Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρύτανη, το Σάββατο, 31/3, σε κοινή συνεδρίαση των μελών του πρυτανικού συμβουλίου, των κοσμητόρων και των προέδρων τμημάτων των Σχολών του ΕΚΠΑ, πάρθηκε ομόφωνα απόφαση να παραμείνει κλειστό το κτίριο της Νομικής 2-6/4 (και άρα για τρεις βδομάδες συνολικά).
Η συνεδρίαση έγινε επ’ αφορμή των πρόσφατων γεγονότων στη Σχολή Θετικών Επιστημών και τη Νομική. Επειδή το δελτίο τύπο του Πρύτανη για τη ΣΘΕ αναφέρεται σε «εξωπανεπιστημιακά στοιχεία» θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, την Πέμπτη 29 Μάρτη το μεσημέρι, 20 περίπου φασίστες εφοδιασμένοι με ρόπαλα, κράνη, σφυριά και πτυσσόμενα κλομπ πραγματοποίησαν δολοφονική επίθεση ενάντια σε φοιτητές και άλλα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας στα τμήματα του Μαθηματικού και του Φυσικού υπό την καθοδήγηση ιδιαιτέρως γνωστού μεταπτυχιακού φοιτητή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και μέλους της παράταξης Νέοι Ορίζοντες. Δεν περιορίστηκαν μόνο σε επιθέσεις ενάντια σε όσους έβρισκαν στο διάβα τους επιδεικνύοντας ιδιαίτερη προτίμηση σε όσους γνώριζαν από δράσεις του φοιτητικού κινήματος αλλά επιτέθηκαν και διέλυσαν τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών του τμήματος Φυσικής.
Η απόφαση όμως της συνεδρίασης της 31/3 δεν αφορούσε καθόλου τα παραπάνω γεγονότα, αλλά ανα-φερόταν σε έναν αόριστο επερχόμενο κίνδυνο για την «εύρυθμη λειτουργία» της ΝΟΠΕ –που, παρεμπιπτόντως, τελικά αποφασίστηκε να μη λειτουργήσει καθόλου– «λόγω προγραμματισμένων εκδηλώσεων […] από εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες». Στην πραγματικότητα, καθώς το κτίριο της Νομικής βρίσκεται τον τε-λευταίο καιρό στο στόχαστρο, στο πλαίσιο της εκστρατείας «εκκαθάρισης» του κέντρου της Αθήνας, στόχος ήταν η παρεμπόδιση των δράσεων και εκδηλώσεων αλληλεγγύης στους μετανάστες που όλο το τελευταίο διά-στημα πραγματοποιούν φοιτητές και άλλα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Την Τετάρτη, 4/4, έκλεισε και το κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου για τρεις μέρες χωρίς καμιά αιτιολογία για να εμποδίσει τις διαδικασίες συνεύρεσης και συζήτησης των αγωνιζόμενων φοιτητών. Παράλληλα, άρχισε μια πέρα για πέρα ψευδής φημολογία (που το προεδρείο του συλλόγου μας έσπευσε να ενισχύσει, στην ανακοίνωση αναβολής της συνέλευσης) περί κατάληψης στη Νομική, στην Πρυτανεία, στο κτίριο Κωστή Παλαμά, κ.α.
Κατάληψη δεν είχε γίνει πουθενά όμως. Αυτό που είχε γίνει ήταν εκκένωση των κτιρίων, όχι από τις αστυ-νομικές δυνάμεις, αλλά από τις ίδιες τις πρυτανικές αρχές. Με τα ΜΑΤ να «προσκαλούνται» να παραταχθούν μπροστά στην είσοδο της οδού Μασσαλίας για να «διαφυλάξουν» τη Νομική από προγραμματισμένη εκδήλωση για την Πανελλήνια Ημέρα Αλληλεγγύης στους Μετανάστες που είχε οργανωθεί όχι «από εξωπα-νεπιστημιακούς παράγοντες» (όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο πρύτανης), αλλά από τον Σύλλογο Φοιτητών Νομικής (και συγκεκριμένα από την Πρωτοβουλία για τους Μετανάστες και το Άσυλο που συστάθηκε με απόφαση του), συλλαμβάνοντας 9 μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος ΠΕΔΔ που έβγαιναν από μάθημα στο κτίριο Κωστή Παλαμά…
Η απόφαση για κλείσιμο μιας ολόκληρης Σχολής και του πλέον κεντρικού κτιρίου του ΕΚΠΑ πάρθηκε από τις ίδιες πρυτανικές αρχές που αρνούνται να κλείσουν το Ίδρυμα έστω και για μια μέρα σε ένδειξη διαμαρ-τυρίας για σειρά μέτρων που το οδηγούν στην (για να χρησιμοποιήσουμε μια δική τους έκφραση –δελτίο τύπου γραφείου πρύτανη, 29/3) απαξίωση (νόμος 4009/2011, μείωση στο μισό της κρατικής χρηματοδότησης, κούρεμα -κατά 2/3 και- των αποθεματικών, «εφεδρείες»-απολύσεις, κ.α.), και επικροτήθηκε από παράγοντες που ενάντια σε όλες τις φοιτητικές κινητοποιήσεις επικαλούνται τον κίνδυνο απώλειας του εξαμήνου…
Τι λοιπόν επέβαλε αυτή την απόφαση; Που παρεμπόδισε, μέσα σε όλα τα άλλα, και τη συνδικαλιστική δραστηριότητα των εργαζομένων του Ιδρύματος, οι οποίοι είχαν προγραμματίσει συνέλευση στο κεντρικό κτίριο; Μια -καθόλου καινούρια- γενικευμένη φιλολογία περί «ενός ακόμα άντρου ανομίας» που συμβάλει στην «υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας». Την οποία, εδώ και πολύ καιρό, έσπευσαν να ενσωματώσουν οι αρχές του Ιδρύματος, ενισχύοντας αφενός την προσπάθεια της κυβέρνησης να καναλιζάρει την κοινωνική οργή και δυσαρέσκεια από την πραγματική της αιτία –τη λεηλασία των ζωών μας από το κεφάλαιο και το κράτος του– στη στοχοποίηση και τη δαιμονοποίηση περιθωριοποιημένων κοινωνικών κομματιών –και ειδικότερα των μεταναστών οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι– και νομιμοποιώντας αφετέρου τις επιχειρήσεις πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας που εντάσσονται σε ένα συνολικότερο σχέδιο δημι-ουργίας ενός αστυνομικού κράτους που θα καταστέλλει εν τη γενέσει της οποιαδήποτε συλλογική κινητο-ποίηση. Χωρίς να στέκονται διόλου σε ένα απλό δεδομένο: ότι η «υποβάθμιση» που περιβάλλει όχι μόνο το ΕΚΠΑ αλλά ολόκληρες πόλεις δεν παράγεται από την «υπόθαλψη της ανομίας», αλλά από το γεγονός ότι οι κάτοικοί τους οδηγούνται στην οικονομική και ηθική εξαθλίωση.
Όσο για «τη μη επίδειξη ενδιαφέροντος» που οι αρχές του ΕΚΠΑ αποδίδουν σε υπουργεία και αρχηγεία αρμόδια για την καταστολή επειδή, παρά τις συνεχείς «προσκλήσεις», δεν «καθαρίζουν» το χώρο γύρω από το Ίδρυμα: μπορεί κανείς να πιστέψει ότι προεξέχοντα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ δεν αναρω-τιούνται καν μήπως η ξαφνική μετατροπή των Προπυλαίων σε «κέντρο χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών […] από τις αρχές Ιουλίου [2011]» (όπως ανέφερε σχετικό δελτίο τύπου του πρύτανη, 11/10/2011), λίγο πριν την ψήφιση του νόμου –που μεταξύ άλλων– κατάργησε το άσυλο, δεν ήταν εντελώς τυχαία; Πόσο μάλλον αφού χρησιμοποιήθηκε από διάφορες πλευρές, κακά τα (πρωταπριλιάτικα) ψέματα, για να εγκατασταθούν τελικά οι αστυνομικές δυνάμεις στο χώρο;
Η αστυνομία θεωρούσε «προϋπόθεση να κλείσει η πόρτα της Νομικής» (Βήμα, 1/4). Κι η πόρτα έκλεισε και μαζί της και άλλες πόρτες ή πύλες πανεπιστημιακών χώρων το τελευταίο διάστημα. Κι επειδή, σύμφωνα με μια αντίληψη, «η πόρτα […] θα κλείσει και θα παραμείνει κλειστή όσο χρειαστεί» (δήλωση Θ. Φορτσάκη, Βήμα, 1/4), θα μπορούσε ακόμα και να ανασταλεί η λειτουργία του Ιδρύματος έως ότου εμπεδωθεί ότι το πανεπιστημιακό άσυλο είναι πια παρελθόν και ότι η αστυνομία μπορεί να κάνει συλλήψεις ακόμα και φοιτητών εντός του πανεπιστημίου και να καταστέλλει οποιαδήποτε κινηματική δραστηριότητα παρεμποδίζει τα σχέδια του κράτους, όπως η εκδήλωση που οργάνωσε ο Σ.Φ. Νομικής.
Ας συνεχίσουν λοιπόν κάποιοι να μετατοπίζουν τη συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα της κοινω-νίας και του πανεπιστημίου, αποδίδοντας το κακό σε «εξωπανεπιστημιακά στοιχεία», μετανάστες, εθισμένους σε ουσίες, κ.α. Με τη στάση και τις πρακτικές τους αυτές αποδεικνύουν περίτρανα ότι δεν είναι τίποτα άλλο από το μακρύ χέρι της κρατικής καταστολής ενάντια στους κοινωνικούς αγώνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου