην προεκλογική του. Η δικιά μας απάντηση, η απάντηση της αγωνιζόμενης κοινωνίας, είναι ότι θα αγωνιστούμε μαζί με τους μετανάστες ενάντια σε όσους ληστεύουν το μέλλον μας, στοχοποιόντας την εξαθλίωση και όχι τους εξαθλιωμένους, ενάντια στον φασισμό, ενάντια στους φασίστες και τους νεοναζί.

Ωστόσο, η μεγάλη άνοδος της Αριστεράς με το ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα, 2% κάτω από την Νέα Δημοκρατία δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η κοινωνία όχι μόνο έχει ρίξει μαύρο στον δικομματισμό και την πολιτική του, αλλά παράλληλα πιστεύει και απαιτεί ένα διαφορετικό δρόμο εξόδου από την κρίση με επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες, την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία. Παράλληλα, έδειξε ότι η πάλη για μια διαφορετική πορεία, μπορεί να πετυχαίνει μεγάλες νίκες στο σήμερα, να σπάει τον φόβο, την τρομοκρατία και την λογική ενός δικού τους μονοδρόμου. Είναι μεγάλο διακύβευμα το πως το εκλογικό αποτέλεσμα, ένα αποτέλεσμα που σφυρηλατήθηκε μέσα στα κοινωνικά κινήματα και τους αγώνες, μπορεί να δώσει νέα ώθηση στους αγώνες αυτούς για την συνέχεια της πάλης μας μέχρι την ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής και των εκφραστών της με την πρωταγωνιστική συμμετοχή του καθενός και καθεμίας μας και την συμπόρευση με τις δυνάμεις της Αριστεράς.

Ως Αριστερή Ενότητα θεωρούμε ότι για το επόμενο διάστημα αποτελεί μεγάλο στοίχημα το πως μέσα στις σχολές θα δοθεί μια νέα πνοή για τους αγώνες μας ενάντια στην διάλυση του δημόσιου Πανεπιστημίου και για τον συνολικό αγώνα της κοινωνίας ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική. Για αυτό αποτελεί προϋπόθεση η άμεση αναζωογόνηση των διαδικασιών μας, με ουσιαστική δημοκρατία αλλά και συμμετοχή κάθε φοιτητή και φοιτήτριας. Συνολικά παραμένει μεγάλο διακύβευμα το πως μέσα στις σχολές θα υπερασπιστούμε μια διαφορετική πορεία καταδικάζοντας το κυρίαρχο μπλοκ και την αντιλαϊκή πολιτική του και πως αυτό θα εκφραστεί και εν όψη των Φοιτητικών Εκλογών της 16ης Μάη με την καταψήφιση των παρατάξεων του δικομματισμού, την στήριξη της φωνής της Αριστεράς και την ενδυνάμωση της Αριστερής Ενότητας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου