Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Φοιτητικές Εκλογές 16 Μάη!


Οι εξελίξεις σε κοινωνικό επίπεδο εν μέσω κρίσης στη χώρα είναι ραγδαίες. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει συντελεσθεί στην Ελλάδα μια πρωτοφανής και άνευ όρων καταστροφή σε οικονομικό και κατά συνέπεια σε κοινωνικό επίπεδο. Το κούρεμα μισθών και συντάξεων, η λεηλασία στο δημόσιο, η εκτίναξη της φτώχειας και της ανεργίας είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα της πολιτικής του μνημονίου και της συγκυβέρνησης των συνεταίρων του δικομματισμού. Με τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI που υπέγραψε η κυβέρνηση Παπαδήμου, το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων ήταν αναπόφευκτο και καταδίκασε σε συνεχή και αλλεπάλληλη μείωση των συντάξεων. Βρισκόμαστε δυστυχώς μπροστά σε μια πρωτοφανή διάσωση τραπεζιτών και κεφαλαίου με δανεικά που θα αποπληρώσουν για ακόμη μια φορά οι φορολογούμενοι με τοκογλυφικά επιτόκια και με το Μνημόνιο 2 να είναι προ των πυλών!


Η νεολαία στο στόχαστρο... Η δικιά μας απάντηση!

Η αντιλαϊκή επίθεση λιτότητας που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία 2 χρόνια έχει βάλει τη γενιά μας στο μάτι του κυκλώνα, να προσπαθεί να αντικρούσει διαρκώς κάθε προέκταση αυτής της επίθεσης. Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων έρχεται να παγιώσει πρωτοφανείς συνθήκες εκμετάλλευσης, κυρίως, για τους αυριανούς εργαζομένους, δηλαδή τους σημερινούς φοιτητές. Ο εργαζόμενος του αύριο, του κατώτερου μισθού των 400 ευρώ, των ατομικών συμβάσεων, την ανασφάλιστης εκ περιτροπής εργασίας και της ανεργίας απέχει κατάφωρα από το αξιοπρεπές μέλλον που αξίζουμε και οφείλουμε να διεκδικήσουμε. Ο επαίσχυντος θεσμός της Μαθητείας, είναι εδώ για να μας εισάγει σε ένα εργασιακό μεσαίωνα που τώρα σφυρηλατήται.
Παράλληλα, με την ψήφιση του νόμου Διαμαντοπούλου το Πανεπιστήμιο τοποθετείται στο στόχαστρο και τίθεται σε κίνδυνο η υποτυπώδης λειτουργία του. Κατάργηση του ασύλου, όριο στις σπουδές εντατικοποιώντας την καθημερινότητα των φοιτητών, ρυθμιζόμενη και περικομμένη χρηματοδότηση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανάλογα με την ερευνητική τους προσφορά, πιστωτικές μονάδες που μετατρέπουν κάθε μάθημα σε απλούς αριθμούς που αθροίζονται με αποτέλεσμα το πτυχίο, αντισυνταγματική παρεμπόδιση του φοιτητή να έχει λόγο στα τεκταινόμενα του ιδρύματος στο οποίο ανήκει. Η εκπαίδευση ανάγεται σε σπουδές πολλών ταχυτήτων, ο σκοπός της παύει να είναι η ίδια η μόρφωση και πλέον ορίζεται ως η εξυπηρέτηση των αναγκών της αγοράς. Μιας αγοράς που στη χώρα μας καταρρέει και περιμένει να καταπιεί στο σάπιο σύστημά της τους εργαζόμενους του αύριο – εμάς.
Ο νόμος Διαμαντοπούλου κέρδισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον Αύγουστο του 2011. Πλέον, Μάιο του 2012 η Διαμαντοπούλου είναι εκτός Βουλής, οι εκλογές των συμβουλίων διοίκησης έχουν λάβει ηχηρή άρνηση από το φοιτητικό κίνημα και ο νυν υπουργός παιδείας κ. Μπαμπινιώτης υπέγραψε με το προηγούμενο σύστημα τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη κοσμητόρων και προέδρων σχολών. Με την παρεμπόδιση της εφαρμογής του πυλώνα της εφαρμογής του νόμου, το φοιτητικό κίνημα και η πανεπιστημιακή κοινότητα είχαν μια σημαντική νίκη. Αυτό είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους καλλιεργούν λογικές ήττας αλλά και την λογική του μονοδρόμου. Του δικού τους μονοδρόμου, του δρόμου των ισχυρών μέσα στον οποίο όλοι οι υπόλοιποι στέκονται και υπομένουν.

Οι αγώνες με την αριστερά σήμερα μπορούν και κερδίζουν!

Αριστερή Ενότητα

Η Αριστερή Ενότητα είναι η δύναμη που όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησε στους αγώνες του φοιτητών και σε μια συνολική προσπάθεια για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και των εκφραστών της μέσω της σύνδεσης των αγώνων μας, με τους αγώνες της υπόλοιπης κοινωνίας. Πρεσβεύει σαν καθοριστικής σημασίας την έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των αγώνων των υποτελών όχι μόνο γιατί καταφέρνει στο σήμερα να απαντάει στο υλικό και να δίνει νέα δυναμική στους αγώνες (Συναυλία αλληλεγγύης για τους Χαλυβουργούς) αλλά γιατί καταφέρνει να απαντάει στη λογική της ανθρωποφαγία, του ατομικού δρόμου, δείχνοντας τον δρόμο για μια άλλη κοινωνία με διαφορετικές αξίες και διαφορετική κοινωνική οργάνωση. Σήμερα, οφείλουμε όσο ποτέ να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο με πυρήνα την αριστερά, που παραμερίζοντας την μοναδική αλήθεια και το μοναδική σωστό πολιτικό σχέδιο της κάθε δύναμης, να μπορεί με άξονα τις ανάγκες των υποτελών να πετυχαίνει νίκες στο σήμερα και να μπορεί να δώσει τη μάχη μέχρι τη συνολική ανατροπή. Αυτή η αναγκαιότητα δημιούργησε την Αριστερή Ενότητα κάποια χρόνια πριν και αυτήν την αναγκαιότητα σήμερα, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, οφείλουμε να την κάνουμε πραγματικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να βάλουμε σαν προαπαιτούμενο την ουσιαστική δημοκρατία και συμμετοχή των από τα κάτω στις κινηματικές διαδικασίες και να δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανασυγκρότηση των κινηματικών διαδικασιών σε ριζοσπαστική κατεύθυνση. Σε μια εποχή όπου οι κυρίαρχοι παίζουν με τη δημοκρατία, είναι σημαντικό οι από κάτω να συνεχίζουν να αναζητούν αλλά και να νοηματοδοτούν την δημοκρατία μέσα στις δικές τους διαδικασίες. Φιλοδοξούμε λοιπόν να είμαστε η δύναμη που θα δώσει μέσα στις σχολές την μάχη για την ανασυγκρότηση του Φοιτητικού Κινήματος βάζοντας στην άκρη το ταξικόμετρο, βάζοντας στην άκρη προαπαιτούμενα και λογικές αγωνιστικής πρωτοπορίας. Οφείλουμε τις δυνάμεις του δικομματισμού και κυρίως τη ΔΑΠ που εδώ και καιρό μέσα στις σχολές δούλευαν για την απονέκρωση των διαδικασιών καλλιεργώντας λογικές σταρχιδισμού και ατομικισμού, ωστόσο οφείλουμε να βάλουμε στην άκρη λογικές πρωτοπορίας οι οποίες το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν αριστερά ακροατήρια και αριστερούς χειροκροτητές. Ο ριζοσπαστισμός και οι ανατροπές μπορούν να πηγάζουν μόνο από διαδικασίες πραγματικά χειραφετητικές με πυρήνα όχι μόνο την Αριστερά αλλά την ίδια την κοινωνία!


Από τις 6 στις 16 Μάη – Μήνυμα Ανατροπής!

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές κοινωνία με την ψήφο της έδειξε τη θέλησή της να απεγκλωβιστεί από τις μνημονιακές πολιτικές και πάσης φύσης διλήμματα εκ μέρους Τρόικας. Οι Έλληνες ψηφοφόροι καταδίκασαν και ενταφίασαν τον δικομματισμό, προσδοκώντας έναν δρόμο με πυρήνα τις κοινωνικές ανάγκες, την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία. Στη διαμόρφωση αυτού του «θέλω» συμμετείχαν και οι δυναμικές πορείες, κινητοποιήσεις, λαϊκές συνελεύσεις και απεργίες που παρά την καταστολή που δέχονταν δεν έχασαν στιγμή τον παλμό και τη μαζικότητα τους.
Ωστόσο δεν είναι σώφρον να παραλείψει κανείς το γεγονός της ανόδου της Χρυσής Αυγής και την είσοδό της στη Βουλή. Αποθέματα αγριότητας και βαναυσότητας που έχει συσσωρευτεί σε τμήμα πολιτών καθιστούν αδύνατο το να νοιαστούν για τις παγανιστικές ψυχώσεις και σύμβολα των Χρυσαυγιτών, αφού εκτός από την προεκλογική υπόσχεση «θα διώξουμε τους μετανάστες», το εν λόγω «κόμμα» πουλάει και ένα αντιμνημονιακό προφίλ και πολιτική ενώ επί του παρόντος αρκείται σε κτηνώδεις τραμπουκισμούς.

Το στίγμα των βουλευτικών είναι ελπιδοφόρο και οφείλει το επόμενο διάστημα να διαπεράσει και τους φοιτητικούς χώρους με πρώτο κόμβο τις φοιτητικές εκλογές. Κάθε φοιτητής έχει χρέος να εμποδίσει οποιαδήποτε νεοφιλελεύθερη πολιτική πάει να εφαρμοστεί στο πανεπιστήμιο και να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να δοθεί ΚΑΙ στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ένα ηχηρό μήνυμα άρνησης εναντίον του δικομματισμού. ΔΑΠ και ΠΑΣΠ έχουν γίνει η ατμομηχανή της μετατροπής των σχολών σε αποθήκες εργαζομένων επιχειρήσεων όπως θεσμοθετούσε ο πολύκροτος νόμος Διαμαντοπούλου. Το συμφέρον του φοιτητή βρίσκεται έτη φωτός μακριά από τη Μύκονο, την Αράχοβα, τα τουρνουά προ, δηλωτής και τάβλι. Το πραγματικό και ουσιαστικό συμφέρον του φοιτητή είναι έξω από τα μπουζούκια και τα κλαμπ. Τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία δίνει τη μεγαλύτερη μάχη ενάντια στις σκληρές πολιτικές του μνημονίου, που επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ρεύμα αλλαγής και ελπίδας για τους λαούς της Ευρώπης και να ανατρέψει τους συσχετισμούς των πολιτικών λιτότητας, οι εκφραστές τους στα πανεπιστήμια πρέπει να πάρουν το μήνυμα, ότι η νεολαία βρίσκεται στο πλευρό των αγώνων. Περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο σε αυτές τις φοιτητικές εκλογές να στείλουμε ένα μήνυμα μαζικής πολιτικής ανυπακοής και παράλληλα ένα μήνυμα ελπίδας για το δικό μας μέλλον. Το δίλημμα έχει ήδη τεθεί: Ή εμείς ή αυτοί! Με εμπιστοσύνη στην ικανότητα της συλλογικής πάλης να ανατρέπει συσχετισμούς ενισχύουμε την φωνή της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς! Στις 16 Μάη στηρίζουμε-ψηφίζουμε Αριστερή Ενότητα!

Τίποτα το ίδιο από δω και μπρος!

                     Την ιστορία την γράφει ο λαός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου