Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Θα μας βρουν μπροστά τους!

Η οικονομική κρίση έχει εδώ και έναν χρόνο ανοίξει το πεδίο για μία σειρά κοινωνικών αντιπαραθέσεων. Η κρίση σηματοδοτεί μία περίοδο αναδιαπραγμάτευσης των κοινωνικών σχέσεων, μία περίοδο από την οποία το αστικό μπλοκ εξουσίας επιδιώκει να βγει ενισχυμένο. Η κυβέρνηση βλέποντας την ευκαιρία που προσφέρει η κρίση έχει εξαπολύσει, εδώ και έναν χρόνο, μια σκληρή επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των υποτελών. Αυτή είναι η πραγματικότητα που ορίζει το πλαίσιο των αγώνων μας. Μία πραγματικότητα που δεν είναι προϊόν της φαντασίας των αριστερών αλλά εδώ και έναν χρόνο πλήττει τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και οδηγεί ανθρώπους στην εξαθλίωση.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ενσαρκώνει την ουσία αυτής της πολιτικής και φέρνει όλους εμάς, για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα απέναντι στον πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης. Ένα σχέδιο διάλυσης του κοινωνικού κράτους και άνευ όρου παράδοσης της κοινωνίας στις αγορές. Είδη ξέρουμε που στοχεύουν οι κεντρικοί άξονες της μεταρρύθμισης. Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση αποποιείται την ευθύνη για την χρηματοδότηση της παιδείας και ξέρουμε ότι για αυτό προσπαθεί με τον πιο χυδαίο τρόπο να ξεπουλήσει τα ελληνικά πανεπιστήμια. Ξέρουμε ότι το νέο πανεπιστήμιο θα είναι ένα πανεπιστήμιο εργαλείο τον αγορών και όπου στο όνομα τον αγορών η έρευνα αλλά και η ίδια η εκπαιδευτική διαδικασία θα υποτάσσονται. Ξέρουμε, τέλος, ότι αυτό το πανεπιστήμιο θα είναι ένα πανεπιστήμιο ταξικής διάκρισης στο οποίο πολλοί από εμάς δεν θα έχουμε καμία θέση....

Το προηγούμενο Σάββατο στην σύνοδο πρυτάνεων στο Ρέθυμνο η υπουργός παιδείας κα. Διαμαντοπούλου κατέθεσε ένα προσχέδιο του νέου νομοσχεδίου για την εκπαίδευση το οποίο θα ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου του 2011. Αυτό σηματοδότησε την αρχή της αντιπαράθεσής μας με την κυβέρνηση. Οι φοιτητές ήταν εκεί για να απαντήσουν. Η μεγαλειώδης πορεία του Σαββάτου προς την σύνοδο των πρυτάνεων, μία πορεία στην οποία συμμετείχαν φοιτητές απ όλη τη χώρα και την οποία στήριξαν αποφάσεις συλλόγων πολλών ελληνικών πανεπιστημίων, έδωσε το μήνυμα της αντίστασης. Μπορεί η κινητοποίηση να χτυπήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής και να αποστασιοποιήθηκε από τα ΜΜΕ ωστόσο σηματοδότησε την αρχή των αγόνων μας. 

Το Ρέθυμνο ήταν η αρχή. Ωστόσο, είναι κρίσιμο ο αγώνας να συνεχιστεί. Για όλο το επόμενο διάστημα και μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι χρέος μας να βρεθούμε απέναντι στην κυβέρνηση και να ανατρέψουμε τα σχέδια της. Είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο απέναντι στην πιο σκληρή επίθεση που έχει δεχτεί ποτέ. Είναι χρέος μας σαν φοιτητές και εκπροσωπώντας μια γενιά ολόκληρη να βάλουμε την σφραγίδα μας στην κοινωνική εξέλιξη. Τώρα, χωρίς περιθώρια και με τον χρόνο να μας πιέζει, πρέπει να δράσουμε. Να δώσουμε ζωή στις διαδικασίες του συλλόγου. Να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις. Να βγούμε στους δρόμους. Σήμερα πρέπει φωνάξουμε τόσο δυνατά που κανείς να μην μπορεί να μας αγνοήσει!

Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας παιδείας!

Όχι στην διάλυση των ελληνικών πανεπιστημίων!

Όλοι/ες στους δρόμους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου