Για να δεις τ' αστέρια...
Πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Ξεθάβοντας τα τσεκούρια του πολέμου...


Την Τετάρτη 30/11 έγινε, και εν όψη της πανεργατικής απεργίας της 1ης Δεκέμβρη, προσπάθεια διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών προκειμένου να συζητήσουμε για την συγκυρία και επομένως και για το πολιτικό πλαίσιο της ίδιας της απεργίας. Παράλληλα, και ενώ πλησιάζει η 6η Δεκέμβρη μια Συνέλευση θα μας έδινε την δυνατότητα να προβληματιστούμε σε σχέση με τις ιδιαίτερες εκείνες μέρες του 2008. Δυστυχώς λόγο της μειωμένης προσέλευσης η Συνέλευση δεν πραγματοποιήθηκε καθώς δεν είχε απαρτία. Πάνω σε αυτό εμφανίζονται κάποιοι προβληματισμοί σε σχέση με τη συγκυρία και σε σχέση με το ρόλο μας μέσα σε αυτή.

  1. Η απεργία της 1ης Δεκέμβρη αποτέλεσε την πρώτη απάντηση του εργατικού κινήματος στον ελιγμό της συγκυβέρνησης Παπαδήμου και στην συσπείρωση των μνημονιακών δυνάμεων. Απέναντι σε μια κοινωνία που με πρωτοφανή ένταση και με ορόσημο τις 19 και 20 Νοέμβρη απαιτούσε αλλαγή πορείας το αστικό μπλοκ εξουσίας με προκλητικό τρόπο αγνόησε τους εργαζόμενους και μας προσέφερε ακόμα έναν διαχειριστή της πολιτικής που εδώ και δύο χρόνια σαρώνει τα δικαιώματά μας και υποθηκεύει το μέλλον μας. Η επιλογή Παπαδήμου δηλώνει ακριβώς αυτό. Η αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής είναι εκτός συζήτησης. Όπως ακριβώς έκανε και η κυβέρνηση Παπανδρέου η συγκυβέρνηση έρχεται να κάνει πολιτική αγνοώντας την κοινωνία και απαντώντας σε αγώνες και διεκδικήσεις με αυταρχισμό και τρομοκρατία. Απέναντι σε αυτόν τον αυταρχισμό των κυρίαρχων ο μόνος τρόπος να ακουστεί η φωνή των από κάτω είναι οι συλλογικοί αγώνες, είναι οι μαζικές συνελεύσεις φοιτητών και εργαζομένων, είναι τα δυναμικά κοινωνικά κινήματα!
  2. Η Γενική Συνέλευση αποτελεί την ανώτερη αποφασιστική διαδικασία του Συλλόγου Φοιτητών καθώς και το βασικό κύτταρο της δράσης του. Με αυτήν την έννοια η Γενική Συνέλευση αποτελεί την αφετηρία για τους φοιτητές που θέλουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, εντός και εκτός σχολής, και να έχουν λόγο για τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στον τόπο. Η ίδια η ύπαρξη των συλλόγων συνιστά μια πολιτική απόφαση: Ότι ενάντια σε οποιονδήποτε θέλει να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς, θέλει να βάζει σε δεύτερη μοίρα τα δικαιώματά μας, θα παίρνουμε μόνοι μας τον λόγο και θα θέτουμε την δική μας ατζέντα ενάντια στο κυρίαρχο. Σε αυτό το πλαίσιο η νέκρωση των διαδικασιών, κάτι το οποίο αποτελούσε πάντα στόχο των παρατάξεων του δικομματισμού, δεν εξαφανίζει την αντιπαράθεση που θα γινόταν μέσα στη συνέλευση αλλά φιμώνει τον αντίλογο των φοιτητών. Αυτό μας αφήνει όλους χαμένους. Χαμένους γιατί έχουμε αφεθεί στη μοίρα που μας επιφυλάσσουν, γιατί έχουμε θάψει το τσεκούρι του πολέμου...
  3. Ζούμε σε ένα πραγματικά οριακό σημείο για την κοινωνία. Η πολιτική που ασκείτε σήμερα. είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι. διαπερνάει και θα διαπερνάει κάθε πτυχή την δικής μας ζωής. Η δικιά μας γενιά θα βγει στην αγορά εργασίας με διαλυμένες σχέσεις εργασίας, χωρίς συλλογικές συμβάσεις και δυνατότητα διαπραγμάτευσης, χωρίς κοινωνική πρόνοια, χωρίς ασφαλιστικά ταμεία και με δείκτες ανεργίας που για τους νέους αγγίζουν ήδη το 30%. Παράλληλα, με τον νόμο-διαμαντοπούλου, σήμερα μπαίνει μια τομή στο πρώην δημόσιο Πανεπιστήμιο, ουσιαστικά σφραγίζοντας ότι αξιοπρεπές πτυχίο στην κοινωνία του αύριο θα παίρνουν οι πολύ λίγοι. Η ασκούμενη πολιτική σήμερα τσακίζει κάθε δικαίωμα και κατάκτηση, υποθηκεύει το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς, χωρίς να βάζει κανένα όριο σε σχέση με την εξαθλίωση ακόμα και την επιβίωση των υποτελών. Σήμερα οι αγώνες που δίνονται και θα δοθούν δεν είναι αγώνες που υπερασπίζονται μειοψηφίες. Είναι αγώνες που υπερασπίζονται για μια ολόκληρη κοινωνία και μια ολόκληρη γενιά το δικαίωμα σε εργασία και ζωή με αξιοπρέπεια. Το μέλλον που μας ετοιμάζουν δεν μας χωράει... Να γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα!

Όλοι και όλες στις Γενικές Συνελεύσεις!
Όλοι και όλες στους δρόμους!

4 σχόλια:

  1. Οι σειρηνες του πολέμου ήχησαν.
    Σηκωθείτε από τους καναπέδες, τις πολυθρόνες, τα ντιβανοκάσελα και βγείτε όλοι στους δρόμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντιμασωνικό Αντιμονοπωλιακό μέτωπο τώρα. Ενάντια στους τέκτωνες και την πλουτοκρατία. Ερ(γάτοι-ες), αγρότες-=ες φοιτητές-3ες με μετώπο απαντάμε στις μασωνικές στοές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλοι μαζί την πολεμική μας ιαχή για αύριο.

    Τα ταμ - ταμ μες στη ζούγκλα ηχούνε. κι οι Ινδοί με χαρά τραγουδούνε. Κι ο Αρχηγός τους το Μαύρο Τσακάλι. νικητής θα γυρίσει και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή