Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Κείμενο συμβολής Ανάδρασης


Κείμενο συμβολής Ανάδρασης
Έξω από τον «φανταστικό κόσμο» της κυβέρνησης και των ΜΜΕ, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Αυτοί που τόσα χρόνια καταστρέφουν το δημόσιο, προσπαθούν να πείσουν πως μετατράπηκαν σε σωτήρες εν μια νυκτί, ξέφυγαν από τη λογική του ρουσφετιού και των μιζών και νοιάζονται για το καλό του τόπου και της κοινωνίας. Είναι φανερό, λοιπόν, πως τα μνημόνια, οι απολύσεις, η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, ο Νόμος Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου δεν είναι αναγκαίο κακό για τους κυρίαρχους, αλλά σχέδιο πολύ καλά μελετημένο που εφαρμόζουν με πρόφαση την κρίση.
Μέσα στην όλη κρίση που βιώνει το σύστημα προκειμένου να αναπαραχθεί μαζί με όλες του τις αντιφάσεις, εξαπολύεται η βιαιότερη επίθεση εντός των μεταπολιτευτικών χρόνων ενάντια στην κοινωνική πλειοψηφία και τις υποτελείς τάξεις. Η κρίση αυτή δεν υλικοποιείται μόνο με όρους οικονομίας με την τεράστια ανεργία για τους νέους και τις νέες και τους μισθούς εξαθλίωσης, αλλά έχει άμεσο αντίκρισμα στο σύνολο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας. Το κυρίαρχο μπλοκ εξουσίας, λοιπόν, αναπτύσσει κινήσεις επιβολής προς εδραίωση «του νόμου και της τάξης», όπως η οχύρωση με κατασταλτικές δυνάμεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του κέντρου και το λοκ-αουτ σχολών, η άγρια επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στα μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων το βράδυ της Πέμπτης έξω απ το Πολυτεχνείο ή η ασφυκτική παρουσία δυνάμεων καταστολής στην πορεία του Πολυτεχνείου και οι επιθέσεις σε μπλοκ της πορείας και στα Εξάρχεια.


Η στρατηγική της έντασης, όμως και η μεθόδευση του φόβου, δεν απέτρεψε τη νεολαία και τον αγωνιζόμενο λαό να κατέβουν ξανά στον δρόμο. Την ώρα που το Πανεπιστήμιο αδυνατεί να λειτουργήσει απ την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, αναζητείται στα πρόσωπα των αγωνιζόμενων φοιτητών και –τριών η κατασκευή του εσωτερικού εχθρού, προκειμένου να νομιμοποιήσει τις κυβερνητικές επιλογές για την υποτίμηση και την ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων. Στόχευση άμεσα υπαρκτή μέσω των Οργανισμών και της εφαρμογής του νόμου Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, μέσω της προώθησης της πειθάρχησης με τις διαγραφές, τα σεκιούριτι, την κατάργηση του ασύλου και τη θέσπιση ορίου φοίτησης, μέσω της ενίσχυσης των εργολαβιών και τη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας. Κι όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση έχει διαλύσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάθε δομή κοινωνικού κράτους, διαμορφώνει ένα ακόμα πιο αυταρχικό νέο Λύκειο και επιτίθεται ανοιχτά στους εργαζόμενους-ες και στη νεολαία, ενώ εμβαθύνει στη χάραξη της ακροδεξιάς ατζέντας (ασυλία Χ.Α. και αστυνομίας, μεταναστευτικό, φυλακές τύπου Γ).
Σε αυτό το πλαίσιο και προς ολοκλήρωση του κάδρου για τον αυταρχικότερο Πρύτανη γύρω απ το πρόσωπο του Φορτσάκη, οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ εισηγούνται τη θέσπιση ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων προκειμένου οι φοιτητές-τριες της «ησυχίας, τάξης και ασφάλειας» να κρατάνε τις σχολές ανοιχτές με ένα «κλικ», όταν δεν επιλέγουν οι ίδιες οι αρχές να τις κλειδώσουν με ΜΑΤ και σεκιούριτι. Πέρα απ τη σαφέστατη πρόθεση για τη διάλυση των Φοιτητικών Συλλόγων και τη φίμωση κάθε φωνής αντίστασης, την ώρα που οι αποφάσεις ολοένα και δε νομιμοποιούνται από αντιδραστικές αρχές διαφόρων σχολών, αυτό το παράδειγμα της εύκολης και άνευ κόστους πολιτικής επιλογής συμπυκνώνει την κρισιακή κατάσταση των σύγχρονων δημοκρατιών και την ανάγκη επανάκτησής τους απ τους ίδιους τους από τα κάτω.


Αποτιμώντας, λοιπόν, θετικά τη μεγάλη νεανική και λαϊκή κινητοποίηση των τελευταίων ημερών, να επιστρέψουμε στους κοινωνικούς μας χώρους και τις συλλογικές μας διαδικασίες και να οργανώσουμε δημοκρατικά και από τα κάτω, εκεί που πραγματικά χτίζεται η ενότητα, τη δική μας επίθεση, ως την ικανότερη άμυνα για τη βαρβαρότητα που βιώνουμε. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να αποφασίζουμε μέσα απ τις συλλογικές μας διαδικασίες, με τον τρόπο που εμείς θα καθορίζουμε και να κάνουμε τις καταλήψεις μας κοινωνικές, ανοιχτές και πραγματικά λειτουργικές. Οι νεολαιίστικοι αγώνες και το φοιτητικό κίνημα να συναντηθούν με την αγωνιζόμενη κοινωνία, τους εργαζόμενους, τις άνεργες, τα κοινωνικά και αλληλέγγυα κινήματα και να ανατρέψουμε το υπάρχον οικοδομώντας στο σήμερα πτυχές του δικού μας μέλλοντος!
Σε αυτό το πλαίσιο η διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια διαδικασία συζήτησης, σύνθεσης και συνδιαμόρφωσης απόψεων και όχι ως χώρος αντιπαράθεσης έτοιμων ιδεολογικών και πολιτικών πλαισίων των διαφόρων συλλογικοτήτων. Ειδικά μεταξύ αριστερών σχηματισμών είναι πραγματικά προβληματικό να εμμένουμε σε λογικές περιχαράκωσης μεταξύ συγκεκριμένων και αποδεκτών διαφωνιών, οι οποίες ωστόσο μικρή σημασία έχουν για τη δράση του συλλόγου. Δεν γίνεται να αντιλαμβανόμαστε τη Γενική Συνέλευση εργαλειακά για να βγει μια συγκεκριμένη απόφαση. Για εμάς, αυτοσκοπός είναι η εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερου κόσμου σε μία δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων και αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιορίζεται σε μια ψηφοφορία. Οφείλουμε, μπροστά σε κάθε διαστρέβλωση του όρου της δημοκρατίας, να επανανοηματοδοτήσουμε το χιλιοειπωμένο και κενό νοήματος πια σύνθημα «όλη η εξουσία στις γενικές συνελεύσεις».


Το πανεπιστήμιο που χτίζουν, το μέλλον που μας ετοιμάζουν δεν μας χωράει! Ενάντια στο νεοφιλελεύθερο Πανεπιστήμιο που οικοδομείται, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να οραματιζόμαστε ένα Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο. Ένα πανεπιστήμιο στο οποίο η γνώση και η ακαδημαϊκή έρευνα θα παράγονται με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρήσεων. Ένα Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο που θα διοικείται από τους καθηγητές, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους. Ένα πανεπιστήμιο δημοκρατικό σε μια διαφορετική κοινωνία, οργανωμένη υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, που η οργάνωση των από κάτω θα αντιμάχεται το κυρίαρχο πρότυπο και θα ανοίγει συνεχώς το δρόμο για τις δικές της ανάγκες ενάντια στα κέρδη των αγορών. Ξεκινάμε από τον αγώνα για την ανατροπή τους, τον αγώνα για την εκτόπιση του Πρύτανη που έχει γίνει σύμβολο της αντιδραστική εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και της κυβέρνησης και της πολιτικής που έχουν οδηγήσεις μια ολόκληρη γεννιά στο όριο της απελπισίας. Το μέλλον μας, μας ανήκει και ερχόμαστε να το πάρουμε!


Προτείνουμε:
- ανοιχτό συντονιστικό μετά τη συνέλευση για τη δημιουργία ομάδων εργασίας και τη συνδιαμόρφωση του πλαισίου δράσεων.
- παράσταση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 24/11 στην πρυτανεία ενάντια στην απόφαση Φορτσάκη για τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα
- ανοιχτή εκδήλωση – διαβούλευση του Φοιτητικού Συλλόγου για το πρόγραμμα σπουδών και την fast track αλλαγή του και ιδιαίτερα την εισαγωγή αλυσίδων, με ανοιχτό κάλεσμα σε Καθηγητές, Μεταπτυχιακούς και Εργαζόμενους του τμήματος.
- κατάληψη της σχολής την Τετάρτη 26/11 και την Πέμπτη 27/11. Συμμετοχή του συλλόγου στη γενική απεργία!
- καθημερινές παρεμβάσεις του συλλόγου για την ενημέρωση και την ενεργοποίηση των φοιτητών-τριών και εξώστρεφες δράσεις προς τις γύρω γειτονιές
- συντονισμό με φοιτητές – εργαζόμενους – μαθητές
- νέα γενική συνέλευση την εβδομάδα 1 με 5 Δεκέμβρη με ανοιχτό συντονιστικό πριν από αυτή.
Απαιτούμε την αμεση παραίτηση Φορτσάκη και παλεύουμε για την ανατροπή αυτής της Κυβέρνησης και κάθε επίδοξου διαχειριστή της επίθεσης στις ζωές μας!
  
Ανάδραση -
Αριστερή Ενότητα
 
http://anadrash-aren.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου