Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Περί σύγκρουσης και σύνθεσης ιδεών. Κείμενο για τις πρώτες συνελευσεις της χρονιας!

Καταρχάς, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που στο κάλεσμα της πρώτης, αναγνωριστικής, συνέλευσης αυτής της χρονιάς υπήρχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Ακόμα και αν συχνά δεν διαφαίνεται το τί ακριβώς μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε απέναντι σε όλα αυτά που μας συμβαίνουν, το μόνο πράγμα στο οποίο μπορούμε να παραμένουμε “πιστοί” είναι ότι η λύση στα συλλογικά μας προβλήματα μπορεί να δωθεί μόνο μέσα από τη συλλογική μας δράση. Άρα συνεχίζουμε με Γενικές Συνελεύσεις και προσπαθούμε να ξαναγίνουν όπλο απέναντι σε αυτούς που επιτείθενται στις ζωές μας, μέσα και έξω από τη σχολή. Θεωρούμε,λοιπόν,ότι είναι καθήκον μας να επανανοηματοδοτήσουμε το θεσμό της Γενικής Συνέλευσης και να την προτάξουμε ενάντια στις επιθέσεις των ζωών μας , κυρίως σε ότι αφορά τη ενδο-πανεπιστημιακή μας ζωή.

Ωστόσο, αυτή η σκέψη από μόνη της δεν αρκεί. Στη Γενική Συνέλευση της προηγούμενης Πέμπτης, ως Ανάδραση - Αρ.Εν, επιλέξαμε να υπερασπιστούμε μια συγκεκριμένη λογική για το πως πρέπει να λειτουργεί η διαδικασία και το πως πρέπει να προκύπτει η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Η λογική αυτή στηρίζεται στα εξής:
  1. Η διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια διαδικασία συζήτησης, σύνθεσης και συνδιαμόρφωσης απόψεων και όχι ως χώρος αντιπαράθεσης έτοιμων ιδεολογικών και πολιτικών πλαισίων των διαφόρων συλλογικοτήτων.
  2. Ειδικά μεταξύ αριστερών σχηματισμών είναι πραγματικά προβληματικό να εμμένουμε σε λογικές περιχαράκωσης μεταξύ συγκεκριμένων και αποδεκτών διαφωνιών, οι οποίες ωστόσο μικρή σημασία έχουν για τη δράση του συλλόγου.
  3. Δεν γίνεται να αντιλαμβανόμαστε τη Γενική Συνέλευση εργαλειακά για να βγεί μια συγκεκριμένη απόφαση. Για εμάς, αυτοσκοπός είναι η εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερου κόσμου σε μία δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων και αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αρκείται σε μια ψηφοφορία.

Σε αυτό το πλαίσιο εμείς προτείναμε και θα ξαναπροτείνουμε την διεξαγωγή μιας ανοιχτής διαδικασίας συνδιαμόρφωσης ματαξύ των αριστερών πολιτικών δυνάμεων του συλλόγου και των ανένταχτων συμφοιτητών και συμφοιτητριών μας. Καλούμε στη διαδικασία αυτή όσους τους ενδιαφέρει να εμπλακούν, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους σε κάποια συλλογικότητα. Αντιλαμβανόμαστε ότι τόσο η ΠΚΣ όσο και τα ΕΑΑΚ, μπορεί να αισθάνονται πιο ασφαλείς όταν κατεβάζουν αναλοίωτη τη δική τους πολιτική πρόταση, ωστόσο παίρνουμε το θάρρος να τους υποδείξουμε ότι η λογική αυτή είναι αναντίστοιχη της κατάστασης που διανύουμε.

Οι περασμένες φοιτητικές εκλογές σηματοδότησαν τη μετάβαση του συλλόγου “στην Αριστερά”. Ωστόσο και πέρυσι παρατηρήθηκε κατ'ομολογίαν όλο και λιγότερη εμπλοκή του κόσμου στις διαδικασίες του. Μήπως λοιπόν, επιβάλλεται να κοιτάξουμε λίγο πιο πέρα από τους συσχετισμούς; Ως Αρ.Εν. λοιπόν θα πάρουμε το θάρρος να θέσουμε 2 προτεραιότητες:
  1. Την αναμόρφωση της Γενικής Συνέλευσης σε μια εκ βάθρων δημοκρατική διαδικασία, που δεν θα βασίζεται στην πρωτοκαθεδρία των πολιτικών δυνάμεων.
  2. Τη δημιουργία μιας κοινότητας αγώνα φοιτητών που θα μπορεί να συζητάει μέσα και έξω από τις συνελεύσεις για το πλαίσιο και το σχέδιο δράσης, ξεπερνώντας το άθροισμα των ήδη υπάρχουσων συλλογικοτήτων και τις μεταξύ τους διαφωνείες.

Ο φοιτητής και η φοιτήτρια βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης. Η επίθεση των κυρίαρχων στα δικαιώματά μας, στη δημόσια δωρεάν παιδεία, στις εργασιακές κατακτήσεις επιβάλλει τη δική μας επαγρύπνηση. Θα αντισταθούμε, γιατί το μέλλον που μας ετοιμάζουν δεν μας χωράει,και γιατί πολύ απλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Και θα το κάνουμε με το δικό μας τρόπο. Βαθιά συλλογικά, βαθιά δημοκρατικά, βαθιά ανατρεπτικά!

Με βάση και το παραπάνω σκεπτικό καλούμε στη:

Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών

την Τετάρτη 15/10, στη 1μμ στο Αμφιθέατρο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου